Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Καταρρέει η δημόσια υγεία στην Ελλάδα – Τι απαντά ο υπ. Υγείας – Πυρά από την αντιπολίτευση


Για κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πεθαίνουν ακόμα και ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν» καθώς και ότι λόγω της λιτότητας τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνες ζώνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και από έλλειψη προσωπικού αλλά και ιατρικού εξοπλισμού.

«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν. Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες» ανέφερε μιλώντας στον Guardian ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων που επικαλείται το άρθρο, περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές.
Αιτία για όλα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είναι η έλλειψη προσωπικού και η ανεπαρκής υγιεινή λόγω έλλειψης υλικών.

«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα. Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια» υποστήριξε ο κ.Γιαννάκος, ο οποίος τόνισε ότι «συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί».

«Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Βάσει του δημοσιεύματος, κανείς άλλος τομέας στην Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση όσο η Δημόσια Υγεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ – σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η απάντηση του Α. Ξανθού

«Όσοι επενδύουν στην “κατάρρευση” του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης θα διαψευστούν για άλλη μια φορά», τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα.

«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012, και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ», σημειώνει ο υπουργός Υγείας και προσθέτει: «Δυστυχώς το δημοσίευμα αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη. Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, “γιατρεύει τις πληγές” τής προηγούμενης εξαετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4,6-4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια”, ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».

Και τονίζει κ. Ξανθός: «’Οσοι, λοιπόν, επενδύουν στην “κατάρρευση” του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Πλήγμα για τη χώρα

Η αποτύπωση της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας και απειλεί τον τουρισμό, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα του Guardian.

«Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η κατάρρευση του καταγράφεται σε δημοσιεύματα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ξένων Μέσων Ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στο οποίο παρουσιάζεται ”η χαοτική κατάσταση στο ΕΣΥ που έχει αποτέλεσμα ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν να πεθαίνουν”, όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου» επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η τραγική αυτή κατάσταση αποτελεί απόρροια τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της αδυναμίας των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαράξουν μια βιώσιμη πολιτική.

«Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας διανύει τη χειρότερη περίοδό του καθώς η πολιτική ηγεσία έχει χάσει τον έλεγχο και το οδηγεί στην πλήρη κατάρρευσή του.
Η αποτύπωση αυτής της κατάστασης στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας και απειλεί τον τουρισμό.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για τη σημερινή κατάσταση ωστόσο θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την εξυγίανση του ΕΣΥ. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν άμεσα για τη χάραξη μιας Εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«FAZ, Financial Times, Guardian, περιγράφουν τη ζοφερή πραγματικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η Ελλάδα χάνει, όσο παραμένουν στην εξουσία Τσίπρας-Καμένος», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σε ανάρτησή του στο twitter, ενώ η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της: «Το δημοσίευμα της Guardian αναδεικνύει τα συστηματικώς καταγγελλόμενα από εμάς προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, ασθενείς και μη και διασύρει διεθνώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Η κ. Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι για φέτος προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρά το περσινό φιάσκο, δεν έχουν γίνει! «Είμαστε ακάλυπτοι, μήνα Ιανουάριο, εν μέσω έξαρσης της γρίπης! Οι μόνιμες προσλήψεις που θα αντιμετώπιζαν οριστικά το πρόβλημα έχουν αντικατασταθεί, με τεχνάσματα, από επιχορηγούμενα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ», σημειώνει και επικρίνει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που αναλώνεται σε «μεγαλοστομίες και τζάμπα μαγκιές». «Θυμίζουμε την κατάπτυστη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη για τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα: “…βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια…”.Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να έχουν πάει σπίτι τους!» καταλήγει.

Ο υπεύθυνος βουλευτής για θέματα Υγείας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας σχολίασε τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την κατάσταση στην Υγεία, αναφέροντας ότι «…τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Επαγγελματικές ενώσεις, κόμματα το επισημαίνουν από χρόνια. Ασθενείς που είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία των επειγόντων ή την τραυματική εμπειρία να νοσηλευτούν σε τρύπια σεντόνια, αγοράζοντας φάρμακα από απέναντι το γνωρίζουν. Οι αποκαμωμένοι και αποκαρδιωμένοι γιατροί και νοσηλευτές απέμειναν μόνοι».

Ο κ. Μπαργιώτας καταφέρεται κατά της κυβέρνησης, που, όπως λέει, φαίνεται να διαφωνεί. «Ανακοινώνει διορισμούς, έτσι χωρίς πρόγραμμα και ναι, συνεχίζει τις περικοπές προϋπολογισμών τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία, σε πλήρη συνεννόηση με την τρόικα», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι το σύστημα διαλύεται.

Και τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη από αλλαγές, συγχωνεύσεις, οικονομίες κλίμακας και, πάνω απ’ όλα, εθνικό σχέδιο για τις επιδημίες, τον καρκίνο, προτεραιότητες και δράσεις για τις υπηρεσίες επειγόντων και στήριξη των μονάδων που πιέζονται από την υγειονομική κρίση.

«Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. Έχει αλλεργία στις αλλαγές και πολύ εύκαμπτη μέση στις απαιτήσεις της τρόικας ταυτοχρόνως.

Το 2017 θα εξελιχθεί στην ίδια γκρίζα ζώνη της σταδιακής διάβρωσης των πάντων», υπογραμμίζει ο βουλευτής του Ποταμιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...