Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ποια τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης


Η σειρά ικανοποίησης των μισθολογικών απαιτήσεων, ο χρόνος λύσης της σύμβασης εργασίας, αλλά και το πότε κάποιος δικαιούται επίδομα αφερεγγυότητας από τον ΟΑΕΔ είναι μερικά από τα θέματα που διευκρινίζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με αφορμή τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται για τους εργαζομένους, σε περίπτωση που μια επιχείρηση ενταχθεί στην πτωχευτική διαδικασία.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ επισημαίνουν ότι η διαδικασία πτώχευσης μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, οι αποφάσεις των δικαστηρίων και η πώληση της περιουσίας της εταιρείας καθυστερούν, ενώ δεν βρίσκονται πάντα λύσεις που βοηθούν τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται σωστή ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά τους και συντονισμένες, έγκαιρες ενέργειες για τη διεκδίκησή τους.

Συνοπτικά, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι η παύση των πληρωμών ξεκινά, όπως ορίζει το δικαστήριο, με τη δημοσίευση της απόφασης πτώχευσης.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναγγείλουν τις (τυχόν) απαιτήσεις τους από δεδουλευμένα στον σύνδικο. Εκείνος θα καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας, ώστε με αυτή την καταγγελία οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στον ΟΑΕΔ για να λάβουν επίδομα ανεργίας.
Οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους μέσω της πτώχευσης. Μάλιστα, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μηνύσεις εναντίον των νόμιμων εκπροσώπων της εταιρείας για δεδουλευμένα (εφόσον υπάρχουν) και αποζημιώσεις, καθώς στο ποινικό σκέλος, την ευθύνη φέρουν πάντα οι νόμιμοι εκπρόσωποι.
Η ικανοποίηση των πιστωτών γίνεται με σειρά που καθορίζει ο νόμος και ανάλογα με το αν η απαίτηση έχει προνόμιο (π.χ. εργαζόμενοι) ή ασφάλεια (π.χ. υποθήκη).
Με τις τελευταίες αλλαγές της νομοθεσίας, το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων ουσιαστικά αλλοιώνεται, καθώς εισάγει εξαίρεση για α) απαιτήσεις του Δημοσίου από φόρο προστιθέμενης αξίας και παρακρατούμενους φόρους,
β) για τις απαιτήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αλλά και
γ) τις απαιτήσεις δανειστών της πτωχής για τις οποίες υπάρχει ενέχυρο ή υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης, εφόσον πρόκειται για ακίνητο.
Στην πράξη, όπως εξηγεί το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, εφόσον υφίσταται πτωχευτική περιουσία, η σειρά κατάταξης διαμορφώνεται ως εξής: Πρώτα ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των δανειστών της πτωχής για τις οποίες υπάρχει ενέχυρο ή υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης. Εφόσον πρόκειται για ακίνητο ικανοποιούνται κατά τα 2/3 οι απαιτήσεις των δανειστών και κατά το 1/3 οι εργατικές απαιτήσεις μαζί με τις απαιτήσεις του Δημοσίου και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Παράλληλα, επισημαίνεται, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι εφόσον οφείλονται στους εργαζομένους αποδοχές μέχρι 3 μηνών, οι οποίες εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα 6 μηνών που προηγείται της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης, οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ΟΑΕΔ για την καταβολή των λεγόμενων παροχών αφερεγγυότητας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...