Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

«Ξεβράκωμα» Ντάϊσενμπλουμ από την Κομισιόν: «Ανακριβής

Η δήλωση του-Δεν παγώνει η μείωση του χρέους-Θετικό το πακέτο Α.Τσίπρα»

Οι εξαγγελίες του Α.Τσίπρα και η υπόθεση του χρέους, δεν ξέρουμε τελικά πώς θα εξελιχθούν ως γεγονότα για την Ελλάδα, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη είναι για τα καλά διχασμένη με τους υποστηρικτές της Ελλάδας για πρώτη φορά να είναι περισσότεροι από τους επικριτές της.




Πηγή της Κομισιόν, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI, "άδειασε" κανονικά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι θεσμοί θεωρούν ότι οι εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ασύμβατες με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Χαρακτήρισε την δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup, «βιαστική» και «ανακριβής» και ουσιαστικά δικαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό



Ταυτόχρονα πηγές του MNI τόνισαν ότι το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είχε αποδεχτεί το πακέτο Τσίπρα εάν είχε ενημερωθεί σχετικά.



Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ανακοίνωσή του σημείωνε πως το πόρισμα των θεσμών για το δημοσιονομικό αποτύπωμα των εξαγγελιών Τσίπρα αναμένεται τον Ιανουάριο, και μέχρι τότε θα παραμείνει παγωμένη και η ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο, η Αθήνα περιμένει ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για ξεπάγωμα των μέτρων εντός του Δεκεμβρίου.



Εδώ βέβαια "αδειάζεται" απόλτα και η ελληνική αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ που έσπευσε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποσύρει το πακέτο ενίσχυσης των συνταξιούχων και των νησιωτών.



Μάλιστα πριν λίγο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, βάσει συνεννόησης με τον πρόεδρο του κόμματος Α.Τσίπρα, είπε: «Λέμε ναι στο επίδομα για τους συνταξιούχους, όχι στον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης και γι' αυτό ψηφίζουμε παρών στην τροπολογία». Δηλαδή αρνήθηκαν και την ενίσχυση των συνταξιούχων και την αναστολή επιβολής ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ζήτησαν να την επανακαταθέσει τον Μάρτιο, αν πάρει άδεια από το Eurogroup!



Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ της στήριξης των συνταξιούχων αρκεί η ρύθμιση να είναι εντός πλαισίου συμφωνίας με τους εταίρους προκειμένου να μην δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες για την χώρα.



Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει στη Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία, για να τα εκθέσει πολιτικά, με το εξής δίλημμα: "Ή είστε με τους δανειστές ή είστε με την κοινωνία" τελικά αποδεικνύεται ευφυής!.



Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιτίθεται με σφοδρότητα στη ΝΔ και χαρακτηρίζει «Εφιάλτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναφέροντας κλίμα πόλωσης από το... 1985, από την εποχή Ανδρέα Παπανδρέου!



Σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι ,ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές.



Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο "πρόθυμος" κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο!



Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος "Εφιάλτης". Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας.



Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας. Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.



Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;».



Η αρχική απόφαση της ΝΔ ήταν να ψηφίσει «Ναι» στον «μποναμά» Τσίπρα στους συνταξιούχους. Ωστόσο, μετά την νέα τροπή που έλαβε η υπόθεση και την αρχική αντίδραση των δανειστών να ξεκινήσει η Ελλάδα παραχολογία πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, η ΝΔ άλλαξε στάση.



Πώς να εμπιστευθεί κανείς αυτό το κόμμα γα να κυβερνήσει-ακόμα και να θεωρήσουμε ότι οι νυν κυβερνώντες είναι απόλυτα ανύπαρκτοι;



«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα» αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ που αποφάσισαν να ψηφίσουν "ΝΑΙ".



Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να απέχει το Ποτάμι από την ψηφοφορία για τις παροχές Τσίπρα και δεν θα ψηφίσει ούτε το βοήθημα ούτε την αναστολή μείωσης ΦΠΑ.



