Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Παιδεία (14): Έφηβοι

Νικόδημος

1. Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις ασχολήθηκα σχεδόν αποκλειστικά με παιδιά μέχρι την ηλικία των 12. Σήμερα ας πάμε σε μεγαλύτερα παιδιά.

Στην εποχή μας παρατηρείται μεγάλη πρώιμη ανάπτυξη κυρίως στα κορίτσια στα 13 ή 14. Νιώθουν πολύ έντονα την πίεση των τάσεων στην κοινωνία. Έτσι σε αυτή την ηλικία παρασύρονται στα ναρκωτικά κάθε είδους και σε σεξουαλική χαλαρότητα. Είναι λυπηρό να βλέπεις τους έφηβους σε αυτή την ηλικία τόσο ταλαιπωρημένους και διαταραγμένους ενώ θα έπρεπε να σφύζουν με ζωντάνια κι εξυπνάδα. Σε αυτό το στάδιο πιάνουν ρίζα οι αδυναμίες των ενηλίκων.



Η τραγική ειρωνεία είναι πως στο μυαλό μοντέρνων εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, πολιτικών, κοινωνιολόγων και άλλων, επικρατεί η αντίληψη πως αυτές οι τάσεις σηματοδοτούν κι εκφράζουν πρόοδο!

Αυτό που παρατηρείται πρώτα στα κορίτσια παρατηρείται σύντομα και στα αγόρια.

2. Στα βόρεια κλίματα, τον χειμώνα με το κρύο, λίγο καλό κρασί, ένα ποτηράκι το βράδυ, κάνει καλό – κρασί γλυκό, λευκό ή κόκκινο.

Το αλκοόλ – ουίσκι, κονιάκ κλπ – δεν κάνει καλό.

Ναρκωτικά από την ελαφριά μαριχουάνα και το χασίς ως τα σκληρά είναι καταστροφικά. Ξεκινούν ως διεγερτικά επιθυμιών μεγαλύτερης έντασης σαρκικών και νοητικών (ψυχεδελικών) εμπειριών: γρήγορα όμως εθίζουν, αποβλακώνουν και σκοτώνουν.

Τα ναρκωτικά δεν πρέπει να επιτρέπονται καθόλου. Οι έμποροι και διανομείς πρέπει να διώκονται αμείλικτα και να υποστούν τη θανατική ποινή. Σκληρό και απάνθρωπο;… Σκεφτήκατε ποτέ πόσο σκληρό και απάνθρωπο είναι να εθίζεις παιδιά σε ναρκωτικά που οδηγούν σε αρρώστια και θάνατο για να κερδίζουν οι έμποροι λεφτά και να ζουν ζωή χαρισάμενης χλιδής;

Χάρη σε ψευτο-ανθρωπιστικές αντιλήψεις, οι δυτικές κοινωνίες έχουν γίνει πολύ μαλθακές και ανέχονται μεγάλο βαθμό διαφθοράς και κακού προστατεύοντας τους εγκληματίες θύτες και αγνοώντας τα θύματα

3. Η σεξουαλική ελευθεριότητα πρέπει να εμποδιστεί επίσης αυστηρά. Πολλή συναναστροφή μεταξύ αγοριών και κοριτσιών της εφηβικής ηλικίας πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο και πάντα υπό κάποια επίβλεψη.

Αυτό το πεδίο είναι δύσκολο. Διότι όλες οι τάσεις, όλα τα ρεύματα, στην κοινωνία δημιουργούν τώρα ένα κλίμα που ενθαρρύνει την απλήρωτη πορνεία: κοπέλες αφήνονται στο σεξ χωρίς πολλή επιφύλαξη και προφύλαξη· παντρεμένοι ανταλλάσσουν συντρόφους με ολοένα μεγαλύτερη ευκολία· η ομοφυλοφιλία οργιάζει και η παιδοφιλία απλώνεται και πληθαίνει· ακόμα και η αιμομιξία ενθαρρύνεται σε ορισμένους κύκλους.

Μόνο αυστηρή πειθαρχία, που και γονείς και δάσκαλοι και ψυχολόγοι (και πολιτικοί!), θεωρούν “καταπιεστική”, τα μέτρα ανατροφής και εκπαίδευσης που δόθηκαν στα προηγούμενα άρθρα της σειράς, θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν αυτή τη τάση προς ετσιθελισμό, μαγκιά, ναρκωτικά και σεξ. Οι έφηβοι αυτοί χρειάζονται μια αυθεντία που σέβονται ή φοβούνται. Αλλιώς γίνονται ασυγκράτητοι σε αγένεια κι εγκληματικότητα.

4. Το κλειδί βρίσκεται στην ανατροφή των κοριτσιών. Αν τα κορίτσια εκπαιδευτούν έτσι που να είναι πειθαρχημένα και σεμνά με μέτρο στη συμπεριφορά τους και φροντίδα για τον εαυτό τους και τους άλλους, τα αγόρια επίσης θα συμπεριφέρονται όπως πρέπει.

Στη Βεδική Παράδοση η ανατροφή κι εκπαίδευση των κοριτσιών φρόντιζε να εδραιώνει μια εκτίμηση του μέτρου σχετικά με κάθε τομέα της ζωής – όπως το “παν μέτρον άριστον” στην αρχαία Ελλάδα. Έτσι η νεαρή κοπέλα θεωρούνταν η ενσωμάτωση της δύναμης της Μητέρας Φύσης και ήταν αντικείμενο σεβασμού.

Παράλληλα, στα αγόρια εμφυτευόταν σεβασμός και τιμή για τη γυναικεία φύση. Συχνά στην οικογένεια υπάρχει μια αδερφή ή και νέα μητέρα, μα, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις, δεν εγείρεται στα αγόρια ερωτική επιθυμία. Έτσι τα αγόρια μάθαιναν να κοιτούν νεότερα κορίτσια ως θυγατέρες, κορίτσια της ίδιας ηλικίας ως αδερφές και μεγαλύτερες γυναίκες ως μητέρες. (Ακόμα και σήμερα στην Ινδία πολλοί καλοανατεθραμμένοι άντρες τηρούν αυτή την παράδοση.)

Παν μέτρον άριστον. Η εκπαίδευση αρχίζει πολύ νωρίς. Αλλά σήμερα ποιος νιάζεται πραγματικά στη χώρα μας;...





Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη Vigla-Watch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...