Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Το ταξίδι στη γνώση με το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών στην Καβάλα ξεκίνησε…


Από 21 Οκτωβρίου 2017 ξεκινάει η 5η χρονιά λειτουργίας του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών στην Καβάλα με νέες θεματικές, ευφάνταστες εκπαιδευτικές πρακτικές και ιδέες, καθώς και ειδική… μνεία στα παιδιά.


Όπως τόνισε η υπεύθυνη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών Σοφία Χατζηνικολάου κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου 2017 από το cafe Aparto, «για 5η συνεχή χρονιά ξεκινάει και πάλι το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών και στις 11 πόλεις, δηλαδή στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στη Θράκη. Συγκεντρωθήκαμε εδώ στην Καβάλα για να δηλώσουμε την έναρξη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου στην Καβάλα, στη Δράμα και στην Ξάνθη. Είναι επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία τρέχουν από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, για όλους τους ενήλικες, ανεξάρτητα από ηλικία, ανεξάρτητα από μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο, γι’ αυτό και ονομάζεται Κοινωνικό Πανεπιστήμιο. Είναι, λοιπόν, για να διευρύνουν τις γνώσεις τους, τις σκέψεις τους και επίσης, να πάρουνε πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με κοινές δράσεις που θα γίνονται, όπως ομαδοποίηση, κοινωνικοποίηση, φιλίες και επίσης και συμβουλευτική υποστήριξη, αν χρειάζεται για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους».

Ο συντονιστής του Κοινωνικού Πανεπιστημίου στη Δράμα Δημήτρης Κωνσταντινίδης, πληροφόρησε ότι «στη Δράμα το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο λειτουργεί φέτος 3η χρονιά. Τις δύο πρώτες χρονιές οι θεματικές ήταν «Κοινωνιολογία-Ψυχολογία» την πρώτη και η δεύτερη «Οι Θεραπευτικές Τεχνικές Ψυχολογίας» και φέτος είναι η «Αυτογνωσία». Για εμάς, για την πόλη μας, ήταν μια καινοτομία και μια πολύ ευχάριστη συνεργασία με την Καβάλα, που ουσιαστικά είναι το κέντρο όλων αυτών των δραστηριοτήτων. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο στις μέρες μας η μόρφωση να μην περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένους θεσμούς, αλλά να παίρνει και πολλές μορφές και να απευθύνεται σε όλον τον κόσμο. Αυτό κάνει το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο: απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες χωρίς φραγμούς. Βοηθάει και υποστηρίζει εμπειρικά αλλά και γνωστικά, γνωσιακά όλους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται και βοηθάει πραγματικά να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα με έναν άλλο τρόπο σκέψης. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι επιτυχής και αυτήν τη χρονιά και ελπίζω να διευρυνθεί και σε άλλους τομείς».



Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Πανεπιστημίου για το Παιδικό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «είναι η 5η χρονιά λειτουργίας του Κοινωνικού Πανεπιστημίου για ενηλίκους και πρώτη χρονιά που ξεκίνα πιλοτικά το παιδικό τμήμα. Οι τομείς που πρόκειται να μας απασχολήσουν θα περιλαμβάνουν θέματα που άπτονται της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής υγείας των παιδιών. Ξεκινάμε στην Καβάλα έχοντας ως κύριο στόχο την επομένη ακαδημαϊκή χρονιά να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και στις 11 πόλεις όπου ήδη πραγματοποιούνται προγράμματα του μορφωτικού φορέα Ενεργών Πολιτών. Λίγα λόγια όμως για φέτος: «Τα παιδιά είναι ακόμα το σύμβολο της αιώνιας συνύπαρξης της αγάπης και του καθήκοντος». Με αφορμή την παραπάνω έκφραση και κατανοώντας την αναγκαιότητα για πνευματική «τροφή» στην ηλικία των παιδιών Δημοτικού ξεκινάμε το δικό μας ιδιαίτερο ταξίδι. Δημιουργική γραφή για παιδιά. Ένα ταξίδι διαφορετικό… ένα ταξίδι σ’ ένα κόσμο μαγικό με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Σύνεργά μας: η δημιουργικότητα και η φαντασία των παιδιών, οι εικόνες, το παιχνίδι… τα ίδια τα παραμύθια. Με συμμάχους μας τη δημιουργική έκφραση και τον Γραμμαντίν, τη μασκότ μας, απογειωνόμαστε για τον πλανήτη Φαντασία».