Ωστόσο, μέτωπο άνοιξε με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος ταυτίζεται περισσότερο με την άποψη της ...Φώφης Γεννηματά και πρότεινε το Ποτάμι να ψηφίσει «Ναι» στις παροχές Τσίπρα. Η νέα κόντρα που άνοιξε μεταξύ του κ. Λυκούδη και της ηγεσίας του Ποταμιού εξομαλύνθηκε τελικά και με ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, το Ποτάμι θα απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία για τον «μποναμά» Τσίπρα.



Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο και αυτός πλέον το σκέφτεται.



«Ναι» από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή



Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση, γιατί «πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη».



Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, βουλευτής δημήτρης Κουκούτσης, είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει:



"Πώς είναι δυνατόν να αρνηθούμε σε φτωχούς και ταλαιπωρημένους από την οικονομική κρίση, συνανθρώπους μας και ειδικά τους απόμαχους της ζωής, την όποια οικονομική ενίσχυση;



Ανεξάρτητα από την πολιτική σκοπιμότητα που υποκρύβει.



Αυτό θα το κρίνει ο λαός στις εκλογές.



Ούτε είναι δυνατόν να υπονομεύσουμε την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που τόσο την έχουν ανάγκη για εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Γι αυτό ψηφίζουμε υπέρ του οικονομικού πακέτου".



Παρέμβαση Φ.Ολάντ υπέρ της Ελλάδας: «Δεν μπορεί να δώσει άλλα-Πρέπει να σώσουμε και την Ελλάδα και την ΕΕ»





Εσπασε το μέτωπο που επιχειρούσε να στήσει το ΔΝΤ με τους κληρούς των Βρυξελλών κατά της Ελλάδας: Αλληλεγγύη στις ελληνικές θέσεις δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε πως υποστηρίζει τις αποφάσεις του Eurogroup και πως «δεν μπορεί να υπάρχει απαίτηση να κάνει η Ελλάδα περισσότερες προσπάθειες ή να τους αποτρέψουν να πάρουν κάποιες αποφάσεις».

«Πρέπει να βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας στις Βρυξέλλες», συμπλήρωσε ο Γάλλος Πρόεδρος κτυπώντας το καμπανάκι για πιθανή διάλυση της ΕΕ και τασσόμενος υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και επίτευξης μίας λύσης για το χρέος η οποία «θα οδηγήσει στην επιστροφή της σταθερότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».



Ετσι, μετά τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Μάρτιν Σουλτς και ο Γάλλος πρόεδρος, με ασύγκριτα μεγαλύτερο ειδικό βάρος, λαμβάνει θέση υπέρ της Ελλάδας!

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και χαρακτηρίζει «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση λόγω παροχών του Αλέξη Τσίπρας δείχνοντας έτσι ότι υπάρχει εσωτερική σύγκρουση και όχι κοινό μέτωπο κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης ενώ πρόσθεσε ότι τίθεται σε κίνδνο όλη η Ευρώπη.

Η δήλωση ήρθε λιγο μετά το άρθρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος είπε ότι «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» ενώ ταυτόχρονα ο κ. Μοσκοβισί προειδοποιεί και το Βερολίνο λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Αθήνα.

Ο Μ.Σουλτς τόνισε, ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Κομισιόν κατά Βερολίνου και ΔΝΤ: «Αφήστε τις πολιτικά αδύνατες απαιτήσεις- Η Ελλάδα δεν μπορεί

Να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα»





του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα κρατάει η Κομισιόν αφού με άρθρο του στους Financial Times ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιτίθεται στο ΔΝΤ λέγοντας ότι η «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» ενώ ταυτόχρονα ο κ. Μοσκοβισί προειδοποιεί και το Βερολίνο λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Αθήνα και αναφέρει ότι στο Ταμείο ορισμένες φορές προτιμάνε το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεών τους».



Φυσικά οι απόψεις του Π.Μοσκοβισί εκφράζουν την Κομισιόν και την αντίθεσή της με τις θέσεις όχι μόνο του ΔΝΤ αλλά και του Β.Σοιμπλε καθώς αυτός είναι ο μόνος που έχει «πολιτικά αδύνατες» θέσεις.



