Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Γιατί υπάρχει αυτή η χώρα;


Η Εσθονία πριν από 26 χρόνια ήταν κατεχόμενη επαρχία κομμουνιστικής δικτατορίας, και τώρα είναι νούμερο ένα στον κόσμο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σε 26 χρόνια το κατάφερε. Εμείς 26 χρόνια πριν κλείναμε δεκαετία ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαμε ήδη καταπιεί κάμποσα δισεκατομμύρια σε Μεσογειακά Προγράμματα και αγροτικές επιδοτήσεις.

Υπάρχει μια λέξη την οποία αντιπαθώ σφόδρα: “Όραμα”. Τι απαίσια λέξη. Όχι από μόνη της (οι λέξεις τι φταίνε), αλλά εξαιτίας της υπερβολικής της χρήσης, ενός ξεχειλώματος στα όρια του εξευτελισμού από δίκαιους και αδίκους διαχρονικά. Άλλες τέτοιες λέξεις είναι “μετερίζι”, “φιλότιμο” και “ανθρωπιστική κρίση”. Αλλά για το θέμα αυτού του άρθρου δε μπορώ να βρω καταλληλότερη.
Το ερώτημά μου είναι το εξής: Ποιο όραμα υπάρχει για την Ελλάδα; Το έχετε σκεφτεί; Έχετε ακούσει κάποιον να εκφράζει κάτι;
Όταν λέω “όραμα”, δεν εννοώ πολιτικό πρόγραμμα ή συγκεκριμένες προτάσεις ή λύσεις. Το ξέρουμε ότι η χώρα μας έχει πρόβλημα και χρειάζεται συγκεκριμένες λύσεις. Λείπουν. Σύμφωνοι. Λείπει όμως και κάτι πιο μεγαλεπήβολο, πιο αφηρημένο, πιο φιλόδοξο, πιο μακρόπνοο και μεγάλο από τους πολιτικούς κύκλους, που στη χώρα μας συνήθως διαρκούν μόλις λίγους μήνες. Μιλάω για ιδέες, μακρόπνοους στόχους. Ένα όραμα.
Τέτοιας μορφής οράματα χρησιμεύουν για να δώσουν μια προοπτική για το μέλλον, για να θέσουν την πραγματικότητα και την καθημερινότητα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, να υπενθυμίσουν σε ένα λαό ότι υπάρχει αύριο, υπάρχει ορίζοντας και υπάρχει κάποιος στόχος, κάποια ελπίδα. Και όταν υπάρχει ο στόχος, μπορεί να σχεδιαστούν τα επιμέρους βήματα που θα οδηγήσουν προς την κατάκτηση αυτού του στόχου, βήματα πέρα και πάνω από την μικροπολιτική της καθημερινότητας.



Για τη συνέχεια Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...