Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα και άρματα μάχης που έχουν μεταφερθεί από τα δυτικά και από την Πρώτη τουρκική στρατιά, έχουν συγκεντρωθεί στην συνοριακή περιοχή του Hatay και Kilis, στα σύνορα με την Συρία, σε μια έκταση 1000 χιλιόμετρων, αντιμέτωπες με τις κουρδικές δυνάμεις μέσα στο συριακό έδαφος στον θύλακα του Afrin.




Παράλληλα συνεχίζεται η μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, στην περιοχή της επαρχίας Şırnak, κοντά στην Silopi και σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από την συνοριακή πύλη, Habur Sınır Kapısı. Στην άσκηση μετέχουν 100 άρματα μάχης, ενώ η 28η ταξιαρχία μηχανικού έχει μεταφέρει στην περιοχή μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων το δε πεδίο της άσκησης όπως αναφέρεται έχει μήκος 15 χιλιόμετρα.




Η Άγκυρα τροφοδοτεί και συντηρεί επίτηδες και για ψυχολογικό πόλεμο κλίμα πολεμικής σύγκρουσης, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία του κουρδικού δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία των Κούρδων του βορείου Ιράκ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Nurettin Canikli, ότι το δημοψήφισμα του Μπαρζανί : «ανάβει καινούργιο φυτίλι πολέμου στην περιοχή».



Εντωμεταξυ την Παρασκευή συνέρχεται εκτάκτως το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την κατάσταση και θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Πάντως στρατιωτικοί παρατηρητές αναφερόμενοι στις τουρκικές κινήσεις θεωρούν πολύ δύσκολο να εμπλακεί η Τουρκία σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση γιατί θα αντιμετωπίσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις.

Κυρίως όμως εκείνο που υπολογίζει η Άγκυρα είναι και το μεγάλο οικονομικό κόστος, καθώς μέχρι σήμερα οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ ήταν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Τουρκίας στα πετρέλαια της περιοχής.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...