Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Μέση Ανατολή: Νέες θανατικές καταδίκες, ένταση στη Σ. Αραβία

Νέες σοβαρές αναταράξεις στην πιο ευαίσθητη διμερή σχέση στη Μέση Ανατολή, αυτή ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, της οποίας η δυναμική έχει τη δυνατότητα να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο, καθώς σαουδαραβικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 15 άτομα, με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Τεχεράνης και άλλα 15 άτομα σε ποινές που κυμαίνονται από έξι μήνες μέχρι 25 χρόνια…


Η ομάδα των ατόμων που δικάστηκε αποτελείται από 30 άτομα προερχόμενα από τη σιιτική μειονότητα της χώρας (υπολογίζεται σε 10-15% σε πληθυσμό 28 εκατομμυρίων ατόμων), έναν Ιρανό και έναν Αφγανό, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για προδοσία. Πρόκειται ασφαλώς για μια βαρύτατη κατηγορία που αν αποδειχθεί επισείει μέχρι και την ποινή του θανάτου.

Αφορά τη δράση του ως κατασκοπευτικό δίκτυο, στο πλαίσιο του οποίου φέρονται να παρέδιδαν πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πολλοί από τους καταδικασθέντες είναι γνωστά μέλη της σιιτικής κοινότητας, επιστήμονες, αν και το καθεστώς κάνει λόγο για απασχόλησή τους στο υπουργείο Άμυνας!



Υπενθυμίζεται, ότι οι σχέσεις του Ριάντ με την Τεχεράνη δοκιμάστηκαν σκληρά και παραμένουν εξαιρετικά τεταμένες, μετά την εκτέλεση του κορυφαίου σιίτη κληρικού στη Σαουδική Αραβία, του Νιμρ Αλ Νιμρ, στον οποίο το σαουδαραβικό καθεστώς καταλόγισε τρομοκρατική δράση, ενώ η Τεχεράνη δηλώνει ότι εκτελέστηκε λόγω της κριτικής που ασκούσε στη δυναστεία των Σαούντ που κυβερνά το βασίλειο…

Για μια ακόμη φορά, η Διεθνής Αμνηστία επιτίθεται στη Σαουδική Αραβία, κάνοντας λόγο για γελοιοποίηση της Δικαιοσύνης στη δίκη των 32 ατόμων, καταγράφοντας παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, κάνοντας λόγω για «παρωδία» δίκης.

Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν χωρίς καν να υπάρχει ένταλμα το διάστημα 2013-2014 και κρατήθηκαν για τρεις τουλάχιστον μήνες μυστικά, όπου τους αποσπάστηκαν «ομολογίες» με τη χρήση μεθόδων κατατρομοκράτησης. Πολλοί συνάντησαν δικηγόρους για πρώτη φορά όταν εμφανίστηκαν σε ειδικό δικαστήριο που επιλαμβάνεται τέτοιων υποθέσεων, όπου και εμφανίστηκε κατηγορητήριο 100 σελίδων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...