Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Μάντσεστερ: 19 νεκροί και 50 τραυματίες στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε


Απαρηγόρητη η γυναίκα έχει γονατίσει ανάμεσα στα θύματα.
Η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50 από την τρομοκρατική, όπως την θεωρεί, επίθεση που σημειώθηκε στην Αρένα του Μάντσεστερ όπου έδωσε συναυλία η ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε. Πολλοί από τους θεατές ήταν παιδιά.


«Λίγο πριν τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας (00:35 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017, η αστυνομία εκλήθη λόγω έκρηξης στην Αρένα του Μάντσεστερ. Μέχρι στιγμής 19 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους και 50 έχουν τραυματιστεί. Αυτήν τη στιγμή, και μέχρι να διαπιστώσουμε κάτι διαφορετικό, εκτιμούμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» σημειώνεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στο Twitter.


Oπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι βομβιστής αυτοκτονίας προκάλεσε την έκρηξη στον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ, σύμφωνα με δυο αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Μάρτυρες είπαν στο BBC ότι η έκρηξη έγινε μετά το τέλος της συναυλίας της αμερικανίδας ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε σε χώρο έξω από το στάδιο, και ότι ήταν ισχυρή.

Τουλάχιστον μια έκρηξη ακούστηκε αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος ενώ ο κόσμος ετοιμαζόταν να αποχωρήσει. Προκλήθηκε πανικός και ακολούθησαν σκηνές χάους. Οι θεατές άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο με δάκρυα στα μάτια. Αρκετοί έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος. Ορισμένοι είχαν τραυματιστεί. Κάποιοι άλλοι δεν ανέπνεαν.


«Ηταν τεράστια έκρηξη. Μπορούσες να την αισθανθείς στο στήθος σου. Προκλήθηκε χάος. Ολοι άρχισαν να τρέχουν και να ουρλιάζουν, προσπαθώντας να βγουν έξω» είπε η Κάθριν Μακφάρλαν, που βρισκόταν μέσα στον συναυλιακό χώρο.

«Ούρλιαζαν και έτρεχαν»

Η Εβι Μπριούστερ, η οποία παρακολούθησε το κονσέρτο, δήλωσε ότι «η Αριάνα Γκράντε μόλις είχε ολοκληρώσει το τελευταίο της τραγούδι στην σκηνή και τεράστια έκρηξη ακούστηκε».

«Ξαφνικά, όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την έξοδο» είπε.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ζήτησε από τον κόσμο να αποφεύγει την περιοχή ενώ στην Αρένα του Μάντσεστερ έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα.

Τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα έφτασαν στο στάδιο, μεταφέροντας τραυματίες σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής (North West Ambulance Services).

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τραυματίες μεταφέρονταν αιμόφυρτοι έξω από τον συναυλιακό χώρο προκειμένου να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες ή να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Εκπρόσωπος της τραγουδίστριας ανέφερε ότι «η Αριάνα είναι καλά. Διερευνούμε τι έχει γίνει».

Η Αστυνομία της Περιοχής του Μάντσεστερ πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, και αργότερα ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ρουχισμό που είχε εγκαταλειφθεί κοντά στο στάδιο.

Μέι: «Αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι θα συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας στις 09:00 το πρωί της Τρίτης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η ίδια χαρακτήρισε το επεισόδιο «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι «όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμισι εβδομάδες πριν τις εκλογές, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. «Πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ενωση Τύπου (πρακτορείο ειδήσεων) είπε ότι η εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της πρωθυπουργού έχει ανασταλεί», μετέδωσε το Sky News.

Η Βρετανία βρίσκεται στην δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού, με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της έχει κάνει γνωστό πως συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία της τρομοκρατίας.

Η αντίδραση της ποπ σταρ

Η τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, σε πρώτη αντίδρασή της περίπου πέντε ώρες μετά το τραγικό συμβάν, έγραψε στο Twitter: «Είμαι συγκλονισμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου, πόσο πολύ λυπάμαι. Δεν έχω λέξεις»

Η Μάντσεστερ Αρένα, η μεγαλύτερη κλειστή αίθουσα στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και έχει χωρητικότητα 21.000 θεατών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της.

Χρησιμοποιείται για συναυλίες αλλά και αθλητικά γεγονότα.

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ.

Το υπουργείο σημειώνει, ότι «δεν έχει πληροφορίες που να αναφέρουν συγκεκριμένη απειλή για μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ».

«Παρόλα αυτά, αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων», τονίζεται στην ανακοίνωση.


 

- See more at: http://www.tanea.gr/news/world/article/5447452/martyries-gia-ekrhksh-se-synaylia-ths-ariana-gkrante-sto-mantsester/#sthash.QywHgubc.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...