Μιλώντας για το ΔΝΤ τονίζει ότι: «Ορισμένες φορές φαίνεται να προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών ως τρόπο για να υπερασπίσουν τις θέσεις τους. Η συμπεριφορά αυτή κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών του Ελληνικού λαού και της οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους».



«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της «μετα-αλήθειας» είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απάντηση ορισμένοι ισχυρισμοί», γράφει ο Γάλλος επίτροπος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες επί της δημοσιονομικής πολιτικής», συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ. Έχουν ληφθεί ενέργειες προκειμένου να στηριχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή, και να βελτιωθεί η είσπραξη εσόδων. Το κράτος έχει αποπληρώσει καθυστερημένες οφειλές ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ φέτος. Αναμένεται να υπεραποδώσει του συμφωνημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016 και να υλοποιήσει τον στόχο του 1,75% το 2017. Η οικονομική ανάπτυξη άγγιξε το 1,8% το δ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση. Η ανεργία μειώνεται, παρά το ότι εξακολουθεί να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο. Εν ολίγοις, εφαρμόζοντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα, η Ελλάδα επί τέλους γυρνάει σελίδα.

Τότε υπάρχει η υπόνοια ότι οι Ελληνικές συντάξεις είναι σε Γερμανικά επίπεδα. τα στοιχεία των κρατών-μελών της ΕΕ δείχνουν πως οι μέσες δημόσιες συντάξεις το 2013 ήταν 1.233 ευρώ μηνιαίως στη Γερμανία, 45% υψηλότερα από τα 846 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σημαίνουν πως οι νέες συντάξεις που αποδίδονται στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερες. Και θυμηθείτε πως η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα καλά αναπτυγμένο δίκτυ κοινωνικής προστασίας: σε πολλές οικογένειες, οι συντάξεις είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος»



Όπως σημειώνει, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αψηφούν τον κοινωνικό αντίκτυπο προτεινόμενων μέτρων.



«Είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων» για τα έτη μετά από το 2018 «να επέλθει γρήγορα», σημειώνει.



Ο κ. Μοσκοβισί συμπληρώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δε θα πρέπει «να υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη».



Όπως αναφέρει οι στόχοι αυτοί δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλοί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα.



«Αλλά δε θα πρέπει επίσης ούτε να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να δένονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές», προσθέτει.



Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρει τέλος ότι δεν πρέπει να παίζονται σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. «Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία. (…) Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να αναλάβουν την ευθύνη για να επιτύχουμε (τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη) και να σέβονται τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει», καταλήγει ο Πιερ Μοσκοβισί.



Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει πως το άρθρο του κ. Μοσκοβισί «αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό της Κομισιόν με αυτό που θεωρεί ως ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ που δεν αναγνωρίζει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα», ρισκάροντας όμως την περαιτέρω ανάφλεξη της έντασης με το Ταμείο.

Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κατά Ντάϊσελμπουμ: «Να μας πει γιατί πάγωσε την απόφαση τουEurogroup

Για το Ελληνικό χρέος»







Ευρεία στήριξη αποκόμισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Όχι μόνο κάλυψαν την απόφασή του για την 13η σύνταξη αλλά ζητούν έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει» γιατί πάγωσε, σε αντίποινα, την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Μάλιστα, στο στόχαστρο των ευρωπαίων σοσιαλιστών βρέθηκε τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (ο οποίος ανακοίνωσε το πάγωμα των μέτρων για το χρέος, μετά τις παροχές Τσίπρα), όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο Ντάισλεμπλουμ να αποσύρει την απόφαση»

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας, ο επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, έθεσε θέμα έκτακτης σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Ο Ούντο Μπούλμαν επισήμανε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση», ενώ όπως τόνισε στη Διάσκεψη πρέπει «να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα».