Η φιλόλογος-συγγραφέας, διδάσκουσα του Τμήματος Δημιουργικής Γραφής Ενηλίκων και του Παιδικού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής Λυδία Ελιόγλου, δήλωσε ότι «μια ερώτηση που παραμένει για τον περισσότερο κόσμο και πρέπει να πούμε είναι το τι είναι Δημιουργική Γραφή… Αν σκεφτούμε την παραδοσιακή Έκθεση, που όλοι μας έχουμε περάσει στα παιδικά μας χρόνια, η οποία έχει να κάνει με το «Σκέφτομαι και Γράφω», Δημιουργική Γραφή μάς πηγαίνει ένα βήμα πιο… πίσω, με την καλή έννοια: πρώτα να φανταστούμε κάποια πράγματα, ώστε μετά να τα σκεφτούμε και να τα γράψουμε. Σε επίπεδο μεθοδολογίας, τα παιδιά θα μυηθούν στον κόσμο του «κυρίου Ροντάρι», που ήταν γνωστός παιδαγωγός, συγγραφέας και δημοσιογράφος, γνωστός για τα παραμύθια του περισσότερο, παρά για τη «Γραμματική της Φαντασίας», ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και έχει να κάνει με την τέχνη του να επινοούμε ιστορίες. Αν με ρωτούσε κάποιος γιατί ένα παιδί έχει ενδιαφέρον να έρθει και να περάσει διασκεδαστικά, αλλά παράλληλα και να μάθει-κυρίως να εκφράζεται πέρα από το να γράφει, κυρίως να μάθει να λέει ιστορίες, ο λόγος είναι ότι αν σκεφτούμε τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον κόσμο, δεν ξεκίνησαν μόνο από τη γνώση που είχε κάποιος άνθρωπος, αλλά και από το γεγονός ότι-πρωτίστως-φαντάστηκε κάτι που οι υπόλοιποι δεν φαντάστηκαν. Ελπίζω να έρθουν τα παιδάκια, να περάσουμε όμορφα και να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία».


Η «ταυτότητα» του Κοινωνικού Πανεπιστημίου

Το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας που συστάθηκε στην Καβάλα με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα μη Χρηματοδοτούμενα από κάποιο Κρατικό Φορέα. Σκοπός του φορέα είναι να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο πέρα από ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική ενασχόληση, να διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης και δράσης του αλλά και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα, μέσα από σειρές-κύκλους μορφωτικών μαθημάτων, προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης, ημερίδων, διαλέξεων και συνεδρίων με επίκαιρα αλλά και διαχρονικά θέματα και ζητήματα. Για το σκοπό αυτό οι «Ενεργοί Πολίτες» οργάνωσαν το πρόγραμμα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου.

Το Κοινωνικού Πανεπιστήμιο λειτουργεί με επιτυχία εδώ και τέσσερα χρόνια στις πόλεις Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Τύρναβο.


Το πρόγραμμα του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018

Το πρόγραμμα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 περιλαμβάνει θέματα από το ευρύ επιστημονικό πεδίο της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας. Διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες κλήθηκαν, μέσα από συστηματικά οργανωμένες σειρές μαθημάτων, να προσφέρουν στα μέλη του φορέα «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών» έγκυρες, κατασταλαγμένες γνώσεις αλλά και προβληματισμούς.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε 16 τετράωρες συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο, από τις 21 Οκτωβρίου 2017 έως τις 9 Ιουνίου του 2018, συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κλπ.) και έχουν τη μορφή παρουσιάσεων, εργαστηρίων και συζητήσεων. Επίσης, το διδακτικό υλικό και η ενδεικτική βιβλιογραφία αναρτώνται στην ιστοσελίδα όπου, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης με ειδικό κωδικό.

Από τις 21 Οκτωβρίου του 2017 θα ξεκινήσουν στην Καβάλα οι παρακάτω πέντε ετήσιοι επιμορφωτικοί τομείς:
Ψυχολογία-Κοινωνιολογία (θέματα που άπτονται της ψυχικής και κοινωνικής μας υγείας)
Θεραπευτικές Τεχνικές Ψυχολογίας (θέματα που άπτονται θεραπευτικών τεχνικών ενδυνάμωσης εαυτού)
*Μαθήματα Αυτογνωσίας (θέματα που άπτονται της γνώσης του εαυτού και την εμβάθυνσή τους)

