Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Αμερικανική “πολιορκία” στα σύνορα της Ρωσίας! ΒΙΝΤΕΟ από την αποστολή Atlantic Resolve

«Τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας στρατευμάτων στην Ευρώπη υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να καταστρέψουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, να δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτικοπολιτική πραγματικότητα, να δημιουργήσουν μια σημαντική ανισορροπία δυνάμεων στην ήπειρο».


Aυτό τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή την ευρισκόμενη σε εξέλιξη άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Αν. Ευρώπη.

Δίνοντας την εικόνα που έχει η Μόσχα για την αμερικανο-ΝΑΤΟική αυτή στρατιωτική κίνηση, η ίδια έκρινε ότι η Ουάσινγκτον μοιάζει στην πραγματικότητα να «ξεκινά μια νέα κούρσα εξοπλισμών, να προσπαθεί να μας επιβάλει ένα συγκρουσιακό μοντέλο στη (διμερή) σχέση, παρόμοιο με αυτό που είχαμε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».


H νέα αντίδραση της Μόσχας αφορά την με ταχύ ρυθμό κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη με ευρωπαϊκή υποστήριξη. Μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη με πραγματικό στόχο να ”στριμώξει” την Ρωσία, ως αντίδραση, όπως λέει, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία, δημιουργώντας όμως μια δυναμική αποσταθεροποίησης σε όλη την γηραιά ήπειρο.


Το “αντίο” του Ομπάμα


Η στρατιωτική αυτή κίνηση αποτελεί ουσιαστικά, όπως έχει επισημανθεί, το “αντίο” του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ – και αρκετοί αναρωτιούνται που πραγματικά αποσκοπεί και τι μπορεί αυτή να προκαλέσει.


Έτσι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πλοία με 2.800 αμερικανικά οπλικά συστήματα (διαφόρων τύπων τεθωρακισμένα κλπ κομμάτια στρατιωτικού υλικού) και 4.000 Αμερικανούς στρατιώτες έφτασαν στο Μπρεμερχάφεν, το λιμάνι της Βρέμης στην Γερμανία, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Ατλαντική Αποφασιστικότητα» (Operation Atlantic Resolve)- μια επιχείρηση που ξεκίνησε αμέσως μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία ... Η πρώτη τους άσκηση θα είναι με πολωνικά στρατεύματα στο τέλος Ιανουαρίου.


Μια μεγάλη φάλαγγα από αυτά τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθε τις προάλλες στην Πολωνία και τα υποδέχθηκαν στα γερμανο-πολωνικά σύνορα Πολωνοί στρατιώτες. Οπως έγραψε η Ντόυτσε Βέλλε στη Βαρσοβία, στην Κρακοβία αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Πολωνίας περίμεναν μετά βαΐων και κλάδων τα αμερικανικά στρατεύματα. Έγγραψε ότι πρόκειται για << μια ιστορική ημέρα. Ο πολωνικός λαός θα υποδεχθεί τα ξένα στρατεύματα. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο ήταν πριν από 200 χρόνια όταν κατέφθασαν οι στρατιώτες του Ναπολέοντα.Αυτή τη φορά είναι οι Αμερικανοί που καταφθάνουν στην Πολωνία>>…


”Καρφί στο μάτι” της Μόσχας


«Το θεωρούμε απειλή εναντίον μας», αντέδρασε αμέσως ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας κ. Ντμίτρι Πεσκόφ.Ο Κ. Αλεξέι Μεσκόφ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως αυτή η «βιαστική» ανάπτυξη, που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση Ομπάμα, φαίνεται να είναι «ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.


Σύμφωνα με αναλυτές η άφιξη των στρατευμάτων σηματοδοτεί μια νέα φάση της συνεχούς αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη, ενώ η προώθηση εντός των επόμενων 1-2 εβδομάδων μέσω των σιδηροδρομικών οδών και με στρατιωτικές οχηματοπομπές προς προς τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.- την Πολωνία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και τις χώρες της Βαλτικής – εντάσσεται στο πλαίσιο των συμφωνιών χωρών της δύσης για ενίσχυση χωρών της ανατολικής Ευρώπης που ανησύχησαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία- ουσιαστικά ωστόσο αποτελούν κατά τους παρατηρητές ”καρφί στο μάτι” της Μόσχας.Όταν το 2014 ξεκίνησε η έριδα Ρωσίας – Ουκρανίας, ο τότε Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι ζήτησε «δυο ταξιαρχίες» για την καλύτερη προστασία της χώρας του- ωστόσο η συζήτηση είχε ξεκινήσει νωριτερα….


Η 3η Ταξιαρχία των ΗΠΑ


Οι αφίξεις πλοίων ξεκίνησαν τις προάλλες στη Βρέμη, με μεταφορά εξοπλισμού της 3ης Ταξιαρχίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Κολοράντο, στην Ευρώπη : Συγκεκριμένα, στη Βρέμη αφίχθησαν 87 άρματα μάχης ABRAMS, 144 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley, M109,αυτοκινούμενα πυροβόλα κ.α. οχήματα και τζιπ Humwee.


