Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

«Περιθωριοποιημένοι εγκληματίες» οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy» και τους δημοσιογράφους Τζενάν Μούσα και Χαράλντ Ντορνμπός, μίλησε ο τζιχαντιστής του Ισλαμικού Χαλιφάτου για τη δημιουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο Σύρος Αμπού Αχμάντ που γεννήθηκε σε συντηρητική, σουνιτική οικογένεια, από τη στιγμή της Αραβικής Άνοιξης ήλπιζε η «επανάσταση» να περάσει και από τη χώρα του.

Όταν τελικά η εξέγερση σημειώθηκε κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο φοιτητής τότε Αχμάντ δεν έχασε στιγμή και συμμετείχε στις διαδηλώσεις από την πρώτη ημέρα.

Με την έναρξη του εμφυλίου, ο Αχμάντ αποφάσισε να πάρει τα όπλα και να αγωνιστεί κατά του καθεστώτος.

Εντάχθηκε, λοιπόν, σε μία ομάδα ανταρτών από τη Συρία, αλλά και την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Η σύσταση της ομάδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άλλαζε κάθε λίγους μήνες και συντασσόταν με τζιχαντιστές.

Όταν τελικά η οργάνωση πήρε «σάρκα και οστά» και αυτοανακηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2014 ως Ισλαμικό Χαλιφάτο, ο Σύρος επέλεξε να παραμείνει στους κόλπους της και έκτοτε υπηρετεί ως μαχητής της.

Ο Αχμάντ, λοιπόν, μιλώντας στους δύο δημοσιογράφους για περίπου 100 ώρες τους τελευταίους δέκα μήνες, εξήγησε πως οι περισσότεροι από τους ξένους μαχητές που έχουν γίνει μαχητές του Daesh είναι «Βέλγοι και Ολλανδοί εγκληματίες μαροκινής καταγωγής», άνεργοι και συνήθως από διαλυμένες οικογένειες που ζούσαν στο περιθώριο σε «περιθωριακά προάστια, περιθωριακών πόλεων».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο τζιχαντιστής, οι πιο πολύ εξ αυτών δεν έχουν ιδέα από θρησκεία και σχεδόν κανένας δεν έχει διαβάσει ποτέ το Κοράνι.

«Για αυτούς, η μάχη στη Συρία ήταν είτε μία περιπέτεια, είτε ένας τρόπος να μετανοήσουν για την αμαρτωλή ζωή τους στην Ευρώπη, σε μπαρ και ντίσκο», εξήγησε ο Σύρος τζιχαντιστής.

Όσο για τη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ο Αχμάντ τόνισε πως ο επικεφαλής της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, επιθυμούσε τη δημιουργία του χαλιφάτου στη Συρία καθώς «ήθελε όλοι οι μουσουλμάνοι να έχουν τα δικά τους εδάφη από όπου μπορούν να εργαστούν και να κατακτήσουν τον κόσμο».

Εντούτοις, πριν την ανακήρυξη της οργάνωσης, κάποια μέλη της είχαν διαφορετική άποψη, καθώς η Αλ Κάιντα λειτουργούσε στη σκιά, χωρίς να ελέγχει εδάφη μια και αυτό θα διευκόλυνε τις διεθνείς δυνάμεις να την εξουδετερώσουν.

Παρά τις αντιρρήσεις τους, ο αλ Μπαγκντάντι επέμεινε και έτσι δημιούργησε το Ισλαμικό Χαλιφάτο με λειτουργικές δομές και γραφειοκρατία με την ελπίδα ότι «αν ένα ισλαμικό κράτος μπορεί να επιβιώσει μετά την αρχική του φάση, τότε μπορεί να παραμείνει για πάντα».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης θα ήταν ακόμα πιο εύκολο για τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στους κόλπους της, καθώς «θα μπορούσε να προσελκύσει χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια τζιχαντιστές. Θα αποτελούσε μαγνήτη».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπαγκντάντι συνέκρινε την έλευση μαχητών με την «χετζίρα», την αναχώρηση του προφήτη Μωάμεθ από την Μέκκα με προορισμό τη Μεντίνα για να διασωθεί από «συμβόλαιο θανάτου».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...