Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

SEX ΣΚΛΑΒΙΆ, ISIS ΚΑΙ ΠΑΡΆΝΟΜΟ ΕΜΠΌΡΙΟ ΌΠΛΩΝ: ΛΙΒΎΗ ΒΥΘΊΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΠΟΤΥΧΗΜΈΝΟ ΚΡΆΤΟΣ ΑΦΟΎ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΉ

MPN
Η σημερινή Λιβύη είναι σχεδόν αγνώριστη από τη Λιβύη προηγούμενα χρόνια. Μετά τη βίαιη ανατροπή του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2011, τα πράγματα έχουν λάβει μια στροφή προς το χειρότερο, όπως η βόρεια αφρικανική χώρα μειώνεται περαιτέρω σε αποτυχία.

Ένα παράδειγμα απότομη πτώση της Λιβύης ήταν η διάδοση του παράνομου εμπορίου όπλων. Το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη το όνομα Λιβύη ως την κύρια πηγή παράνομων όπλων για 14 διαφορετικές χώρες, τροφοδοτώντας μια σειρά διεθνών συγκρούσεων. Πιο πρόσφατα, μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την έρευνα της Γενεύης με βάση φορητών όπλων έχει επίσης επισημανθεί Λιβύη ως διεθνή πόλο έλξης για παράνομες πωλήσεις όπλων, εξετάζοντας χιλιάδες απόπειρα συναλλαγές.

Το καθεστώς Καντάφι, πριν από την απώλεια της εξουσίας, είχε αυστηρές ρυθμίσεις το εμπόριο εσωτερικό όπλων και εμπόδισε την παράνομη πώληση όπλων. Αλλά τώρα, η Λιβύη δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορά της. Η αγορά όπλων έχει ενισχυθεί στα χρόνια μετά την εισβολή του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Καντάφι, όπως λεηλατήθηκαν καταστήματα όπλο της Λιβύης κυβέρνησης και γρήγορα έπεσε στα χέρια των τρομοκρατών.

Εκτός από την εμφάνιση στις αγορές σε απευθείας σύνδεση όπλα, έχουν τα όπλα από το οπλοστάσιο του καθεστώτος Καντάφι έχουν βρεθεί σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σε χέρια Daesh (ISIS) αγωνιστές που δραστηριοποιούνται στη Συρία και το Ιράκ. Πολλά από αυτά τα όπλα είχαν αγοραστεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και σκόπιμα δίνεται σε «μέτρια αντάρτες» στη Συρία, η οποία - κατά τον χρόνο - περιλαμβάνεται η al-Nusra Front, ένα υποκατάστημα της Αλ-Κάιντα που λειτουργεί στη Συρία.

Επιπλέον, η γεωγραφική θέση της Λιβύης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας άλλης παράνομης βιομηχανίας - δουλεία του σεξ. Με πολλά Δυτικής Αφρικής μεταναστών που διέρχονται από τη Λιβύη, τα οποία επιδιώκουν πέρασμα προς την Ευρώπη, η σεξουαλική δουλεία έχει γίνει τόσο κοινός τόπος ότι η ζωντανή σκλάβος δημοπρασίες συμβαίνουν σήμερα σε κοινή θέα των πολιτών, σύμφωνα με μια πρόσφατη δήλωση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Εκείνοι που δεν πωλούνται ως σκλάβοι μερικές φορές ρίχνονται σε ιδιωτικές φυλακές, όπου κρατούνται μέχρι τις οικογένειές τους, κάνουν μια πληρωμή λύτρων. Εκείνοι των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν λαμβάνονται μακριά και σκοτώθηκε, ενώ άλλοι έχουν φέρεται να χάνεται μακριά από την έλλειψη τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Λιβύη εξακολουθεί να στερείται μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει οδηγήσει στην άνοδο των πολλών αντιμαχόμενες φατρίες, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε φυλετικές συνεργασίες. Μερικές από τις πιο ισχυρές ομάδες περιλαμβάνουν περίφημο τρομοκρατικές ομάδες όπως Daesh, ο οποίος, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που επικαλείται η εφημερίδα New York Times , διατηρούν μια παρουσία περίπου 5.000 μαχητών στην ταραγμένη χώρα.

Ακόμη χειρότερα, ενώ οι ΗΠΑ βομβιστικές επιθέσεις και μερικές ένοπλες φατρίες της Λιβύης έχουν μειωμένη ισχύ Daesh του, έχουν επίσης σπαράσσεται κοινωνικό ιστό της χώρας και να θέσει το στάδιο για όλα-out εμφύλιο πόλεμο. Επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε πρόσφατα ότι οι Daesh μαχητές από τη Λιβύη για την Ευρώπη, που θέτουν ως τραυματίες κυβέρνηση της Λιβύης στρατιώτες.

