Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κυπριακό: Αυτές είναι οι διαφωνίες της ε/κ πλευράς για το Κοινό Έγγραφο Έιντε

- Tα σχόλια και τις παρατηρήσεις της ε/κ πλευράς σε σχέση με το προσχέδιο του Κοινού Εγγράφου θα έχει απόψε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε
- Δεν είναι ξεκάθαρο από πού προέκυψε η ιδέα για Συνθήκη Εφαρμογής
- Η Λευκωσία θα διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί να εμπλακούν θέματα διακυβέρνησης στα θέματσ Ασφάλειας
- Αντίδραση στο σημείο του εγγράφου, όπου ο Έιντε κάνει λόγο για adjustment του αριθμού του τουρκικού στρατού που θα παραμείνει μετά τη λύση



Tα σχόλια και τις παρατηρήσεις της ε/κ πλευράς σε σχέση με το προσχέδιο του Κοινού Εγγράφου που κατέθεσε χθες, θα έχει απόψε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Όπως μετέδωσε το βραδινό δελτίο του Σίγμα υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί και παρατηρήσεις από την ε/κ πλευρά.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Συνθήκη Εφαρμογής, δεν είναι ξεκάθαρο από πού προέκυψε η ιδέα για Συνθήκη Εφαρμογής. Αν και διαχέεται δημόσια ότι προήλθε από τους Βρετανούς, ωστόσο υπάρχει υπόνοια ότι η πρόταση αυτή ενδεχομένως να προέκυψε από τον ίδιο τον Έιντε, γεγονός που αν ισχύει, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των όρων εντολής του.

Για τη Συνταγματική Ασφάλεια, η Λευκωσία θα διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί να εμπλακούν θέματα διακυβέρνησης στα θέματσ Ασφάλειας, κάτι που εμμέσως επιχειρεί να εισαγάγει το έγγραφο Έιντε.

Ο Έιντε έδωσε μεγάλη έμφαση με δυο ολόκληρες παραγράφους για την πρόταση Συνθήκης Εφαρμογής, ενώ για την Πρόταση Αναστασιάδη για πολυεθνική δύναμη, δεν έδωσε αντίστοιχο χώρο.

Για το ζήτημα της Εσωτερικής Ασφάλειας, η ε/κ πλευρά αντιδρά έντονα στο σημείο του εγγράφου, όπου ο Έιντε κάνει λόγο για adjustment του αριθμού του τουρκικού στρατού που θα παραμείνει, προφανώς με τη μορφή αγήματος, μετά τη λύση. Η Λευκωσία προτίθεται να ζητήσει διαγραφή της συγκεκριμένης αναφοράς, καθώς υπονοεί εκ των προτέρων ότι θα γίνει αποδεκτή παραμονή αριθμού στρατευμάτων μετά τη λύση, κάτι που δεν έχει καμιά βάση, σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής.

Σίγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...