Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Μια αντιπροσωπεία από την Ευρώπη παρατήρησε τα προβλήματα της τουρκικής κοινωνίας στη Δυτική Θράκη - 14.09.2017

Με οργάνωση της ABTTF σε επίσκεψης εργασίας, η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους ακαδημαϊκών και μη κυβερνητικών οργανώσεων εξέτασαν επιτόπου τις διακρίσεις και τις ρατσιστικές πρακτικές έναντι της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της θρησκείας και της εκπαίδευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) πραγματοποίησε μια επίσκεψη εργασίας στις 10-13 Σεπτεμβρίου 2017 στην περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα . Ως αντιπρόσωποι της ABTTF συμμέτειχαν στην επίσκεψη εργασίας οι αντιπρόεδροι Μουσταφά Κασάπ και Σερδάρ Καλέκογλου, ο διευθυντής του γραφίου της ABTTF Κ.Ενγκίν Σοιγιλμάζ και μέλος της Διεθνών Σχέσεων του Λόμπι της ABTTF Φατμά Αχμετζίκ και από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών Καθηγητής Tim Jensen και δύο εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Ρατσισμού (ENAR) με έδρα τις Βρυξέλλες, όπου είναι μέλος και η ABTTF.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πρώτον τον Εκλεγμένο Μουφτή της Κομοτηνής και πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK) Ιμπραήμ Σερίφ στο γραφείο του ενώ ενημέρωσε τους επισκέπτες για την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο θρησκευτικό πεδίο και τις πιέσεις και τις πρακτικές εκφοβισμού από των ελληνικών αρχών εναντίον των θρησκευτικών ηγετών τους. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία πέρασε στον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο δημόσια τομέα. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τουρκική Ένωση Νεολαίας Κομοτηνής (GTGB) έλαβε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της και με τον νομικό και πολιτικό αγώνα, το οποίο έκλεισε επειδή περιλαμβάνει στην επιγραφή τη λέξη "Τουρκική". Εν συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κόμμα της Ειρήνης, Φιλίας και Ισότητας (DEB), το οποίο είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, στη Κομοτήνη, όπου η γενική πολιτική της Ελλάδας έναντι της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, οι διακρίσεις στην πολιτική σκηνή , αναφέρθηκαν το 3% εκλογικό όριο και δικαστικές διώξεις για το διοικητικό προσωπικό του κόμματος. Την πρώτη μέρα, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τα μέλη του Τούρκικου Τύπου της Δυτικής Θράκης και έλαβε πληροφορίες από τα μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης και την ομιλία του μίσους στα κυριότερα ελληνικά τοπικά, περιφερειακά και εθνικά μέσα ενημέρωσης.
https://www.abttf.org/html/index.php?link=detay&id=5668&grup=4&l=gr&arsiv=0
Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης πραγματοποήθηκε στον Σύλλογο Τούρκων Δασκάλων της Δυτικής Θράκης (BTTÖB), εκεί συζητήθηκε το θέμα του δικαιώματος στην αυτονομία της εκπαίδευσης που εγγυάται με τη συνθήκη της Λωζάνης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα των μειονοτήτων και πρόβλημα της συγχώνευσης και του κλεισίματος των δραστηριοτήτων των δίγλωσσων δημοτικών σχολείων. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το εκλεγμένο Μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και άκουσε τις προσωπικές δραστηριότητες του και πρακτικές διακρίσεων στον τομέα της θρησκείας για την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τουρκική Ένωση της Ξάνθης ενημερώθηκε για τη νομική μάχη αυτού του πρώτου τμήματος της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, η οποία κέρδισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο έκλεισε λόγω της λέξης "Τουκική". Μετά το μεσημεριανό γεύμα, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Δήμο Μύκης και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μύκης και αντιπρόεδρο του BTTADK Τζεμίλ Καμπζά. Ο ίδιος μετέφερε τη διάκριση εκπροσώπησης στη αυτοδιοίκηση της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, τη γεωγραφική, δημογραφική και οικονομική δομή του Δήμου Μύκης και τις δικαστικές διαδικασίες εναντίον του Καμπζά. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε στο τέλος το χωριό Εχίνο όπου συναντήθηκαν με τους κατοίκους του χωριού και άκουσαν το πρόβλημα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων από πρώτο στόμα, από τις μητέρες των ίδιων των παιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...