Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Με ελληνική υπογραφή τα πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια; – Αποκάλυψη σοκ

Στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα για δέκα χρόνια προχώρησε ο Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής απόκομμα από το περιεχόμενο του Compliance Report της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου στο οποίο αναφέρεται ότι «σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Μετά η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει τον στόχο του 3,5% για δέκα χρόνια, ενώ ο στόχος θα μειωθεί σταδιακά στο 1,5% μέχρι το 2040».
Μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επέμειναν στη δατήρηση πλεονασμάτων ύψους 3,5% σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφερόταν ότι: «Η κυβέρνηση κράτησε στάση αρχής τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια».
Η έκθεση δεν αποτελεί η ίδια συμφωνία, αλλά συνοδεύει τα κείμενα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές περιγράφοντας τις προθέσεις των θεσμών. Τον Iούνιο του 2016 τα κείμενα που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα ήταν η απόφαση του Eurogroup, το συμπληρωμένο μνημόνιο (SMOU) με τα μέτρα έως και το 2018, τον “κόφτη” δαπανών και τις άλλες ρήτρες της συμφωνίας αλλά και το τεχνικό μνημόνιο (TMU) με τους στόχους που πρέπει να πιάσει η ελληνική πλευρά. Κατατέθηκαν ακόμη οι επιστολές των θεσμών.

Τώρα, στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει μία νέα έκθεση συμμόρφωσης που θα στείλει στους θεσμούς και θα την κοινοποιήσει όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία επί κειμένων μνημονίου. Και θα περιλαμβάνει νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους και παραδοχές για τα πλεονάσματα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...