Λιβύη έχει επίσης υπονομεύεται από συνεχείς διακοπές ρεύματος και άνοδο των τιμών των τροφίμων και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και μήνες των χαμένων αποδοχών για τους πολλούς ανθρώπους που έχουν τεθεί εκτός εργασίας. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι πολυάριθμες πολίτες, πολλοί από τους οποίους κάποτε σιχαινόταν τον Καντάφι ακόμη και πολέμησε κατά του καθεστώτος του το 2011, θρηνώντας για την απώλεια πολύχρονη ηγέτη του έθνους. Tebu Μοχάμεντ, ένας Λίβυος υπήκοος που ζει στην Τρίπολη, εξέφρασαν τις απόψεις πολλών Λίβυοι, όταν είπε στην Daily Mail ότι «η Λιβύη έχασαν τη ζωή τους με τον Καντάφι. Δεν είμαστε ένα έθνος πια.»
ΛΙΒΎΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΆΦΙ: ΕΥΗΜΕΡΟΎΣΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΗ

Η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με ό, τι τα πράγματα ήταν όπως σύμφωνα με τον κανόνα του Καντάφι. Παρά την 42-year-μακρά δεσποτική εξουσία του, μαζί με τη φήμη του ως «τρελός αρχηγός,» η Λιβύη ήταν κάποτε πιο οικονομικά επιτυχημένο έθνος της Αφρικής και να απολαμβάνουν υψηλότερα πρότυπα της ηπείρου της ζωής, χάρη στο όμορφο αποθέματα πετρελαίου που βοήθησαν να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους .

Καντάφι χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για να προσφέρουν μια ποικιλία από δημοφιλείς υπηρεσίες , όπως δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, άτοκα δάνεια, επιχορηγήσεις για νεόνυμφους, νομικά δικαιώματα στη στέγαση, τα επιδόματα μητρότητας για τις νέες μητέρες, δωρεάν εκπαίδευση, το 50 τοις εκατό των επιδοτήσεων για την αγορά νέων αυτοκινήτων και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Ποσοστό αλφαβητισμού της χώρας αυξήθηκε, επίσης 25-87 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του χρόνου του ως ηγέτη της. Επιπλέον, ο Καντάφι εθνικοποίησε κεντρική τράπεζα της Λιβύης και να διατηρείται η Λιβύη χωρίς εξωτερικού χρέους. \

Ωστόσο, ο Καντάφι διέπραξε προπατορικό αμάρτημα στην πορεία προς τη δολοφονία του - όχι εναντίον του λαού της Λιβύης, αλλά ενάντια στην ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Καντάφι είχε σώσει μια μεγάλη ποσότητα χρυσού και σχεδιάζει να εισαγάγει ένα χρυσό-backed παν-αφρικανικό νόμισμα με βάση το Λιβυκό δηνάριο, προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική δύναμη σε μια ήπειρο πολιορκείται από νεοαποικιοκρατίας. Είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την πώληση της Λιβύης πετρελαίου με τη χρήση του δηναρίου πριν από την εισβολή του 2011, μια κίνηση που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πετροδολαρίων συστήματος - μια συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων στη δεκαετία του 1970, όπου ο ΟΠΕΚ χώρες να πωλούν το πετρέλαιο τους σε δολάρια, προκειμένου να δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση για το νόμισμα.

Πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον την προϋπόθεση απτή απόδειξη ότι το δηνάριο ήταν ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την εισβολή της Λιβύης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, θα πρέπει να αποτελέσει καμία έκπληξη το γεγονός ότι η λιβυκή βιομηχανία πετρελαίου, καθώς και την κεντρική τράπεζα της χώρας, ιδιωτικοποιήθηκαν μετά το θάνατο του Καντάφι.

Η Λιβύη δεν είναι η μόνη χώρα που έχουν αποδεκατιστεί από τις ΗΠΑ για υπονόμευση ηγεμονία του δολαρίου. Το 2000, πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν απέρριψε την πετροδολαρίων σύστημα και άρχισαν να πωλούν το πετρέλαιο του Ιράκ σε ευρώ. Παρά τις οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, το Ιράκ είχε κάνει εκατομμύρια δολάρια , ως αποτέλεσμα του διακόπτη κατά το χρόνο της αμερικανικής εισβολής του 2003.

Οι ΗΠΑ έκανε ένα παράδειγμα του Ιράκ για να δείξει τι συμβαίνει όταν μια χώρα υπονομεύει την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ», κάνει το ίδιο στη Λιβύη μόλις 8 χρόνια αργότερα. Με την τρομοκρατία, τη δουλεία και τον πολλαπλασιασμό του παράνομου εμπορίου όπλων, την τρέχουσα κατάσταση της Λιβύης δείχνει στον κόσμο τι οι συνέπειες μπορεί να είναι όταν υπερδύναμη των ΗΠΑ»αμφισβητείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...