Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Σμύρνη – Γέφυρα Καραβανιών

Γέφυρα των Καραβανιών (ποταμός Μέλης)

Ένας από τους τρεις συγκοινωνιακούς κόμβους της Σμύρνης.

Το χτίσιμο της γέφυρας χρονολογείται στα 850 π.Χ, γεγονός που την καθιστά την αρχαιότερη γέφυρα ακόμα εν χρήσει, σε όλο τον κόσμο, ένα σημαντικό επίτευγμα για τους Σμυρνιούς. Εδώ κατά το μύθο γεννήθηκε ο ποιητής Όμηρος.



Η Γέφυρα των Καραβανιών ή αλλιώς η Γέφυρα Μέλητος των Καραβανιών έπαιζε σπουδαίο ρόλο στο εμπόριο, καθώς εξαιτίας της γερής κατασκευής της και της τοποθεσίας της, επέτρεπε την άνετη πρόσβαση των καραβανιών αλλά και μεμονωμένων καμήλων από την ανατολή, ώστε να μεταφέρουν και να ξεφορτώνουν τα εμπορεύματά τους στη Σμύρνη.


Οι φωτογραφίες χρονολογούνται από το 1900 έως το 1921 και ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νεάπολη (διευθυντής Κ. Νίγδελης).

Εκτός από τον εμπορικό της ρόλο, η περιοχή γύρω από τη Γέφυρα, αποτελούσε αγαπητή τοποθεσία περιπάτου και αναψυχής για τους Σμυρνιούς, λόγω της φυσικής ομορφιάς της με πλατάνια και κυπαρίσσια ολόγυρα καθώς και της ευρύχωρης πλατείας της με μικρά καφενεδάκια όπου ξαπόσταιναν οι επισκέπτες.

Νότια του ποταμού Μέλη, κείτεται η κοιλάδα της Αγίας Άννας, με το ρωμαϊκό υδραγωγείο του Τραϊανού, οι Παλιές Καμάρες όπως τις αποκαλούσαν οι Σμυρνιοί.
http://diasporic.org/mnimes/archives/smirna-gefyra-karavanion
Φωτο – Κωνσταντίνος Νίγδελης
Κείμενο σελίδα Greek-language.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...