Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Στο προσφυγικό εστιάζει η προεδρία της Μάλτας


Τη σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ παίρνει σήμερα η Μάλτα. H εξάμηνη προεδρία διαγράφεται όμως κάθε άλλο παρά εύκολη μιας και το μικρό νησί έχει να διαχειριστεί το προσφυγικό αλλά και τη διαδικασία του Brexit.


H Mάλτα είναι η μικρότερη χώρα-μέλος της ΕΕ και κατά συνέπεια οι φωνές της πολιτικής της ηγεσίας δεν εισακούγονται εύκολα στις Βρυξέλλες. Από σήμερα όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, μιας και η Μάλτα αναλαμβάνει για το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Η Βαλέτα παίρνει την σκυτάλη της προεδρίας από την Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Οι θέσεις των δύο χωρών σε κορυφαία ζητήματα, όπως το προσφυγικό, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Η Μάλτα προσεγγίζει διαφορετικά από την Σλοβακία τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μιας και βρίσκεται γεωγραφικά εντός της διαδρομής που διασχίζουν οι πρόσφυγες από τα παράλια της Λιβύης στην βόρεια Αφρική προς την Ιταλία. Στόχος της Βαλέτας και του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ είναι πάντως να αμβλύνει τις διενέξεις μέσα στους κόλπους της ΕΕ. Όπως δηλώνει, η Μάλτα έχει εμπειρία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Ιταλία. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός προτίθεται να ακούσει προσεκτικά και τις ενστάσεις των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών στην κατανομή προσφύγων και μεταναστών. Ας σημειωθεί ότι η Μάλτα πλήττεται έμμεσα από την προσφυγική κρίση αφού πρόσφυγες που διασώζονται στα χωρικά της ύδατα μεταφέρονται κατά κανόνα στην Ιταλία.

Στην ατζέντα και η διαδικασία του Brexit


Tο χάσμα μεταξύ των χωρών-μελών στο προσφυγικό επιδιώκει να γεφυρώσει ο πρωθυπουργός Τζ. Μούσκατ

Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο στη Βαλέτα θα ζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και η υπογραφή σχετικών συμφωνιών με βορειοαφρικανικές χώρες από τις οποίες αναχωρούν, ως γνωστόν, τα πλοιάρια με πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα η κυβέρνηση της Μάλτας επιδιώκει, όπως άλλωστε η Ρώμη και η Αθήνα, μια αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Είναι όμως μάλλον απίθανο η Βαλέτα να καταφέρει να λύσει τον γόρδιο δεσμό της προσφυγικής κρίσης μέσα σε ένα εξάμηνο.

Στην ατζέντα της εξάμηνης προεδρίας βρίσκεται ωστόσο και το Brexit. Αν και η Μάλτα ήταν πρώην βρετανική αποικία, ο Τζόζεφ Μούσκατ τηρεί σκληρή στάση έναντι του Λονδίνου. Μιλώντας στην πολιτική επιθεώρηση Politico τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των βρετανικών και ευρωπαϊκών απόψεων για την διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει να αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις, όπως αυτές με την Ελλάδα.

Για την ΕΕ είναι πάντως θετικό ότι ο πρωθυπουργός της Μάλτας θεωρείται οπαδός της ΕΕ. Δώδεκα χρόνια μετά την ένταξή του στην ΕΕ, το νησί της Μεσογείου δεν τα πηγαίνει και άσχημα. Ο τουρισμός πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Εκτός αυτού η Μάλτα είναι η μόνη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης που ξεπέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την οικονομική κρίση, η ανεργία είναι σχετικά χαμηλή, ενώ παράλληλα καταγράφει υψηλή οικονομική ανάπτυξη.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...