Οι ΗΠΑ θα στείλουν στο προσεχές μέλλον και μια αεροπορική μονάδα εξοπλισμένη με περίπου 60 ελικόπτερα (50 Black Hawk γενικής χρήσης τύπου και 10 CH-47 Chinook βαρέων μεταφορών), μαζί με προσωπικό δύναμης 1.800 ατόμων. Επίσης, ένα τάγμα επιθετικών 24 ελικοπτέρων τύπου Apache με 400 άτομα προσωπικό, με έδρα τη Γερμανία. Ηδη αΑμερικανοί στρατιώτες προσγειώθηκαν και στο Βρότσλαβ (Wroclaw) , μια βασική αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας στη νοτιοδυτική Πολωνία – αναμένεται δε η άφιξη και άλλων δυνάμεων. Συνολικά δηλαδή οι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 6.000.


«Η επιχείρηση ”Ατλαντική Αποφασιστικότητα” εξελίσσεται εδώ και κάποια χρόνια κι αποτελεί ένα σημάδι ότι μπορεί να λειτουργήσει για την διασφάλιση των Ανατολικοευρωπαίων συμμάχων μας και της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης αποτελεί ένα δείγμα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ της δέσμευσής τους περί αναχαίτισης και διατήρησης της ειρήνης στην Ευρώπη», τόνισε ο στρατηγός Τιμ Μαγκουάιρ (Maj GenTimothy McGuire), αναπληρωτής διοικητής του στρατού της Ευρώπης ΗΠΑ.Ο στρατηγός εξήγησε ότι η ανάπτυξη δίνει τη δυνατότητα στον αμερικανικό στρατό για την απόκτηση “επιπλέον ετοιμότητας ” καθώς και την ώθηση της ετοιμότητας των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ.


Στο τέλος Ιανουαρίου θα διεξαχθεί σε πολωνικό έδαφος ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την συμμετοχή Αμερικανών αξιωματικών και στρατιωτών, κάτι που για τα διεθνή πρακτορεία, προκαλεί νευρικότητα στην Μόσχα.Πρόκειται άλλωστε για την μεγαλύτερη σε μέγεθος μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικού στην Ευρώπη από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ακόμα και την εποχή του Ψυχρού Πόλεμου .Οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας είναι τεταμένες λόγω της κρίσης που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014 και τον πόλεμο στη Συρία.


Παράλληλες μετακινήσεις και Δυτικών Συμμάχων


Την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη αυξάνουν και ορισμένα άλλα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.Συγκεκριμένα υπενθυμίζεται ότι Γερμανία, Καναδάς και Βρετανία, έχουν δεσμευθεί να συμβάλλουν στη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη με την αποστολή μονάδων έως 1.000 στρατιωτών η κάθε μία στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.Στις 19 Ιανουαρίου 500 Γερμανοί στρατιώτες θα φύγουν από τη Βαυαρία και θα σταθμεύσουν στη Λιθουανία. Στην Εσθονία τα ηνία θα πάρουν οι Βρετανοί, στη Λιθουανία οι Καναδοί.


Οι νέες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μείνουν πρώτα στην Πολωνία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο τέλος του μήνα, πριν να αναπτυχθεί σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, και τη Γερμανία. Μια μονάδα διοίκησης θα έχει έδρα στη Γερμανία. Στην Πολωνία τα στρατεύματα της 3ης ομάδας αγώνα της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, 4ης Μεραρχία Πεζικού, θα μείνουν σε δυο Κέντρα Εκπαίδευσης για διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών και θα συνεργάζονται με τις τοπικές μονάδες. Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα είναι το 1ο Τάγμα, 8ο Σύνταγμα Πεζικού – η παλαιότερη θωρακισμένη μονάδα στον αμερικανικό στρατό.


Οι ΗΠΑ είναι επίσης σε διαδικασία αύξησης της παρουσίας τους στη Μαύρη Θάλασσα και στη Δυτική Ευρώπη, σε βάσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.


Το κρίσιμο ερώτημα : Θα συνεχιστεί επί Τράμπ;


Όπως ήδη επισημάναμε όλα αυτά που αναφέρονται από δυτικές πηγές δεν είναι παρά οι σχεδιασμοί που είχε κάνει η κυβέρνηση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες από τις δράσεις στην Ουκρανία που φαινομενικά έχουν προκαλέσει την ενίσχυση των δυνάμεών και των δραστηριοτήτων της Ουάσιγκτον κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, έλαβε χώρα σχεδόν πριν από 3 χρόνια, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι σε ποιο βαθμό πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί (δήθεν) ρωσικής επέμβασης το 2016 εκλογές στις ΗΠΑ, έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Ομπάμα να ενισχύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.Το ερώτημα έχει τεθεί και από μερίδα του αμερικανικού τύπου…Όπως θυμόμαστε Ομπάμα στις 29 Δεκεμβρίου “διέταξε μια σειρά από τα αντίποινα εναντίον της Ρωσίας».
Το άλλο ερώτημα που τίθεται – πάλι διατυπωμένο και από αμερικανούς αναλυτές – είναι αν ο Ομπάμα ενέκρινε την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, στα σύνορα της Ρωσίας, σε συνεργασία με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Donald J. Trump. Αν υπάρχει συναίνεση τότε μια τέτοια ενέργεια φαίνεται να είναι αντιφατική με την θέση του κ Trump για τον κ. Πούτιν και η Ρωσία. Αν μία από τις πρώτες ενέργειες του κ Trump ως Προέδρου μετά από 20 του Γενάρη θα ήταν να επαναφέρει την αύξηση των δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη ή όχι και σε τι βαθμό, θα ήταν δύσκολο να αξιολογηθεί τώρα. Ωστόσο ήδη η ενέργεια ξεκίνησε δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ και βρίσκεται σε εξέλιξη.

http://www.militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...