Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Αγία και Mεγάλη Eβδομάδα


Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες η ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι μοναδικά και κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο.





Kυριακή των Βαϊων

Είναι η τελευταία ημέρα της Μ. Σαρακοστής και η πρώτη της Μ.Εβδομάδας. Εορτάζομε σήμερα τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Επειδή οι νεαροί Ιουδαίοι αυτή τη μέρα υποδέχθησαν το Χριστό με κλαδιά φοινικιάς (βάγια), ονομάστηκε Κυριακή των Βαΐων.

Γι΄αυτό το λόγο στολίζουμε κι εμείς την Εκκλησία μας με κλαδιά δένδρων και λουλούδια. Μεταφέρουμε σήμερα στην Εκκλησία ελιόφυλλα, να ευλογηθούν για να τα χρησιμοποιούμε στο θυμιάτισμα. Πανηγυρική η σημερινή ημέρα, γι’ αυτό και στο τραπέζι καταλύουμε ψάρι.



Μεγάλη Δευτέρα

«Τον νυμφώνα σου βλέπω…»

Tον νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ˙ λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, φωτοδότα, και σώσον με.

Μνημονεύομε σήμερα το Πάγκαλο Ιωσήφ, ο οποίος ήταν γιός του Πατριάρχη Ιακώβ, και προεικονίζει το Χριστό.

Όπως ο Χριστός πουλήθηκε από τον μαθητή του για τριάκοντα αργύρια, έτσι και ο Ιωσήφ είχε πωληθεί από τα αδέλφια του για τριάντα νομίσματα. Τον συκοφάντησε η γυναίκα του αφεντικού του και τον έκλεισαν στη φυλακή.

Για τις αρετές του τον φύλαξε ο Θεός, τον έβγαλε από τη φυλακή, τον δόξασε και τον ανέδειξε βασιλέα της Αιγύπτου.



Μεγάλη Τρίτη

«Ότε η αμαρτωλός προσέφερε το μύρον…»

Σήμερα η παραβολή των Δέκα Παρθένων. Από αυτές οι 5 ήταν φρόνιμες, γι΄αυτό και αξιώθηκαν να συμμετάσχουν στη χαρά του γάμου που ήταν καλεσμένες. Πέραν από την παρθενία που φύλαξαν εξάσκησαν στον κόσμο και τη φιλανθρωπία.

Αντίθετα, οι άλλες 5, ενώ πέτυχαν το δύσκολο, την παρθενία, σκόνταψαν στο πιο εύκολο, την άσκηση της ελεημοσύνης.

Το μήνυμα είναι σαφές: Πάντοτε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για τη συνάντηση μας με το Νυμφίο Χριστό, τηρώντας όλες τις ευαγγελικές εντολές, προκειμένου να συμμετάσχουμε στη χαρά της Βασιλείας του Θεού.



Μεγάλη Τετάρτη
«Συντρέχει λοιπόν…»

Μνημονεύουμε σήμερα την πράξη της αμαρτωλής εκείνη γυναίκας η οποία, λίγο πριν από το Πάθος, άλειψε με μύρο τον Κύριο, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την ευγνωμοσύνη της για την άφεση των αμαρτιών που έλαβε από τον Κύριο.

Την ίδια ημέρα ο δόλιος μαθητής Ιούδας συμφώνησε το ποσό της προδοσίας. Γι’ αυτό και η Τετάρτη καθιερώθηκε από την Εκκλησία ημέρα νηστείας.



Μεγάλη Πέμπτη

Την Μ. Πέμπτη μνημονεύουμε τέσσερα σημαντικά γεγονότα:

Τον ιερό Νιπτήρα όπου έμπρακτα διδάσκει ο Κύριος την ταπείνωση, με το να πλύνει τα πόδια των μαθητών του.

Τον Μυστικό Δείπνο, στη διάρκεια του οποίου θεσμοθετήθηκε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Την Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου όπου προσεύχεται για την ενότητα των πιστών.

Τέλος στην Προδοσία του Ιούδα, όπου η θεία αγάπη αντιπαραβάλλεται με την ανθρώπινη αδυναμία.



Μεγάλη Παρασκευή Εσπέρα

«Σε τον αναβαλλόμενον…»

Την Μ. Παρασκευή επιτελούμε τα άγια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Ημέρα τόσο πένθιμη και κατανυκτική, που δεν τελείται θεία Λειτουργία.

Σε ανάμνηση όσων υπέμεινε την ημέρα αυτή ο Κύριος μας, καθιερώθηκε η Παρασκευή να είναι ημέρα ολόχρονης νηστείας.

Έτσι Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ (ημερολογιακά), τελούνται οι εξής ακολουθίες: Ακολουθία των Μεγάλες Ωρών και την Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.

Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ημερολογιακά) ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου!



Μέγα Σάββατο

«Αναστάσεως ημέρα….»

Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωϊ, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!

Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.

Την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου εορτάζουμε την Θεόσωμη Ταφή και την Κάθοδο του Κυρίου στον Άδη. Είναι το μοναδικό Σάββατο που τηρούμε αυστηρή άλαδη νηστεία.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Πηγές

Περιοδικό «ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗΝ» – Μάρτιος 2010
Μηνιαία Έκδοση Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου

Ο ΤΗΡΩΝ
Μηνιαία Ἔκδοση Ι.Ν. Ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος Μοναγρούλλι –Λεμεσός
Ἔτος 7ον – Τεῦχος 9ο – Απρίλιος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...