Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Κυπριακό – ΠτΔ: Λύση πριν τις Προεδρικές αν ο Ακιντζί αποδεχθεί αυτή την πρόταση

- Ο ΠτΔ ετοιμάζει συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση - λύσης προς Ακιντζί
- Aν η πρόταση γίνει αποδεκτή θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί λύση ανεξάρτητα ή και νωρίτερα από τις προεδρικές εκλογές
- "Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια του Έιντε και εν συνεχεία θα προβώ σε δηλώσεις"
- "Αν επιτέλους αποφασίσουμε, όχι τόσο εμείς, όσο η Τουρκία να αγγίξουμε, ευαίσθητα θέματα που αφορούν και τους Ε/κ"



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε πως εάν η πρόταση του προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί γίνει αποδεχτή μπορούμε να έχουμε λύση πριν από τις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ταυτόχρονα πως υπάρχουν όρια στο συμβιβασμό και πως δεν αποδέχεται ρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Κύπρο απομονωμένο κράτος εντός της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουμε προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, είχα την ευκαιρία χθες κατά τη διάρκεια της συναντήσεων με τον συμπατριώτη μου ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί να υποβάλω μια συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση που αν γίνει αποδεκτή, μπορεί να δημιουργήσει τις προοπτικές, ώστε ανεξάρτητα πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά πολύ συντομότερα από τους προγραμματισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μπορέσουμε να έχουμε λύση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του, στην επίσημη τελετή παρουσίασης του απολογισμού Δράσης και Οικονομικής Δραστηριότητας της Τριετίας 2011-2014 του ΕΤΕΚ στην Λευκωσία.

Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, συνέχισε βεβαιώνοντας ότι “αν επιτέλους αποφασίσουμε, όχι τόσο εμείς, όσο η Τουρκία να αγγίξουμε, ευαίσθητα θέματα που αφορούν και τους Ε/κ, όπως είναι το θέμα της ασφάλειας, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών, μπορεί αυτόματα με την εξεύρεση λύσης να οδηγηθούμε και στην άμεση επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες “δεν είναι θέμα προτεραιοτήτων”, τονίζοντας ότι “από το 2015 εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και των τεσσάρων κεφαλαίων και παρατηρήθηκε πρόοδος, όπως επίσης διαφάνηκαν και οι αδυναμίες και οι διαφορές μας”.

Αφού ανέφερε ότι “προσπαθήσαμε κατ’ επανάληψη να επιτύχουμε συγκλίσεις”, είπε πως “υπάρχουν και όρια στο συμβιβασμό που μπορεί κάποιος να αποδεχτεί”.

“Εάν παρατηρείς ότι διαγνώθεις ότι η άλλη πλευρά εμμένει σε θέσεις που μπορεί να δημιουργήσουν δυσλειτουργία στο νέο, υπό μετ’ εξέλιξη κράτος, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι εγκληματικό να αποδεχθείς χάρην της λύσης, κάτι το οποίο την επομένη της εφαρμογής της λύσης, θα οδηγήσει σε κατάρρευση”, πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνοντας ότι “η προσπάθεια που καταβάλλουμε, είναι να δημιουργηθεί και να υπάρξει ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο μέσα και από την εφαρμογή του κεκτημένου δεν θα υστερεί των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται “ρυθμίσεις που θα έχουν συνέπεια στο τέλος να είμαστε ο αποδιοπομπαίος ή το απομονωμένο κράτος – μέλος της ΕΕ”.

Πρόσθεσε ότι θα περιοριστεί σε αυτά, επειδή πρόθεση του δεν είναι ούτε να οξύνει το κλίμα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, ούτε και να δημιουργήσει το όποιο πρόβλημα, στις ειλικρινείς προσπάθειες και στην αποφασιστικότητα του να εργαστεί αποφασιστικά, ανεξάρτητα προεδρικών εκλογών για να εξευρεθεί μια πραγματικά βιώσιμη και λειτουργική λύση, που να μας δώσει προοπτική μέλλον και επιτέλους ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...