Την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε στην Ολομέλεια και η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι», καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωομάδα των Πρασίνων, επίσης, στήριξε την πρόταση για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές της χειροκρότησαν θερμά κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων.

Στην ομιλία του, ο Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ανέφερε ότι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, παγώνουν. «Για ποιο λόγο; Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει χρήματα αυτά τα Χριστούγεννα στους πιο φτωχούς συνταξιούχους. Θεωρούμε το μέτρο αυτό, λανθασμένο και υπερβολικό. Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει πάρα πολλά, και μετά από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ότι έχει τηρηθεί και με το παραπάνω η οικονομική συμφωνία. Παρακαλώ, να διαβιβάσετε στον κ. Σουλτς το εξής: Η ομάδα μου θέλει να συγκληθεί Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων. Η ομάδα μου επιθυμεί να καλέσει εκεί τον κ. Ντάισελμπλουμ, να προσκληθεί να δικαιολογηθεί και να λογοδοτήσει ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων», είπε.

«Φρονούμε», σημείωσε, «ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση. Και όσοι διαφωνούν και έχουν άλλη άποψη, να φροντίσουν επίσης να συγκληθεί αυτή η Διάσκεψη των Προέδρων, γιατί εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε αναλάβει ιδιαίτερη ευθύνη, να συνοδεύουμε την Ελλάδα στην υλοποίηση και εφαρμογή της συμφωνίας. Να διευκρινιστεί αυτό».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Μπούλμαν ζήτησε «ει δυνατόν, την επόμενη εβδομάδα, να συγκληθεί αυτή η έκτακτη συνεδρίαση και να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, και για το εάν και κατά πόσον ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της».

Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ ανακοίνωσε την υποστήριξη στην πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας ότι εν συνεχεία «θα υποβάλλουμε και γραπτό αίτημα, έτσι ώστε να συγκληθεί Έκτακτη Συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων την ερχόμενη εβδομάδα και να προσκληθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Γιούνκερ». «Δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Από το πώς θα συμπεριφερθούμε στην Ελλάδα, καθορίζουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε σας αρέσει είτε όχι», υπογράμμισε. Και τόνισε: «Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι. Τίθεται το θέμα της κοινής αλληλεγγύης. Και δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται έτσι, θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μπαράζ στήριξης στον Τσίπρα

Σήμερα, κοινό μέτωπο υπέρ των ελληνικών θέσεων μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε με τον μποναμά Τσίπρα και τις αποφάσεις για προσωρινή αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έχουν κάνει οι ευρω-σοσιαλιστές με δηλώσεις των Ολάντ, Μοσκοβισί, Σουλτς, Σαπέν και Πιτέλα.

Με δηλώσεις τους αποδοκιμάζουν τη στάση των θεσμών μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για τις κοινωνικές παροχές και διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζουν. Μάλιστα ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα σε όσους θεωρούν υπερβολικά τις παροχές Τσίπρα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ολάντ υπέρ των παροχών Τσίπρα

Την υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι δυνατό να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας», είπε ο γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στις εξαγγελίες Τσίπρα προς χαμηλοσυνταξιούχους.

«Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα», πρόσθεσε.

Πιερ Μοσκοβισί: Οσοι αντιτίθενται στις παροχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσαμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή.

Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.

Μάρτιν Σούλτς: Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις

Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρόεδρος του Ε.Κ. κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί. Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως είπε. Σχετικά με τα πλεονάσματα ο κ. Σούλτς- σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές- συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Μισέλ Σαπέν: Υπέρ της μείωσης του χρέους, κατά Ντάισελμπλουμ και Γερμανίας

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αμφισβήτησε την απόφαση της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί «χωρίς κανέναν όρο». «Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μία έμμεση αναφορά στη Γερμανία, τη χώρα που ζήτησε την αναστολή των μέτρων.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν», επέμεινε ο Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα». Ο γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τζιάνι Πιτέλα: Ντροπιαστική και απαράδεκτη η απόφαση Ντάισελμπλουμ

Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. «Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τις ελληνικές αρχές» τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...