Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Γιατί πανηγυρίζουμε; Το πρωτογενές “πλεόνασμα του θανάτου” και η “απολογία” Τόμσεν

Όλα σχεδόν τα Μέσα Ενημέρωσης, χθες, “πανηγύρισαν” μαζί με την κυβέρνηση, δύο γεγονότα…


…Πρώτο γεγονός, το πράγματι εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,9% του ΑΕΠ το 2016…Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου ο προϋπολογισμός έπρεπε το 2016 να εμφανίσει πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση «κατάφερε» να το επταπλασιάσει! 6,937 δισ. ευρώ!




…Δεύτερο, την “απολογία” του Π.Τόμσεν, ο οποίος παραδέχθηκε δημοσίως ότι τόσο τα 5 πρώτα χρόνια των μνημονίων, όσο και τα δύο τελευταία, το ΔΝΤ έκανε λάθος εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία!..


…Το ότι η χώρα είναι για τα …πανηγύρια, καμία αμφιβολία δεν υπάρχει. Αλλά τόσο πολύ;


Πρώτον, όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα: Ναι, το νούμερο, θα μας βοηθήσει στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Όμως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ξαναδιαβάσει τις δηλώσεις *που έκανε στους ανάλογους πανηγυρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Το Νοέμβριο 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 3,7 δισ. ευρώ ή 2,1% του Α.Ε.Π.(στόχος 1,5%)




…”Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών”, όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Handelsblatt, “μπορεί να είναι υπερήφανος για το πλεόνασμα, αλλά κάθεται σε βουνό από απλήρωτους λογαριασμούς. Προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών περιμένουν εδώ και χρόνια να εξοφληθούν. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί άγγιζαν τα 4,55 δισ. ευρώ τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και 5,05 δις ευρώ τέλος Φεβρουαρίου συν τον ΦΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ».



…Συμπέρασμα: Πανηγυρίζουμε γιατί αφαιρέσαμε, ως ΔΕΝ είχαμε υποχρέωση, από τη οικονομία και τους πολίτες, μέσω της φορολογικής λαίλαπας τόσα δισεκατομμύρια; Πανηγυρίζουμε για τη δυστυχία των ανθρώπων, που ζουν πολύ χειρότερα από πλευράς εισοδημάτων και ανεργίας από ότι θα μπορούσαν να ζουν; Πανηγυρίζουμε για κάτι εικονικό, λογιστικό, απόλυτα άσχετο με την πραγματική εικόνα της οικονομίας; Παράνοια!



Πάμε τώρα και στην …απολογία Τόμσεν, ο οποίος δήλωσε, επακριβώς, τα εξής: “Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο»…



…Γιατί πανηγυρίζουμε; Και γιατί βαφτίζουμε “απολογία”, την εξομολόγηση του Τόμσεν που παραδέχεται τα λάθη του ΔΝΤ στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία επί 7 ολόκληρα χρόνια; Κερδίζουμε κάτι, πέραν των εντυπώσεων; Απολύτως τίποτα!…Κανένα δεν ενδιαφέρει η …εξομολόγηση του κ.Τόμσεν. Όπως ακριβώς κανένα δεν ενδιαφέρει, τι εξομολογείται στον παππά της ενορίας του ένας “δολοφόνος” που επί σειρά ετών σκοτώνει παιδάκια και βυθίζει τις οικογένειες στο πένθος…



…Θα επρόκειτο περί “απολογίας”, ΑΝ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, αποφάσιζε μαζί με τους άλλους δανειστές, να αλλάξει τη “θανατηφόρα συνταγή”! Αν αποφάσιζαν να ελαφρύνουν, έστω, τα τελευταία από τα μέτρα που έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα και στην ελληνική κυβέρνηση που τα υλοποιεί. Αν αποφάσιζαν, για παράδειγμα, ότι ο ΕΝΦΙΑ ή μέρος του, δεν χρειάζεται, ότι οι φορολογικοί συντελεστές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να πέσουν, ότι το έκτρωμα Κατρούγκαλου, έστω, μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά, σε βάθος 10ετίας …


Α.Τσίπρας 21/3/2014, Γιάννενα: «Ας αφήσουμε τα λογιστικά της συμφοράς στον αλχημιστή κύριο Στουρνάρα. Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. Σ’ αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη, της σημερινής πολιτικής. Σ’ αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων»


bankwars.gr
Συμπέρασμα: Δικό σας.





Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...