Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ο Economist εξηγεί Οι πολλοί, πολλοί ανιχνευτές σε Trump-Ρωσίας σχέσεις

Το FBI, η εκλογική επιτροπή και αρκετές επιτροπές του Κογκρέσου έχουν έρευνες σε εξέλιξη

ΣΤΙΣ 17 Μαΐου Robert Mueller (φωτογραφία), ένα σεβαστό πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εκτέλεση της έρευνας του FBI για το αν η Ρωσία προσπάθησαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο, και αν το έκανε σε συντονισμό με τα μέλη της ομάδας εκστρατείας του Donald Trump. Τέσσερις διαφορετικές επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής έχουν ήδη ερευνούν το ίδιο θέμα.

Όμως, χάρη στην άφθονη πόρων του FBI, ο κ Mueller θα είναι ο κύριος ανιχνευτής: αυτός έχει την εξουσία να απαγγείλει κατηγορίες εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Θα πρέπει να διαλυθεί οι επιτροπές του Κογκρέσου;

Εκ πρώτης όψεως αυτό, ότι μπορούσε να έχει νόημα: ο Mueller είναι τώρα ο θυρωρός σε ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από το FBI. Σε δύο εβδομάδες από το διορισμό του, ηγέτες του Κογκρέσου έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι ο ίδιος θα αποφασίσει αν θα έχετε πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα και μάρτυρες. Προσπαθούν να πείσουν τον κ Mueller για να επιτρέψει μια δημόσια μαρτυρία και την απελευθέρωση των εγγράφων από τον James Comey, ο οποίος ξαφνικά απολύθηκε ως αφεντικό του FBI κ Trump στις 9 Μαΐου. Ο κ Comey έχει συμφωνήσει να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, η οποία επιβλέπει τους οργανισμούς κατάσκοπος της Αμερικής, αλλά η επιτροπή θα πρέπει να συντονίσουν την εμφάνισή του με τον κ Mueller, ο οποίος εξακολουθεί να εξετάζει το αίτημά της επιτροπής για να δείτε τα σημειώματα. Κογκρέσου ηγέτες δεν θέλουν ανιχνευτές τους κλείσει? θεωρούν την εποπτεία τους ως ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της διαδικασίας είναι διαφανής και δημόσια. Τα ευρήματα της κάθε ανιχνευτή είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από το κοινό, εάν όλες οι ακροάσεις διεξάγονται σε κλειστές συνεδριάσεις και όλες οι εργασίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, υποστηρίζει ο Adam Schiff, η κορυφή Δημοκρατών στο σπίτι επιτροπής νοημοσύνης. Jason Chaffetz, ένας Ρεπουμπλικάνος ο οποίος είναι πρόεδρος της εποπτείας Σώμα και την επιτροπή μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι η διεξαγωγή των ερευνών είναι η συνταγματική αρμοδιότητα του Κογκρέσου.


Άλλοι φορείς να συμμετάσχετε καθώς: η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, η οποία έχει ήδη ψάχνει για μια καταγγελία κατά του κ Trump και της ρωσικής κυβέρνησης, που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο από δύο φύλακες, επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι πράκτορες που καταβάλλεται για το Facebook διαφημίσεις που εξαπλωθεί επιζήμια ιστορίες για Χίλαρι Κλίντον. Και οι επιχειρηματικές συναλλαγές του Michael Flynn, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την εργασία του ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του κ Trump, λόγω της μη ανακοινωθέντος τις επαφές του με τη Ρωσία, είναι επίσης υπό έλεγχο. Μια μεγάλη κριτική επιτροπή στην Αλεξάνδρεια, Βιρτζίνια, που εκδίδεται σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα κλήσεις για τα αρχεία που σχετίζονται με την Flynn Intel Group, εταιρεία του κ Flynn του. Είναι επίσης αντικείμενο έρευνας για τις ξένες πληρωμές έλαβε, από την κορυφή φύλακα του Πενταγώνου.

Η πληθώρα των ανιχνευτών προκαλεί σύγχυση και ίσως μερικές φορές να είναι αντιπαραγωγική. Αλλά μπορεί να βοηθήσει να εξασφαλιστεί τίποτα δεν είναι χαμένη. Δεν είναι κακό να έχει ο Mueller το προβάδισμα. Αν κάποιος μπορεί να πείσει μια διαιρεμένη Αμερική ότι αμερόληπτη ανιχνευτές είναι ακόμη δυνατή, μπορεί να είναι ο Mueller, ο οποίος κρατείται ως πρότυπο εντιμότητας και διορίστηκε από τον George W. Bush. Και παρά τις αδυναμίες που χαρακτηρίζουν Κογκρέσου ανιχνευτές, που έχουν την τάση να διαμορφώνεται από κομματική πίστη, και τα μέλη του Κογκρέσου έχουν την τάση να πόζες για τις κάμερες, εκεί είναι η πραγματική αξία τους Αμερικανούς να δει την εκτελεστική εξουσία της κυβέρνησης έκανε να απαντήσει εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. Σε μια εποχή ανησυχητικά χαμηλή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, όποια και αν αυτές οι επιτροπές καταφέρνουν να αποκαλύψει, θα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών ότι η χώρα τους συμμορφώνεται με το κράτος δικαίου. Ο Economist εξηγεί31 του Μάη 2017
από VvB | ΣΙΚΑΓΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...