Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Βαρουφάκης εξηγεί γιατί τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη



globinfo freexchange
Russell Brand συζητά με Γιάνης Βαρουφάκης τι συμβαίνει όταν αναλάβει το πολιτικό, οικονομικό και μέσα μαζικής ενημέρωσης ελίτ, και πώς ριζική μεταρρύθμιση μπορεί να συμβεί. Μέσα από τους λογαριασμούς των αντιπαραθέσεις του με το ΔΝΤ, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει πού αληθινά ψέματα δύναμη και πώς ασκείται.


Σε ένα συγκεκριμένο μέρος της συνέντευξης, Βαρουφάκης εξηγεί απλά γιατί τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη:


Καλώ την οργανωμένη θρησκεία με εξισώσεις, δεισιδαιμονία. Ο μόνος τρόπος για να γίνει χωρίς προκατάληψη είναι μέσω υπέρβαση. Αλλά θα πρέπει να μελετήσει. Έχω πάντα τσαντισμένος ακαδημαϊκούς συναδέλφους μου και άλλοι οικονομολόγοι που πραγματικά πιστεύουν ότι είναι πραγματική επιστήμη τι κάνουν.


μαθηματικά μοντέλα μας από τις καιρικές συνθήκες μπορεί να κριθεί από την αντικειμενική πραγματικότητα. Αν είμαι μετεωρολόγος και να καταλήξουμε σε μια πρόβλεψη ότι αύριο δεν θα είναι ένα κύμα καύσωνα στην πλατεία Λέστερ, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε μέχρι αύριο για να δω αν έχω δίκιο ή άδικο. Ο καιρός είτε θα επιβεβαιώσει ή junk θεωρίες μου γι 'αυτό.


Και από τον τρόπο, αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία για το πώς πραγματική πρόοδο της επιστήμης. Δοκιμάστε - δεν - έρχονται με μια βελτιωμένη ιδέα, και ούτω καθεξής. Ρεάλ επιστήμονες καταργήσουν παλιές θεωρίες, ακόμη και αν λειτουργούν καλά με νέα που εξηγεί καλύτερα τη φύση, τον κόσμο, κ.λπ.


Βαρουφάκης συνεχίζει:


Ας πούμε ότι έχω το ίδιο είδος μοντέλο του υπολογιστή και της πραγματικής μηχανής και εξόρυξης δεδομένων που ο μετεωρολόγος κάνει, αλλά αντί να το χρησιμοποιεί για να προβλέψουν τον καιρό μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να προβλέψει το χρηματιστήριο. Και ας υποθέσουμε ότι ήμουν κάποιος πολύ αξιοσέβαστη ως προγνωστικός δείκτης των αλλαγών χρηματιστήριο και ας πούμε ότι σήμερα, θα ήταν να προβλεφθεί ότι αύριο θα είναι μια σημαντική συντριβή στο χρηματιστήριο. Μπορεί να υπάρχουν γιατί το προβλέψει! Στην κοινωνία και στην οικονομία, τις πεποιθήσεις μας για το φαινόμενο υπό μελέτη είναι μέρος του φαινομένου που μελετάται.


Το παραπάνω τελευταία παράγραφο απεικονίζει ήσυχοι γιατί γενικά οικονομικά απέχουν πολύ από την έννοια της σύγχρονης επιστήμης. Οι «γκουρού» του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος «διδάσκουν» μας πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οικονομία, που βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα που υποθέτουν πρότυπες συνθήκες που,, βασικά, δεν υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο. Αυτού του είδους η ιδιόμορφη «ντετερμινισμού» στην οικονομία είναι ήδη θεωρείται ξεπερασμένο σε άλλα επιστημονικά πεδία.


Στην Κβαντομηχανική, για παράδειγμα, αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg, όχι μόνο αναγνωρίζει ότι ο παρατηρητής επηρεάζει την τελική κατάσταση ενός φυσικού συστήματος, αλλά ενσωματώνει επίσης την παρέμβαση μαθηματικά.Κατά συνέπεια, η τελική κατάσταση ενός φυσικού συστήματος μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με στατιστικούς όρους.


Mainstream οικονομία, που κυριαρχείται από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη, είναι γεμάτη από υποθέσεις που δεν ισχύουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την ικανοποίηση των συμφερόντων των ελίτ.


Σχεδόν παντού, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται μέσω του ΔΝΤ έφεραν πρωτοφανή καταστροφή. Παρά την προφανή αποτυχία, οικονομικές τεχνοκράτες υποθέσουμε ότι όλες οι περιπτώσεις είναι παρόμοια, επιβάλλοντας την ίδια συνταγή σε κάθε περιοχή. μοντέλα τους είναι γεμάτη από υποθέσεων σε κάθε επίπεδο και γι 'αυτό αποτυγχάνουν οικτρά. Ωστόσο, παρά την προφανή καταστροφή, η νεοφιλελεύθερη ιεροσύνη απαιτεί από τις κοινωνίες να υιοθετήσουν μοντέλα της με απλή πίστη.


Πράγμα που δείχνει ότι ο μόνος και πραγματικός στόχος των επικρατούντων οικονομικών, απλώς διατηρούν την κυριαρχία μιας μικρής ελίτ στην κορυφή της οικονομικής ιεραρχίας, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...