Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΑΚΙΝΗΤΑ: ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ “ΚΟΡΑΚΙΩΝ” ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Το αγωνιστικό μέτωπο κατά των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, σε λίγο θα αποτελεί “ένδοξο” παρελθόν για όσους συμμετέχουν.

Οι δανειστές ετοιμάζουνται να παρακάμψουν τις τράπεζες και να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων ηλεκτρονικά!



Τα ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται μέσω “κλειστής” ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Θα αναρτώνται (αφού έχει προηγηθεί τουλάχιοστον προ 15νθημέρου ενημέρωση των ιδιοκτητών), θα μπαίνουν στην πλατφόρμα οι έχοντες κωδικούς (όσοι ξένοι ή Έλληνες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον καταβάλλοντας ένα ποσόν…) και με ένα …κλικ, το ακίνητο θα αλλάζει χέρια…

Με το ισχύον νομικό καθεστώς του τελευταίου μνημονίου, όταν ένα δάνειο πωλείται από την τράπεζα σε ξένους, η τράπεζα κρατεί τη διαχείριση των εξασφαλίσεων. Δηλαδή όλων των εγγυήσεων που έχει πάρει από τον δανειολήπτη, όπως για παράδειγμα ακίνητα, μελλοντικές εισπράξεις.

Οι δανειστές, βλέποντας ότι οι πλειστηριασμοί αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλον να αναβάλλονται εξ αιτίας των κινημάτων αντίστασης στα ειρηνοδικεία και εξ αιτίας της απόφασης των συμβολαιογράφων να απέχουν πολλές φορές από τις σχετικές διαδικασίες, ετοιμάζουν στην Ελλάδα ένα νέο…κουστούμι:

Να μεταφερθεί από τις τράπεζες ΚΑΙ η διαχείριση των εξασφαλίσεων στους ξένους που αγοράζουν τα δάνεια.

Αν αυτό συμβεί, οι ξένοι αγοραστές των δανείων, που δεν έχουν φυσικά κανένα ενδοιασμό απέναντι στις αντιδράσεις των …κινημάτων, θα στήσουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες και θα κάνουν μέσω αυτών τους πλειστηριασμούς.

Έτσι, το σύνθημα “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”, γίνεται …ντεμοντέ. Το σπίτι, θα “πετάει” ηλεκτρονικά και θα πηγαίνει απευθείας στους ξένους (σ.σ. κοινώς κοράκια) που αγόρασαν το δάνειο από την τράπεζα.

Για να συμβούν αυτά, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή τροποποίηση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος. Πάντως, με τη…φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση τα ψηφίζει τα πάντα όλα, ας είναι τράπεζες και δανειολήπτες σε εγρήγορση…

Οι δανειστές επιμένουν να προηγηθούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς όσοι ακυρώθηκαν λόγω τω αντιδράσεων στα Ειρηνοδικεία και ζητούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, τουλάχιστον 12.000 πλειστηριασμοί…



Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧ.ΣΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη. Μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική. Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το Εθνικό Προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ.

Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι, προπαντός την έχει διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια και το εσφαλμένο πρόγραμμα της Τρόικας.

Θα έπρεπε λοιπόν οι Θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την Τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Έτσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back.

Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί.
Αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...