Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Το βίντεο που βλέπετε είναι από την εκπομπή Ay Yıldızın İzinde (Στα Ίχνη της Τουρκικής Σημαίας) του τουρκικού κρατικού καναλιού TRT Avaz, που παρουσιάζει η Γκαμζέ Τοκάν και η συγκεκριμένη εκπομπή ανέβηκε στο διαδίκτυο στις 11/1/2016 . Κρίναμε καλό να την δούμε και να σας θέσουμε κάποια από τα θέματα όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε αυτήν.
Στο 0:44 διακρίνεται ο συγχωρεμένος ο Αχμέτ Σαδικ να μιλά κάπου σε Τούρκους, έχοντας πίσω του την σημαία της ¨Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης¨
Στο 2:12 η δημοσιογράφος του TRT AVAZ αναφέρει πως η Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (GTGB) ιδρύθηκε με εντολή από του Μουσταφά Κεμάλ !
Στο 2:40 βλέπουμε ένα ¨έργο τέχνης¨ που έγινε από μαθητές σεμιναρίων της GTGB (Ένωση Τουρκική Νεολαίας Κομοτηνής) και είναι το οικόσημο του σουλτάνου…
Στο 4:20 ο πρόεδρος της GTGB Κοράι Χασάν, δηλώνει πως ¨ο σύλλογος διαθέτει ομάδες παραδοσιακών χορών, μουσικής , κεραμικής, μαθήματα κεντήματος-ραψίματος, ομάδα κοσμημάτων, μαθήματα ζωγραφικής, μαθήματα πυρογραφίας, ενώ μετέχουμε και σε αθλητικές δραστηριότητες¨, ¨συνολικά έχουμε περί τους 300 μαθητές¨ και ότι ¨Για όσους μαθητές θέλουν να σπουδάσουν στην Τουρκία εμείς έχουμε τον ρόλο του ξεναγού¨.
Στο 5:41 ο δάσκαλος μουσικής Μουμίν Αλά λέει πως παραδίδει μαθήματα εκεί στον σύλλογο εδώ και 10 χρόνια, πως έχει περίπου 60 μαθητές.
Στο 8:11 η δασκάλα κεντήματος και ραπτικής Μεντιχά Μπεκίρογλου δηλώνει : ¨Σκοπός μας η διάδοση του τουρκικού πολιτισμού, να τον προωθήσουμε και να τον διδάξουμε σε όλες τις γυναίκες της κοινότητας μας¨.
Στο 8:37 μιλά η δασκάλα ζωγραφικής Φυσούν Σουκά που λέει πως διδάσκει για 17 χρόνια εκεί και έχει 50 μαθητές.
Στο 8:54 μιλά η δασκάλα κεραμικής (και δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης στον δήμο Κομοτηνής) Ζεϊνέπ Τεφίκογλου. Εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Χουλιά Ακιντζί-σύζυγο του πρόξενου που τις στήριξε με την διοργάνωση ενός σεμιναρίου κεραμικής.
