Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

-Τι ώρα είναι; – Η ώρα να ξυπνήσουμε!


Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος Δάσκαλος

-Βλέπεις γύρω σου το κακό και διαμαρτύρεσαι! Πόσες μετάνοιες όμως έκανες για να καταλυθεί το κακό;

-Καμία!

-Ε, τότε τί μιλάς; (Γέρων Αγιορείτης)

Ξεκινάμε, με τη χάρη του Θεού και φέτος, την ομορφότερη ίσως περίοδο του έτους, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ο απόστολος Παύλος αφυπνίζει στο ανάγνωσμα της Κυριακής της Τυρινής: «Και τούτο, ειδότες τον καιρόν, ότι ώρα ημάς ήδη έξ ύπνου εγερθήναι· … η νύξ προέκοψεν, η δέ ημέρα ήγγικεν. αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός.» (Ρωμ. 13, 11-13)



Και αυτό να πράττετε, επειδή ξέρετε τον καιρό που ζούμε. Γιατί είναι ήδη ώρα εσείς να εγερθείτε από τον ύπνο… Η νύχτα όπου νά ‘ναι φεύγει, και η μέρα κοντεύει να ‘ρθει. Γι’ αυτό ας πετάξουμε από πάνω μας τα έργα του σκότους, κι ας φορέσουμε τα όπλ α του φωτός.

Πιο επίκαιρος από ποτέ φαίνεται στα μάτια μου ο Απόστολος.«Ειδότες τον καιρόν…».

Βλέπω γύρω μου τα πάντα να καταρρέουν.

Η χώρα μου να βουλιάζει, η Ευρώπη να βγάζει το προσωπείο του πολιτισμού και του ανθρωπισμού που φορούσε και να προσπαθεί να κρατήσει όσο μπορεί – με νύχια και με δόντια- τα χρόνια της ευημερίας.

Στον αγώνα της αυτό, οι ιδέες του Διαφωτισμού, της αδελφοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης περνούν σε δεύτερη μοίρα. Πολλοί μάλιστα ίσως φτάνουν και στο άλλο άκρο, στη ρήση του υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν-Πολ Σαρτρ «κόλαση είναι οι άλλοι».

Ποιοι «άλλοι» όμως;

Αυτοί που δημιούργησαν τα οικονομικά προβλήματα; Αυτοί που έφεραν τους πολέμους και την τρομοκρατία; Οι πρόσφυγες; Ποιοι είναι οι «άλλοι» που φταίνε, που χάλασαν τον πολιτισμό και την ήσυχη, βολική κοινωνία μας;

Ήρθε η ώρα λέει ο απόστολος Παύλος. Η ώρα να ξυπνήσουμε και, πρώτα απ΄ όλα, να κάνουμε την κριτική μπροστά στον καθρέφτη.

Καταγγέλλεις πολύ εύκολα τους κυβερνώντες, τους άρχοντες, τους «βολεμένους» και όλους όσους θεωρείς υπεύθυνους για την κρίση της χώρας, μα και συ στην ζωή σου πόσο διαφοροποιείσαι α πό όλους αυτούς;

Όπως ζούνε αυτοί, ζεις και συ, στην ίδια συχνότητα, αδιάφορος για τα πνευματικά και δοσμένος στην ύλη και στα υλικά αγαθά, στο μέτρο πάντα που αναλογεί στον καθένα.

-Μα έχουμε ακριβά σπίτια, αυτοκίνητα ή περιουσίες σε τράπεζες;

Λέει ο Μέγας Βασίλειος: «Του φτωχού είναι το ψωμί που σου περισσεύει, του γυμνού το ρούχο που φυλάς στις ντουλάπες σου, αυτού που τα χρειάζεται είναι τα χρήματα που έχεις αποταμιεύσει.

Αδικείς λοιπόν τόσους πολλούς, όσους θα μπορούσες να ωφελήσεις.»

Και συμπληρώνει ο άγιος Παΐσιος: Θέλετε να χαλάσετε έναν λαό; Δώστε στο λαό πλούσια τα υλικά αγαθά και θα ξεχάσουν και τον Θεό και τα πάντα…

Και κάτι ακόμα. Πόσοι από μας, αν είχαμε τις ευκαιρίες του εύκολου πλουτισμού, δεν θα πράτταμε όσα κατηγορούμε άλλους;

Αντί λοιπόν να ρίχνουμε ευθύνες, ας ξυπνήσουμε ως χριστιανοί. Η νύχτα όπου νά ‘ναι φεύγει, και η μέρα κοντεύει να ‘ρθει, μας αφυπνίζει ο Απόστολος. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας «εις εαυτόν δε ελθόντες» σαν τον Άσωτο.

Ας πετάξουμε από πάνω μας τα έργα του σκότους, κι ας φορέσουμε τα όπλα του φωτός. Γιατί το σκοτάδι χάνεται όταν έρθει το Φως. Ποια είναι όμως αυτά τα όπλα;

Συνεχίζει ο Παύλος: «Ενδύσασθε τον Κύριον Ιησού Χριστόν».

Βαπτιστήκαμε στο Όνομά Του και ντυθήκαμε Αυτόν, αλλά Τον χάσαμε από την απροσεξία και την αμέλειά μας. Τα όπλα μας, τα δίνει η Χάρη του Θεού που θα δει τον άνθρωπο να μετανοήσει, να αλλάξει νου, τρόπο σκέψης, και να αποφασίσει να αγωνιστεί.

Είναι η πανοπλία του Χριστιανού που παραδίδει ο Απόστολος και συνοψίζει ο υμνογράφος: «Το στάδιο των αρετών άνοιξε. Όσοι θέλετε να αγωνιστείτε εισέλθετε…

Και αφού φορέσουμε την πανοπλία του Σταυρού, ας πολεμήσουμε τον εχθρό, έχοντας σαν τείχος την πίστη και σαν θώρακα την προσευχή και περικεφαλαία την ελεημοσύνη.

Στην θέση του μαχαιριού τη νηστεία, η οποία βγάζει από την καρδιά κάθε κακία».

Να, τα όπλα. Πίστη, προσευχή, ελεημοσύνη, νηστεία. Όπλα που ο ίδιος ο Χριστός μας έμαθε. Αν έχετε πίστη σαν το σπόρο του σιναπιού και τα βουνά μετακινείτε. Και για τον πόλεμο κατά των δαιμόνων: Αυτό το γένος δεν πολεμείται παρά με προσευχή και νηστεία.

Βλέπουμε γύρω μας λοιπόν, το κακό. Ας μην κοιτάμε όμως γύρω μας, αλλά πρώτα μέσα μας. Ας χρησιμοποιήσουμε τα πνευματικά αυτά όπλα και τότε θα δούμε πολλά να αλλάζουν.

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ, ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

ΑΓΙΟΙ IΣIΔΩPOI
Μηνιαίο Περιοδικό του Ιερού Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού
Έτος ιε’-τεύχος 167- Μάρτιος 2016

Εικόνα από: liveinternet.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...