Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Σχέδιο «παγίδα» ΔΝΤ-Βερολίνου.


Η συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ, που έπεσε στο τραπέζι κατά την διάρκεια του Eurogroup της 22ας Μάϊου, αποτελεί πισωγύρισμα στις επιδιώξεις της Αθήνας για διευθέτηση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων κεφαλαίων για την δόση Ιουλίου, ωστόσο καθυστερεί σημαντικά και μετακυλίει για το 2018, τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως αποκαλύπτουν κορυφαία
διεθνή ΜΜΕ (Financial Times, Handelsblatt), o συμβιβασμός που επεξεργάστηκαν και πάνω στον οποίο συνεχίζουν να διαβουλεύονται Σόιμπλε και Ταμείο έχει δύο κύριους άξονες:

Αρχικά το Ταμείο θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα από τώρα ως το 2018, αλλά χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί-χωρίς επιπρόσθετα προβλήματα- η δόση του Ιουλίου. Κατόπιν, μετά το τέλος του ισχύοντος προγράμματος το 2018 και την…παρέλευση των γερμανικών εκλογών, το ΔΝΤ θα μπει σαν χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα ενεργοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τι κερδίζουν ΔΝΤ-Βερολίνο

Η Γερμανία, μέσω μια ενδεχόμενης υλοποίησης του εν λόγω σχεδίου, το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση, κερδίζει επί της ουσίας την επίσημη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για κυρίαρχο «συστατικό», προκειμένου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να περάσει αναίμακτα, από το γερμανικό κοινοβούλιο την εκταμίευση νέας δόσης προς την Ελλάδα αλλά και να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για την πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού χρέους, μετακυλώντας τη συζήτηση μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών.

Το Ταμείο από την πλευρά του, δεν θα… χρειαστεί να βγάλει χρήματα από την τσέπη, μέχρι να εξασφαλίσει συγκεκριμένες εγγυήσεις, σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό μεταφράζεται σε εξειδικευμένα μέτρα για το χρέος και ένα «οδικό» χάρτη που θα παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι το 2018.

Απέρριψε το σχέδιο το Μαξίμου

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη το σχέδιο. Το Μαξίμου εκτιμά ότι η συγκεκριμένη λύση αποδομεί όλη τη στρατηγική για επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που έχει ως αιχμή του δόρατος την ένταξη στο QE και την επιστροφή στις αγορές.

Χωρίς μέτρα για το χρέος και των σχετικών εκθέσεων βιωσιμότητας, η Αθήνα χάνει το τρένο εισόδου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και παράλληλα είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει μέτρα-βάσει της τεχνικής συμφωνίας- χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα ως «αντάλλαγμα» για το χρέος, μέχρι το 2018.

Πηγή: sofokleousin.gr


Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη Σύνταγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...