Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Έκτακτο: Συμφωνία στο Eurogroup «χωρίς ούτε ένα ευρώ πρόσθετη λιτότητα»

Τμήμα ειδήσεων tribune.gr
Λευκός καπνός βγαίνει από τις Βρυξέλλες και την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Αθήνα έφτασε σε συμφωνία με τους επικεφαλής των θεσμών για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, ώστε εντός ολίγων ημερών να ολοκληρωθεί και το τεχνικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με την επίτευξη Staff Level Agreement.




Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν πως η κυβέρνηση εργάζεται για μία συμφωνία πακέτο στη βάση της λογικής ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, όπερ ερμηνεύεται πως για κάθε ευρώ μέτρου που θα δεχθεί η Αθήνα θα υπάρχει αντίστοιχα και ένα ευρώ «αντίμετρου» σε φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυομιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαικούς οργανισμούς.
Λύση πριν το Eurogroup

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η λύση στον ελληνικό γόρδιο δεσμό δόθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που έλαβε χώρα πριν την έναρξη της συνδρίασης των υπουργών Οικονομικών με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο.

Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετέχει ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...