Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ελληνική επιγραφή ρωμαϊκής εποχής στις ακτές του Ισραήλ


Στη μαρμάρινη βάση ενός αγάλματος υπάρχει διευκρινιστική ελληνική επιγραφή που αναφέρεται, πριν από 1900 χρόνια, σε κυβερνήτη της Ιουδαίας

Μαρμάρινη επιγραφή, που καθορίζεται ως σπάνια και διευκρινιστική για το παρελθόν της αρχαίας Φοινίκης, ανακαλύφθηκε στο βυθό των ισραηλινών ακτών, όπως σημειώνει τοπικό δημοσίευμα.

«Το σπάνιο εύρημα, το οποίο βρίσκεται για επεξεργασία στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ανακαλύφθηκε από Ισραηλινούς δύτες, φωτίζει μια ιστορική περίοδο της επαρχίας Ιουδαίας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο», σημειώνει το σχετικό κείμενο.


«Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι το εύρημα ανήκει στην περίοδο πριν την εποχή της εξέγερσης των Ιουδαίων κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας και ο αγώνας αυτός ονομάστηκε τρίτος ιουδαϊκός πόλεμος- κράτησε από το 132 έως το 136 μ.Χ. Η εξέγερση, τελικά, συνθλίφθηκε με αποτέλεσμα την εξορία των Εβραίων. Τότε, ο αυτοκράτορας Αδριανός μετονόμασε την Ιερουσαλήμ σε Aelia Capitolina και την Ιουδαία σε συριακή Παλαιστίνη».

Το αρχαιολογικό εύρημα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι βάση ενός αγάλματος το οποίο βρισκόταν στον αρχαιολογικό χώρο του Τελ Ντορ – πόλη και σημαντικό λιμάνι των ρωμαϊκών χρόνων και είναι γνωστή μέχρι τον τέταρτο αιώνα.

«Στη βάση αυτού του αγάλματος υπάρχει επιγραφή – ελληνική- με την οποία προσδιορίζεται με ακρίβεια το όνομα του κυβερνήτη ο οποίος διοικούσε την Ιουδαία στην κρίσιμη εξέγερση του Μπαρ Κόχμπα και είναι η δεύτερη που ανακαλύφθηκε στην περιοχή και δίνει ιστορικά στοιχεία», σύμφωνα με τον καθηγητή Ασσάφ Γιασούρ Λαντάου του Πανεπιστημίου της Χάιφα, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει την ελληνική γραφή στα εβραϊκά.


Σύμφωνα με τον καθηγητή η επιγραφή αναγράφει: «Η πόλη του Ντορ τιμά τον Μάρκους Πάτσιους, υιό του Πούπλιου, … κυβερνήτης της επαρχίας της Ιουδαίας και […]της επαρχίας της Συρίας και προστάτης της πόλης Ντορ».

aurora-israel.co.il




mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...