Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ζαχάρω: «Μήνυμα Ελπίδας και Θάρρους μέσα από τον αθλητισμό»

35 νέοι εθελοντές δότες μυελού των οστών από την επιτυχημένη εκδήλωση


Η εγγραφή 35 νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών για την Τράπεζα του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ήταν το επιστέγασμα της επιτυχημένης εκδήλωσης «Μήνυμα Ελπίδας και Θάρρους μέσα από τον αθλητισμό» η οποία διοργανώθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στο Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως.



Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι 150 και πλέον παρευρισκόμενοι έζησαν δυνατές συγκινησιακά στιγμές και είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών.



O Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας και Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», κ. Στέλιος Γραφάκος, με μια ενδιαφέρουσα και κατανοητή παρουσίαση μίλησε για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών ενώ η Πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ξιφασκία με αμαξίδιο, Έφη Βλάμη, επιχείρησε με επιτυχία να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί να γίνεις δότης μυελού των οστών».



Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν μια δότρια μυελού των οστών μετέφερε την προσωπική της εμπειρία από τη διαδικασία προσφοράς ζωής σε έναν άλλο συνάνθρωπό μας.

Μίλησε για τα συναισθήματα, τους φόβους, και τις σκέψεις της από την στιγμή που ενημερώθηκε ότι αποτελεί συμβατό δότη για κάποιον ασθενή μέχρι και τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Μια διαδικασία η οποία είναι ουσιαστικά εντελώς ανώδυνη ιδιαίτερα αν συγκριθεί με το γεγονός ότι πρόκειται να σώσει μια ζωή.

Παράλληλα τόνισε το γεγονός ότι είχε την καλύτερη δυνατή στήριξη, ιατρική και ψυχολογική κυρίως, από την επιστημονική του Συλλόγου, κάτι το οποίο την βοήθησε να ξεπεράσει τις όποιες αμφιβολίες είχε.

Αναφέρθηκε επίσης στο μεγαλείο αυτής της προσφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο, στο μέγεθος της ευθύνης την οποία αποδέχεται ένας εθελοντής καθώς ουσιαστικά δίνει υπόσχεση ζωής παρομοιάζοντας την πιθανή άρνηση του εθελοντή ως άρνηση να σωθεί μια ζωή.

Τέλος, ανέφερε ότι η εμπειρία αυτή την έκανε να γνωρίσει το εαυτό της και τα όριά της και πλέον νιώθει καλύτερος άνθρωπος και προέτρεψε όλους όσους έχουν τη δυνατότητα να γίνουν εθελοντές, να το κάνουν δίχως δεύτερη σκέψη.



Η πιο ενθουσιώδης αλλά εξίσου συγκινητική στιγμή του πρώτου μέρους ήταν όταν ο χρυσός Παραολυμπιονίκης της άρσης βαρών Παύλος Μάμαλος μίλησε για την δική του εμπειρία ζωής και προέτρεψε τα παιδιά, και ιδιαίτερα τους γονείς, να μην λυγίζουν μπροστά στις όποιες δυσκολίες της ζωής, προτείνοντας την ενασχόληση με τον αθλητισμό ως μια ιδανική επιλογή θάρρους και ελπίδας.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τιμητικές βραβεύσεις προς τους βασικούς ομιλητές αλλά και στον Ομοσπονδιακό προπονητή της ξιφασκίας με αμαξίδιο κ. Δημήτρη Κάζαγλη και τον προπονητή του Φιλαθλητικού Ομίλου Πύργου κ. Παναγιώτη Τσόκο.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία εγγραφής εθελοντών με τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης και η λήψη δείγματος. Το κάθε δείγμα τυποποιείται και καταχωρείται στην παγκόσμια τράπεζα εθελοντών ώστε να είναι διαθέσιμο προς ταυτοποίηση για όποιον ασθενή βρεθεί συμβατός.



Στην εκδήλωση αυτή εγράφησαν 35 νέοι εθελοντές ενώ συνολικά από τις δράσεις του συλλόγου «Ποδηλάτες Ζαχάρως» έχουν εγγραφεί πάνω από 200 άτομα.



Εθελοντής δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε άνθρωπος χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας που είναι σε ηλικία από 18 έως 45, ενώ δότης μπορεί να γίνει κάποιος μέχρι και τα 55 έτη.



Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο υποστήριξε ο Ναυτικός Όμιλος Ζαχάρως, άρχισε με παρουσίαση και επίδειξη του αθλήματος του Μπάντμιντον, από τον προπονητή Παναγιώτη Τσόκο και αθλητές του Φιλαθλητικού Ομίλου Πύργου.



Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η ξιφασκία με αμαξίδιο από την Έφη Βλάμη και τον ομοσπονδιακό προπονητή ξιφασκίας. Παρουσιάστηκαν οι βασικοί κανόνες, έγινε μια προσομοίωση προπόνησης και τέλος ένας αγώνας με τη βοήθεια της πρωταθλήτριας ξιφασκίας του Παναθηναϊκού, Μαίρης Κάζαγλη.







Η ενότητα των επιδείξεων ολοκληρώθηκε με την επίδειξη της Άρσης Βαρών από τον χρυσό Παραολυμπιονίκη Παύλο Μάμαλο, ο οποίος παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τη διαδικασία της προθέρμανσης και του αγώνα, μεταφέροντας ταυτόχρονα την ψυχολογία του αθλητή εκείνες τις στιγμές.







Μετά το τέλος παιδιά και ενήλικες είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τους αθλητές και να δοκιμάσουν τα αθλήματα της ξιφασκίας και του μπάντμιντον.



Οι Ποδηλάτες Ζαχάρως ευχαριστούν όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχής τους και ιδιαίτερα,

Το Δήμο Ζαχάρως και την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως για την παραχώρηση του χώρου και την υποστήριξη.

Τις επιχειρήσεις,

Food Market ΑΒ Βασιλόπουλος – κ. Αναστάσιο Κάπο,

Natura Club Hotel – κ. Αντώνη Τζαναβάρη,

Ξενοδοχείο Kaiafas Lake – κ. Αθανάσιο Κίζηλη,

Ταβέρνα «Τα Πεύκα» – κ. Αναστάσιο Κοντολέτα,

Ταβέρνα «Μουριές» – κ. Νικόλαο Κοροβέση,

Aρτοζαχαροπλαστείο «Βλασσόπουλος»,

DailyPrint – κ. Κωνσταντίνο Καραμπά,

Γενικές Μεταφορές «Ζαχαρόπουλος»

Manousopoulos Photography – Προκόπης και Σπύρος Μανουσόπουλος.

Πηγή: podilateszacharos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...