Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ο Ερντογάν στέλνει τον πρωθυπουργό του και τον γαμπρό του επίσκεψη στον Τσίπρα

Εν αντιθέσει με ότι καταγράφεται στην καθημερινή εγχώρια ειδησεογραφία για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας, η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ σηματοδοτεί μια προσπάθεια της Τουρκίας για την συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.


Αν και στην ατζέντα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ το Κυπριακό βρίσκεται στην πρώτη θέση των συνομιλιών κάτι που επιβεβαιώνει και η συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μεταφορές επικοινωνία και ενέργεια θα απασχολήσουν τους δυο ομολόγους.

Με την οριστικοποίηση των Υπουργών που θα ακολουθήσουν στην αυθημερόν επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ φαίνεται και η διάθεση των προθέσεων της Τουρκικής πλευράς, να αναπτύξει τις συνέργειες και τις συνεργασίες της με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, εκτός του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Εργασίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου και ο υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν.

Όπως γίνεται σαφές στις δίωρες προγραμματισμένες συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις Τσίπρα-Γιλντιρίμ και τις διμερείς των ομολόγων Υπουργών, θα ακολουθήσει η διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών, όπου θα γίνει εκτενής αναφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συμφωνίες που υπογράφηκαν στις 8 Μαρτίου του 2016 στο πλαίσιο της 4ης Ανώτατης Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη και η προετοιμασία της 5ης Ανώτατης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη.

Το Κυπριακό που είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα συζητήσουν τόσο οι δυο Πρωθυπουργοί όσο και οι ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου με στόχο να υπάρξει σύγκλιση αλλά και προετοιμασία του κειμένου που θα παρουσιάσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε στις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανάληψη των συνομιλιών στο Crans-Montana της Ελβετίας στις 28 Ιουνίου.

Επίσης θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις, το Συριακό, την κρίση του Κόλπου, το Προσφυγικό, τα ευρωτουρκικά και φυσικά τις διμερείς σχέσεις.

Σε θέματα ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνίας θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ των ομολόγων υπουργών, διαμορφώνοντας την ατζέντα για την επικείμενη 5η Ανώτατη Σύνοδο Συνεργασίας των δυο χωρών στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν στην Σμύρνη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα γύρω στις 13.00 θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς προς τα ΜΜΕ και στη συνέχεια ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Περί της 16:00 o Τούρκος Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο κι από εκεί θα μεταβεί οδικώς στην Κομοτηνή όπου θα συμμετάσχει στο θρησκευτικό Iftar.

Τον Τούρκο Πρωθυπουργό ίσως συνοδεύει και η σύζυγος του, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ΙΒΝΑ.

Αργά το βράδυ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα επιστρέψει στην Τουρκία μέσω Αλεξανδρούπολης.   Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...