Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Αναπολώντας σήμερα το E-mail Χαρδούβελη

Μοιραίες συγκρίσεις – Στα τέλη του 2014, η χώρα βρισκόταν ένα βήμα από την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά η παρέα της Κουμουνδούρου βιαζόταν να πάρει την εξουσία

Σχεδόν 2,5 χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταλάβει ότι πληρώνουν ακριβά το πείραμα Τσίπρα.



Όλα τα στοιχεία της οικονομίας είναι συντριπτικά για την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης.

Ακόμη και το επίτευγμα του δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,9% του ΑΕΠ ή 4,2% με όρους μνημονίου ήταν αποτέλεσμα του στραγγαλισμού της οικονομίας από την υπερφορολόγηση και τη στάση πληρωμών του Δημοσίου.

Και μοιραία έρχονται οι συγκρίσεις με το περιβόητο mail Χαρδούβελη, που είχε δαιμονοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και αποτέλεσε την αφορμή για τη μη ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς προσφυγή στις κάλπες.

Καταρχάς το επιχείρημα των Συριζαίων ότι το mail Χαρδούβελη ήταν οι προτάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, που όμως δεν είχαν γίνει δεκτές από τους δανειστές, δεν στέκει. Η συμφωνία δεν έκλεισε τότε γιατί ο ανεύθυνος Τσίπρας τον Οκτώβριο του 2014 προειδοποιούσε ή καλύτερα απειλούσε την τότε κυβέρνηση και τους πιστωτές ότι δεν θα αναγνώριζε καμία συμφωνία, καθώς το σχέδιό του προέβλεπε πρόωρες κάλπες σε αγαστή συνεργασία με ΑΝΕΛ και Κουβέλη.

Η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε λόγω του πολιτικού ρίσκου και όχι κάποιας σημαντικής διαφοροποίησης στα απαιτούμενα μέτρα. Επιπλέον οι πρόωρες κάλπες ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του Σόιμπλε, που με καθυστέρηση ετών πέτυχε μέσω της κυβέρνησης Τσίπρα να θεσμοθετήσει το υπερταμείο και τον αέναο δημοσιονομικό κόφτη.

Τι προέβλεπε όμως το mail Χαρδούβελη;

Εκτός από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, που θα οδηγούσε σε μέση μείωση 4% με 5%, υπήρχαν μέτρα ύψους μισού δισ. Ευρώ, με βασικότερο την καθιέρωση ενός ειδικού τέλους στις διανυκτερεύσεις, κάτι που θα επιβάρυνε κυρίως τους ξένους τουρίστες.

Επιπλέον η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεσμευθεί για πλεόνασμα 4,5% αλλά με ανάπτυξη 3% το 2016, εξέλιξη που θεωρείτο αναμενόμενη από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς ήδη το 2014 η οικονομία είχε περάσει σε θετικό ρυθμό της τάξης του 0,7%.

Και ύστερα ήρθε ο Τσίπρας. Τα μέτρα του τρίτου μνημονίου ανήλθαν σε 12 δισεκατομμύρια χτυπώντας μεσαία τάξη και οικονομικά ασθενέστερους, η οικονομία πέρασε σε ύφεση, οι τράπεζες έκλεισαν και ξεπουλήθηκαν στα funds σε τιμές ψίχουλα ενώ καταθέσεις άνω των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ αποσύρθηκαν από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Και τα μέτρα δεν σταματούν εδώ.

Έρχεται από το 2019 το τσεκούρι 30% στις κύριες συντάξεις ενώ η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.600 ευρώ από το 2020 ή και νωρίτερα θα χτυπήσει διπλά τους συνταξιούχους και βέβαια τους μισθωτούς.

Η κυβέρνηση Τσίπρα πανηγυρίζει για το πλεόνασμα 4,2% με μηδενική ανάπτυξη το 2016 όταν είχε καταγγείλει τον Σαμαρά ότι είχε δεσμευθεί για πλεόνασμα 4,5% με ανάπτυξη 3%.

Η διαφορά είναι ότι επί Ν.Δ. οι φόροι είχαν αρχίσει να μειώνονται και το πλεόνασμα θα προέκυπτε από την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων.

Επί ΣΥΡΙΖΑ το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα πολλαπλάσιας λιτότητας σε σχέση με το mail Χαρδούβελη και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης.

Για αυτό οι πολίτες θεωρούν την κυβέρνηση Σαμαρά την καλύτερη της μνημονιακής περιόδου ενώ η σημερινή του Τσίπρα συναγωνίζεται σε ακαταλληλότητα αυτή του Γιώργου Παπανδρέου.

Στα τέλη του 2014 η χώρα βρισκόταν ένα βήμα από την έξοδο από τα μνημόνια αλλά η παρέα της Κουμουνδούρου βιαζόταν να πάρει την εξουσία.

Ο λογαριασμός είναι μεγάλος για τους φορολογούμενους που πολιτικά θα τον στείλουν στον Τσίπρα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πάνος Αμυράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...