Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Zu hohe Dividenden: Aktionäre treiben Banken in den Ruin

Μια ομάδα των οικονομικών επιστημόνων επέκρινε την μερισματική πολιτική πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών. Αν και αυτά έχουν πολύ λίγα κεφάλαια, το 2015 περίπου € 40 δισεκατομμύρια και μόνο διανεμήθηκαν στους μετόχους.



Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να παραιτηθεί από τη στιγμή τη γνώμη των ερευνητών σχετικά με τη διανομή μερισμάτων. (Φωτογραφία: AP)


πληρωμές μερισμάτων 2010-2015 σε σύγκριση με ελλείψεις κεφαλαίου ορισμένων τραπεζών. (Graphic:www.sascha-steffen.de )



Μια ομάδα των οικονομικών επιστημόνων επέκρινε τις πολιτικές μερισμάτων των περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών απότομα. Η διανομή στους μετόχους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για όσο διάστημα οι τράπεζες δεν έχουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Η εποπτεία πρέπει να εμποδίζει την εκταμίευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με μια έκθεση .

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υφίστανται σοβαρές ελλείψεις στα ίδια κεφάλαια. Η από το τέλος Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής της ΕΑΤ του 2014 πραγματοποιείται τεστ κοπώσεως δείχνει ότι τα 123 μεγαλύτερα ιδρύματα της ηπείρου μαζί είχαν ένα κεφαλαιακό έλλειμμα των περίπου 25 δις ευρώ. Οι περισσότερες τράπεζες στη συνέχεια θα προσπαθήσει να επιτευχθεί η απαιτούμενη από την πρωτεύουσα της ΕΑΤ από την πώληση επικίνδυνη ανοίγματα.

Πρόσφατα μισθωτοί δικές της έρευνες έχουν, ωστόσο, δείξει ότι οι τράπεζες που έλαβαν μέρος στο σημερινό τεστ κοπώσεως πριν από λίγες εβδομάδες, μαζί 123.000.000.000 € περισσότερα θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις τους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Παρά αυτά τα κεφάλαια αδυναμία είχε διανεμηθεί μέρισμα συνολικού ύψους 40 δις € το περασμένο έτος και μόνο 28 από τις 34 εισηγμένες τράπεζες το τεστ κοπώσεως.Κατά μέσο όρο, κάθε τράπεζα που διανέμονται περίπου το 60 τοις εκατό των κερδών που αποκτήθηκαν στους επενδυτές τους. "Εάν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έχουν αναγκάσει τις τράπεζες το 2010 για να προσαρμόσει τις κατανομές, η εξοικονόμηση θα προσεγγίζει πλέον το μισό αυτών των κενών κεφαλαίου, η οποία ανακαλύψαμε το 2016,« οι συντάκτες της έκθεσης γράφουν.

"Για να μπορούν οι τράπεζες να πληρώνουν μερίσματα, αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική μεταφορά πλούτου από τους κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης στους μετόχους, διότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι οι ομολογιούχοι που εμπλέκονται σε πιθανές διασώσεις των τραπεζών. Τελικά, είναι μια μεταφορά πλούτου από τους φορολογούμενους προς τους μετόχους, επειδή κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των ισχυόντων κανονισμών της ΕΕ είναι δυνατόν μετά από 8 τοις εκατό των υποχρεώσεων διευθετήθηκαν από τους μετόχους και τους πιστωτές, "λέει η έκθεση.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...