Στο 10:43 ο Τούρκος πρόξενος Ακιντζί κάνει δηλώσεις στην κάμερα του καναλιού και λέει : Στην Δυτική Θράκη έχουμε 150.000 ομογενείς μας. Όπως είναι γνωστό οι ομογενείς μας της Δυτική Θράκης κατά την συνθήκη της Λωζάννης κρατήθηκαν εκτός της ανταλλαγής πληθυσμών και όλα τους τα δικαιώματα τέθηκαν με εγγύηση από την συνθήκη της Λωζάννης. Οι ομογενείς μας εδώ έχουν μια ιδιαίτερα ζωντανή, δυναμική και πολιτιστική δομή. Ο ρόλος των μουφτήδων μας είναι πολύ ζωντανός. Έχουν τον ρόλο του ηγέτη εντός της κοινότητας. Οι μουφτείες μας σε Ξάνθη και Κομοτηνή είναι πολύ ζωντανές. Υπάρχουν κάποια έθιμα που συνεχίζονται από την οθωμανική εποχή, μέρος των οποίων γινόταν στην Ανατολία και συνεχίζονται εδώ. Υπάρχουν φεστιβάλ, τελετές μάχια και χάτιμ που συνεχίζονται μέσω των μουφτειών ή άλλων συλλόγων και δομών, Η περιοχή μας είναι μια περιοχή που τραβά το ενδιαφέρον των Τούρκων τουριστών. Η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα που είναι στην περιοχή των καθηκόντων μας και φυσικά η Θεσσαλονίκη και το σπίτι του Ατατούρκ που είναι στην περιοχή του προξενείου μας στην Θεσσαλονίκη, τραβάνε πολύ το ενδιαφέρον των Τούρκων τουριστών. Στην Δυτική Θράκη υπάρχουν πολλά πράματα που αξίζει κανείς να δει. Οι ομογενείς μας ακόμη και με έναν απλό χαιρετισμό αισθάνονται μεγάλη ευχαρίστηση. …….¨
Στο 13:20 ο καταγόμενος από την Στροφή-Ροδόπης, διευθυντής του IRCICA Χαλίτ Ερένμιλά από την Κωνσταντινούπολη για την Κομοτηνή και λέει πως κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1360, πως από τότε και για αιώνες έγιναν διάφορα πολιτιστικά κτίρια όπως τζαμιά, χαμάμ, χάνια κ.α . Δεν παραλείπει να αναφερθεί στο μόρφωμα της ¨Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης¨ του 1913.
Στο 16:05 μιλά ο τουρκομουφτής Κομοτηνής και μεταξύ άλλων λέει : Σήμερα στον νομό Ροδόπης υπάρχουν 165 τζαμιά…. Ο κόσμος μας ζει σύμφωνα με τα οθωμανικά έθιμα…¨
Στο 26:44 και μετά ο Λεβέντ Σαδίκ μιλώντας στην κάμερα για το ατύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ο πατέρας του και στο οποίο ο ίδιος ήταν μέσα τότε, λέει πως μετά από το ατύχημα και για μισή ώρα είχε σταματήσει η κυκλοφορία, δεν περνούσε κανένας και ότι την ώρα που πέθαινε ο πατέρας του δεν ήταν κανείς παρά μόνο αυτός που ¨μας είχε χτυπήσει με το τρακτέρ¨. Στο 27:14 λέει πως ¨μετά από περίπου μισή ώρα η κυκλοφορία ξαφνικά άρχισε πάλι. Είναι ξεκάθαρο τι θέλω να πω¨.

Εν προκειμένω προφανώς υπονοεί πως υπήρξε εγκληματική ενέργεια και ότι κάποιος (;) είχε κλείσει τον δρόμο για να μην βοηθηθούν οι τραυματίες ! Με κάθε σεβασμό στην μνήμη του θανόντος αυτό θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δηλαδή κάποιοι έκαναν ότι έκαναν και μετά έκλεισαν και τον δρόμο εκατέρωθεν ; Λέγοντας τι δηλαδή σε αυτούς που θα περίμεναν στην ουρά ; ¨Ξέρετε προκαλέσαμε ένα ατύχημα και περιμένουμε να πεθάνει κάποιος ¨ ; Ούτε στο ΣΤΑΡΤΡΕΚ αυτά…

Στο 30:43 ο Λεβέντ Σαδίκ χαρίζει στο τηλεοπτικό συνεργείο ένα βιβλίο με προσευχές που τύπωσε ο ίδιος προς μνήμη του πατέρα του.
Στο 37:00 με 38:33 μιλά στην κάμερα για τον Αχμέτ Σαδίκ, ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και παλιότερα στενός συνεργάτης του Αχμέτ Σαδικ, ο γνωστός Αχμέτ Χατζηοσμάν. Εννοείται πως τον υμνεί.
Στο 40:32 μιλώντας στην κάμερα ο Τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης λέει πως ¨στην Θεσσαλονίκη ζούνε γύρω στους 5.000 ομογενείς μας, ενώ στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας που είναι περίπου μια ώρα δρόμος, ζούνε 800-1000 ομογενείς μας¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...