Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Σμύρνη – Όρος Πάγος

Όρος Πάγος- Ακρόπολη

Το όρος Πάγος ή Λόφος του Καντιφεκαλέ, που σημαίνει «Βελούδινο Κάστρο», βρίσκεται δυο χιλιόμετρα περίπου μακριά από την ακτή…. Επάνω του υπάρχει η αρχαία ακρόπολη που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, αρχικά με σαράντα πύργους, στους οποίους αργότερα προστέθηκαν και νέα οχυρωματικά έργα.



Το Όρος Πάγος (Kizildag) είναι η ονομασία για το λόφο αλλά και για το κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του. Το κάστρο είναι φρούριο που χτίστηκε σε θεμέλια της Ελληνιστικής περιόδου, αρχικά 40 πύργων, στους οποίους αργότερα οι ανά την ιστορία κατακτητές της Σμύρνης, —Ρωμαίοι, Γενοβέζοι, Οθωμανοί— προσέθεταν νέα οχυρωματικά κτίσματα. Δυτικά του κάστρου, βρισκόταν το στάδιο της Σμύρνης, όπου κατά το 155 μ.Χ. μαρτύρησε ο επίσκοπος Σμύρνης, Άγιος Πολύκαρπος. Ανατολικά του κάστρου, βρισκόταν το αρχαίο Θέατρο της Σμύρνης. Τόσο το Στάδιο όσο και το αρχαίο θέατρο καταστράφηκαν από το σεισμό του 178 μ.Χ. και ελάχιστα ίχνη τους σώζονται ως σήμερα.

Η πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του Πάγου είναι καταλυτική τόσο σε μια επιτόπια επίσκεψη στη Σμύρνη όσο και σε μια εικονική περιήγηση.

Εξίσου σημαντική είναι και η διαδρομή της ανάβασης, πραγματοποιούμενη μέσα από τις φτωχογειτονιές της Σμύρνηςhttp://diasporic.org/mnimes/archives/smirni-oros-pagos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...