Την ώρα που οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας καταρρέουν και οι στόχοι χάνονται ο ένας μετά τον άλλον, προμηνύοντας άσχημες εξελίξεις σε εμπορικό, οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο, κυβέρνηση και δανειστές παίζουν τον… παπά στην πλάτη του ελληνικού λαού, που βλέπει τις θυσίες επτά μνημονιακών ετών να καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα παραμένει στον αέρα, καθώς χάνεται και το ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν απέκλεισε βέβαια μια έκτακτη συνεδρίαση για την Ελλάδα, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική πλευρά είναι ασφυκτικά.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στους δανειστές, με δήλωσή του στο Έθνος, ότι στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη μίας συνολικής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει και το χρέος. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν, υπό την προϋπόθεση να έχει επιτευχθεί συμφωνία και για την ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο αν, εντωμεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται» δήλωσε, χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την πλευρά του, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε εξελίξεις. «Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς έχουμε φθάσει, κατά τη γνώμη μου, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, έτσι ώστε, πάρα πολύ σύντομα, να φθάσουμε σε μία τεχνική συμφωνία», δήλωσε.
Ωστόσο το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του για εργασιακά, αφορολόγητο και ασφαλιστικό, την ώρα που η Γερμανία παραμένει επίσης αμετακίνητη αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης το Ταμείο εμμένει στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων το2019.
Από την περασμένη εβδομάδα, ευρωπαϊκές πηγές συνέδεαν την εφαρμογή των σκληρών μέτρων με την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων ληφθούν αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Κατά την άποψη των δανειστών, δεν αρκεί μόνο η ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 για να τεθούν σε ισχύ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση ψηφίσει το σκληρό πακέτο μέτρων.
Η εικόνα που μορφοποιείται σιγά σιγά αποκαλύπτει παρεμβάσεις στο χρέος βήμα βήμα, όσο υλοποιούνται τα μέτρα περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου και όποια άλλα ενδεχομένως προστεθούν στην εποχή μετά την επίσημη -προς το παρόν- ημερομηνία λήξης του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι το Eurogroup είναι διατεθειμένο να συζητήσει αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ακόμα και σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πριν από τις 22 Μαΐου, οπότε είναι το επόμενο ορόσημο, εφόσον νωρίτερα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν όμως ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία για τα μέτρα τόσο πηγαίνει πίσω και ολοένα πιο κοντά σε ένα καυτό καλοκαίρι η διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.
Αν εντός των επόμενων 48 ωρών, δεν συμφωνηθεί η άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, ο χρόνος πλέον αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά, απομακρύνοντας ακόμα και το σενάριο συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο.
Και ενώ η β΄αξιολόγηση βρίσκεται στον αέρα και οι προσδοκίες για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα διαψεύστηκαν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με συνεχείς παρεμβάσεις (οι οποίες προκαλούν την ενόχληση της κυβένρησης ) απευθύνει έκκληση για την άμεση επίτευξη συμφωνίας.
Ο διοικητής της ΤτΕ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη (2,7% του ΑΕΠ φέτος και 3,1% του ΑΕΠ το 2018) βασίζονται στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε… χθες, τονίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο αυτούς τους στόχους.
Ήδη μεγάλοι διεθνείς οίκοι, όπως η Citigroup, η HSBC και η Barclays έχουν μειώσει δραματικά τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μόλις στο +0,5% για το 2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis