Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΖΩΟΤΙΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ


Κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών, εντοπίσθηκε σε Κύκνο, στο Δέλτα του Έβρου – Επιφυλακή και για κρούσματα Ευλογιάς των Προβάτων που σημειώθηκαν στην Μυτιλήνη – Τα μέτρα που παίρνει η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
Κινδύνους καταστροφής του ζωικού και πτηνοτροφικού κεφαλαίου, αντιμετωπίζει για μία ακόμη φορά ο μεθοριακός Νομός του Έβρου.

Και βέβαια το Κέντρο εξωτικών νοσημάτων που υπάρχει στην Ορεστιάδα, για να προφυλάξει τους Κτηνοτρόφους από τον κίνδυνος εξάπλωσης ζωονόσων, ακόμη να λειτουργήσει.

Οι υποσχέσεις και τα λόγια από την Αθήνα είναι όμορφα και εύκολα.

Επί της ουσίας όμως μηδέν εις το πηλίκον.

Για μία φορά ακόμη η Περιφερειακή Δ/νση Κτηνιατρικής χτυπά το καμπανάκι κινδύνου, με δύο ανακοινώσεις της που αναφέρονται α) στην Γρίπη των Πτηνών και β) στην ευλογιά του προβάτων.

Για την Γρίπη των Πτηνών, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

***

«Γρίπη των Πτηνών»

Με αφορμή τον εντοπισμό, στις 19 Δεκεμβρίου 2016, του ιού της Γρίπης των πτηνών σε έναν κύκνο στο δέλτα του ποταμού Έβρου και έχοντας υπόψη: α) τα επανειλημμένα κρούσματα της νόσου στην βόρεια Ευρώπη και στα Βαλκάνια, β) το γεγονός ότι με τις πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις διαφαίνεται ότι πρόκειται μάλλον για τον υπότυπο Η5Ν8, ενώ οριστικά αποτελέσματα θα υπάρξουν σε λίγες ημέρες, γ) ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μεγαλώνει ο αριθμός των μεταναστευτικών πτηνών που θα έρχονται για να διαχειμάσουν στην περιοχή μας, η Δνση Κτηνιατρικής ανακοινώνει παρακάτω τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του πτηνοτροφικού μας κεφαλαίου:

Οικόσιτα πουλερικά:

Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ)

σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ από υδροβιότοπους.

Τα οικόσιτα πουλερικά διατηρούνται ΜΟΝΟ σε κλειστούς χώρους και λαμβάνονται μέτρα που αποκλείουν

την επαφή τους με άγρια πτηνά.

Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες διατηρούνται χωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8, συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια. Σε περίπτωση ανεύρεσης κάποιου άγριου νεκρού πτηνού παρακαλούμαι να ειδοποιούνται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές.

***

Η δεύτερη ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

***

«Ευλογιά των προβάτων στην Μυτιλήνη»



Μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων Ευλογιάς των προβάτων, στις 09/12/2016, στην Μυτιλήνη, η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος στην περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα:

Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων, ζωοτροφών και χορτονομών από το νησί σε περιοχές της ΠΑΜΘ για οποιονδήποτε λόγο

Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων, ζωοτροφών και χορτονομών από το τις περιοχές της ΠΑΜΘ καθώς και η επίσκεψη κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο νησί.

Εάν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ παντελής έλλειψη χορτονομών στο νησί λόγω παρατεταμένης διάρκειας των μέτρων) υπάρξει ανάγκη αποστολών χορτονομής , τότε θα πρέπει:

Η προώθηση χορτονομής στο νησί να γίνεται μόνο μετά από έγκριση των Κτηνιατρικών Αρχών της Περιφέρειας και η διανομή της θα γίνεται σε χώρους μακριά από την εκμετάλλευση και ασφαλώς εκτός των ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης

‘Όλα τα οχήματα πριν την επιστροφή τους, θα πρέπει να έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί υπό την επίβλεψη επισήμου Κτηνιάτρου των Κτηνιατρικών Αρχών της Μυτιλήνης, οι οποίες και θα εκδίδουν σχετική βεβαίωση. Η παραπάνω βεβαίωση θα επιδεικνύεται στις Λιμενικές Αρχές κατά την επιβίβαση και αποβίβαση του οχήματος.

Με ευθύνη των τοπικών Κτηνιατρικών Αρχών της ΠΑΜΘ και με δαπάνη του εμπόρου ή του μεταφορέα, το όχημα αμέσως μετά την αποβίβασή του θα καθαρίζεται και θα απολυμαίνεται εκ νέου στο έδαφος της ΠΑΜΘ

Απαγορεύεται η είσοδος στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων της ΠΑΜΘ, προσώπων, υλικών, μέσων και οχημάτων, που δεν σχετίζονται άμεσα με την εκμετάλλευση και θα μπορούσαν εν δυνάμει να μεταφέρουν τον ιό της Ευλογιάς

Εάν υπάρχουν κτηνοτρόφοι που αγόρασαν ή πούλησαν ζώα από ή σε εκμεταλλεύσεις της Μυτιλήνης, κατά το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών από τις 9/12/2016 , να ενημερώσουν άμεσα τις Κτηνιατρικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν τις εν λόγω εκμεταλλεύσεις για τουλάχιστον 21 ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με τα Αγροτικά Κτηνιατρεία της Περιοχής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...