Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Σκουριές: ΜΑΤ και καταστολή κατά διαδηλωτών

Σκουριές: ΜΑΤ και καταστολή κατά διαδηλωτών
του Χρήστου Αβραμίδη

Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 23/10 στη Χαλκιδική, η οποία διοργανώθηκε από τις επιτροπές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Δυνάμεις τον ΜΑΤ έφραξαν τον δρόμο στην πορεία και ακολούθησαν συγκρούσεις με τους διαδηλωτές. Το πρώτο μπλόκο από τα ΜΑΤ στήθηκε, περίπου 80 μέτρα πριν το εργοστάσιο εμπλουτισμού, με δύο κλούβες. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την επιλογή της κυβέρνησης για αποκλεισμό δημόσιου δρόμου. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους και δέχτηκαν την καταστολή της αστυνομίας. Ο κόσμος αντιστάθηκε στις ενέργειες της ΕΛΑΣ και φώναζε το σύνθημα «με ΜΑΤ, βία και καταστολή, χρυσάφι δεν θα πάρετε απ’ τη Χαλκιδική». Επίσης, σε φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, βλέπουμε άνδρα των ΜΑΤ να βγάζει γκλομπ για να χτυπήσει διαδηλωτές, διμοιρίες των ΜΑΤ διασκορπισμένες μέσα στο δάσος, ανάμεσα στα δέντρα αλλά και πάνοπλους άντρες της ΟΠΚΕ να προστατεύουν την ιδιοκτησία της Ελντοράντο.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στον χώρο επί μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια κινήθηκαν προς τον χώρο ανοιχτής εξόρυξης (open pit). Εκεί βρήκαν μπροστά τους ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από διμοιρίες των ΜΑΤ που έκλειναν τον δρόμο. Οι συγκεντρωμένοι έμειναν εκεί για μία ώρα φωνάζοντας συνθήματα και αποχώρησαν φωνάζοντας «ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία». Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρών έδωσαν και διαδηλωτές από άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και τη Θεσσαλονίκη.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η υπογραφή από την κυβέρνηση της συμφωνίας CETA, αφού καθιστά σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει την εξόρυξη χρυσού. Τέλος, να αναφέρουμε ότι φιλικά προσκείμενα στην εταιρεία μπλογκ, συνεχίζουν τη στοχοποίηση αγωνιστών. Αυτή τη φορά, με κείμενό για τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη με την ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία, Φραγκίσκο Ρηγόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...