Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Δημιουργείται ένας ισχυρός άξονας σταθερότητος και ασφάλειας στην περιοχή – Η «Balkan Shield» σχεδιάστηκε από Έλληνες

Κοινή άσκηση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε στη νότια Βουλγαρία μεταξύ της Ζ’ ΜΑΚ και του 2ου Τάγματος των Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας.

Την τελική φάση παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Βούλγαρο ομόλογό του Krasimir Karakachanov.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, τον Αρχηγό των Ειδικών Δυνάμεων, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Βουλγαρίας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας που σχεδίασαν την άσκηση, τόνισε ότι με επίκεντρο τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, αλλά και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ των Βαλκανίων προς τα βόρεια και με την Κύπρο (το Ισραήλ και τις χώρες του αραβικού κόσμου που είναι εναντίον της τρομοκρατίας) θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός άξονας σταθερότητας και ασφάλειας ασφάλειας.

Ειδικότερα ο ΥΕΘΑ ανέφερε με έμφαση: «Είμαστε υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και το πολιτικό μήνυμα που στέλνουμε από κοινού είναι ότι η Ευρώπη είναι ασφαλής. Πρέπει όμως να καταλάβει και η Κεντρική Ευρώπη, ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χρειάζονται στήριξη, χρειάζονται ανάπτυξη, γιατί αποτελούν την ασπίδα προστασίας όλης της Ευρώπης».

«Το τελευταίο μήνυμα είναι προς κάποιους που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια. Να γνωρίζουν ότι η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα είναι το εμπόδιό τους. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού για την ευημερία του λαού μας, την ασφάλεια της Ευρώπης και την εξέλιξη περιοχών, όπως αυτή η ορεινή περιοχή που βρισκόμαστε σήμερα, φτωχές περιοχές, που χρειάζονται τη στήριξη των μεγάλων της Ευρώπης».

Η «Balkan Shield» σχεδιάστηκε από την Ελληνική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Εκτελέστηκε από πολυεθνική δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων και βουλγαρικές Ειδικές Δυνάμεις) η οποία και επιχείρησε την ανάκτηση απαχθέντος προσωπικού από τις φίλιες δυνάμεις. Από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος:

1. Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών.

2. Η Ζ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών.

3. Το 2ο Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής (Η ΜΑΚ).

4. Η Β Μοίρα Καταδρομών.

Στην διάρκεια της DV DAY παρουσιάστηκε ως δράση μια επιχείρηση η οποία βασίζεται στη σύνθεση και αποστολή μιας πολυεθνικής ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία επιχειρεί με σκοπό την ανάκτηση απαχθέντος προσωπικού και εν συνεχεία την καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής στην οποία κρατούνταν οι απαχθέντες, έως ότου αναπτυχθούν οι λοιπές ομάδες. Εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

1. Σχεδίαση Ειδικών Επιχειρήσεων

2. Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης

3. Επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους.

4. Ελεύθερη πτώση HALO και HAHO.

5. Επιχειρήσεις Διείσδυσης και απαγκίστρωσης με την χρήση οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων.

6. Περίπολα μάχης και αναγνώρισης.

7. Ανάκτηση προσωπικού και επιχειρήσεις CSAR.

8. Καταρρίχηση από ελικόπτερα με την μέθοδο FAST ROPE.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι καιρικές συνθήκες τότε ήταν εντελώς οριακές για διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, δεδομένης της υψηλής σημασίας σε ότι αφορά την εκτέλεση της με την παρουσία πλήθους ΑΚΑΜ από συμμαχικές χώρες, αποφασίστηκε η εκτέλεση της τελικής φάσης. Η απόδοση των πληρωμάτων των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, έδειξε αν μη τι άλλο τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό τους ενώ δεν έμεινε ασχολίαστη και από τους διεθνείς παρατηρητές με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση οι διακλαδικές ασκήσεις όσο και οι διεθνείς συνεργασίες όπως αυτή με τις Ειδικές Δυνάμεις της Βουλγαρίας είναι επίκεντρο προσοχής και μελέτης από τους γείτονες εξ Ανατολών.

Πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημείωσαν τέλος ότι η αμυντική ικανότητα και η επίδειξη της σε συγκεκριμένο χρόνο, λειτουργεί αντισταθμιστικά σε επίδοξους αντιπάλους και λογίζεται ως ένας εκ των καθοριστικών παραγόντων αποτροπής άσκησης πιο επιθετικής εξωτερικής πολιτικής.

Απόλλων Λεονταρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...