*Απαραίτητη προϋπόθεση για να παρακολουθήσει ένας σπουδαστής το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Μαθήματα Αυτογνωσίας» είναι να έχει παρακολουθήσει τα δύο προηγούμενα ετήσια επιμορφωτικά προγράμματα «Ψυχολογίας-Κοινωνιολογίας» και «Θεραπευτικές Τεχνικές Ψυχολογίας» ή να έχει προϋπάρχουσες γνώσεις ψυχολογίας, οπότε θα εξεταστεί από επιτροπή.
Θεατρολογία (θέματα καθημερινά που άπτονται της σωματικής υγείας και ψυχικής έκφρασης και έκθεσης)
Δημιουργική Γραφή (Εργαστήρια σχετικά με τη συγγραφική και αναγνωστική πράξη, κριτική και δημιουργική σκέψη)

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε 16 τετράωρες συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο, από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 9 Ιουνίου 2018, θα συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κλπ.) και θα έχουν τη μορφή παρουσιάσεων, βιωματικών εργαστηρίων και αλληλοδραστικών συζητήσεων. Στο κλείσιμο του προγράμματος θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Ετήσιας Επιμόρφωσης.


Προϋποθέσεις
Δεχόμαστε από τις 15 Ιουνίου 2017 έως 15 Οκτωβρίου 2017 αιτήσεις εγγραφών μελών άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το εθνικό, μορφωτικό, οικονομικό ή κοινωνικό επίπεδο.
Στη σελίδα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου (μπορείτε να την επισκεφτείτε εδώ) υπάρχει ηλεκτρονική αίτηση όπου η δήλωση συμμετοχής στη θεματική ενότητα είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνη πράξη αυτοδέσμευσης.
Οι σπουδαστές μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 4 απουσίες για τη χορήγηση της Βεβαίωσης Ετήσιας Επιμόρφωσης.
Το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την κάθε θεματική ενότητα του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών» έχει την παρακάτω οικονομική συνδρομή για το ακαδημαϊκό έτος 2017- 2018:
το νέο μέλος 130
το παλιό μέλος120
το βραβείο επιμέλειας 110
Αν παρακολουθήσει κάποιος σπουδαστής δύο τμήματα συγχρόνως για το νέο μέλος 240 συνολικά ενώ αντίστοιχα για το παλιό μέλος 230 ευρώ. Το ποσό καταβάλλεται στην Τράπεζα Πειραιώς, στον αριθμό λογαριασμού του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών»: IBAN GR 56017 1618 0006 6181 2768 7051
Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής
Υπάρχει η δυνατότητα για τους σπουδαστές να εκπονήσουν προαιρετική εργασία (από ένα έως τέσσερα άτομα) σε μία υποθεματική κατηγορία κάποιας θεματικής ενότητας την οποία παρακολουθούν έχοντας τη βοήθεια και την υποστήριξη (ερευνητική και βιβλιογραφική) του ανάλογου εισηγητή. Η εργασία αυτή θα μπορεί να αναρτάται δημόσια σε ηλεκτρονικό περιοδικό με ISSN ή στην ιστοσελίδα του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών» και να παρουσιάζεται με μορφή προφορικής ανακοίνωσης στο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα διοργανώνεται από το φορέα κάθε δύο χρόνια
Απλό μέλος μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε με ετήσια συνδρομή 15 Ευρώ όπου θα του παρέχεται η δυνατότητα δωρέαν συμμετοχής σε διάφορες δράσεις που διοργανώνει ο φορέας (προβολή ταινίας, εκδρομές, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και επισκέψεις κ.ά.)
Επικοινωνία

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους συντονιστές των αντίστοιχων προγραμμάτων στην Καβάλα:
Για Ψυχολογία – Κοινωνιολογία: κ. Σταυρούλα Χρυσοπούλου, τηλ. 6942062499
Για Θεραπευτικές Τεχνικές Ψυχολογίας: κ. Γιώργος Γιαννούσης, τηλ. 6977410411
Για Μαθήματα Αυτογνωσίας: κ. Ελεονώρα Καζαντζίδου, τηλ. 6932377138
Για Θεατρολογία: κ. Σοφία Μουρουζίδου, τηλ. 6937127057
Για Δημιουργική Γραφή: κ. Σταυρούλα Χρυσοπούλου, τηλ. 6942062499

και στην Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του φορέα κ. Ελεονώρα Καζαντζίδου στο τηλ. 6947 449794 και 6932 377138 για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα εδώ.

Υπάρχει ακόμα δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο email: koinonikopanep@gmail.com και στο facebook εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...