Μία απίστευτη υπόθεση νόμιμης φοροαποφυγής και κερδοσκοπίας σε βάρος ανυποψίαστων πελατών,διέπραξε η γνωστή σε όλους μας από την ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού λαού τράπεζα alpha bank μέσω offshore εταιρείων και πελάτες που έχασαν τα χρήματά τους επενδύοντας σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα δίχως να το γνωρίζουν, συνθέτουν το έγκλημα της εν λόγω απάτης.
Η γνωστή σε όλους μας τράπεζα Alpha Bank μέσω εταιρείας που έστισε με έδρα τα νησιά jersey διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια ευρώ πελατών της δείτε και το σχετικό έγγραφο σύστασης της
Η υπόθεση αφορά την Alpha Bank. Μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού. Μεταξύ των ετών 2003-2007 η Alpha Bank εξέδωσε μία σειρά από δομημένα ομόλογα, τα οποία φέρουν τον χαρακτηρισμό «perpetual». Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στον «διακριτικό τους τίτλο» είναι τα λατινικά κεφαλαία γράμματα «XS». Οι τίτλοι αυτοί χαρακτηρίζονται και ως «υβριδικοί» και δεν έχουν καμία σχέση με τα παραδοσιακά ομόλογα που όλοι γνωρίζουμε.
Τα προϊόντα αυτά είναι συνήθως ομόλογα αορίστου χρόνου. Για παράδειγμα ορισμένα από αυτά μπορεί να λήγουν έπειτα από 40 ή ακόμη και 50 χρόνια. Μία βασική τους διαφορά με τα συνηθισμένα ομόλογα είναι ότι δεν εγγυώνται την επιστροφή του ποσού της αρχικής καταβληθείσας αξίας. Και επιπλέον η Τράπεζα μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανακαλέσει το ομόλογο ακόμη και αν βρίσκεται στο 50%, 60% ή ακόμη και 70% της αρχικής καταβληθείσας αξίας. Πιο απλά, οποιοσδήποτε επενδύσει σε ένα τέτοιο προϊόν μπορεί ανά πάσα και ώρα και στιγμή να χάσει το αρχικό του κεφάλαιο. Τα προϊόντα αυτά δεν εγγυώνται επιστροφή του κεφαλαίου στην αρχική του αξία.
Τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα σύνθετα. Για να παρακολουθήσει κανείς την πορεία τους πρέπει να διαθέτει εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις. Για την έκδοση αυτών των τίτλων η Alpha Bank, χρησιμοποίησε μία θυγατρική της εταιρεία την «Alpha Jersey» με έδρα τη νήσο Jersey. Στη συνέχεια μέσω διαφόρων οδών διέθεσε τα προϊόντα αυτά στο επενδυτικό κοινό. Είτε μέσω υποκαταστημάτων, είτε μέσω του Τμήματος Private Banking σε ιδιώτες, είτε ακόμη και σε ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, αρκετοί από τους πελάτες δεν γνώριζαν με τι ακριβώς είχαν να κάνουν όπως επίσης και την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης επένδυσης.
Η εν λόγω εταιρεία διαχειρίζονταν κεφάλαια μεγάλων πελατών μέσω του τμήματος Private Banking της εν λόγω τράπεζας και τους υπόσχονταν μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτήν της κατάθεσης.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ
Το φθινόπωρο του 2015 και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτών που υποτίθεται θα χτυπούσαν τους μαφιόζους τραπεζίτες και αφού δώσανε 5,5 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφήσανε τους τραπεζίτες να συνεχίσουν το πλιάτσικο έναντι του Ελληνικού λαού.
Με απόφαση της διοικήσεως της εν λόγω τράπεζας όλοι οι κάτοχοι αυτών των τίτλων θα έπρεπε η να κουρευτούν τα κεφάλαια τους από 50-95% ή να ανταλλάξουν τα χρήματα τους με μετοχές προσδοκώντας ανάσταση του Χρηματιστηρίου προκειμένου να πάρουν τα χρήματα τους πίσω.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΉ ΑΠΟΦΑΣΗ
Μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί κάνεις στην Alpha Bank μια και ήταν αναγκαστική: οι κάτοχοι πιστωτικών τίτλων καλούνται να τους ανταλλάξουν με μετοχές, ενώ, αν προτιμήσουν την έξοδο λαμβάνοντας μετρητά, τους περιμένει «κούρεμα» από 50% έως 95%!
Η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων της Alpha, που είχε ανακοινωθεί και αφού είχε προηγηθεί με ανάλογη πρόταση η Τράπεζα Πειραιώς, καλύπτει σειρά τίτλων που έχει εκδώσει η τράπεζα, με σημερινή ονομαστική αξία άνω του 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τίτλους μειωμένης εξασφάλισης κυμαινόμενου και σταθερού επιτοκίου λήξεως 2017 έως 2028 με εκδότη την Alpha Credit Group PLC, τίτλους μειωμένης κατάταξης ACG κυμαινόμενου επιτοκίου με εκδότη την Alpha Credit Group PLC, perpetual τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου μειωμένης κατάταξης Jersey (Jersey Subordinated Securities) με εκδότη την Alpha Group Jersey Limited και υβριδικούς τίτλους με εκδότη την Alpha Group Jersey Limited.
Στους κατόχους των τίτλων δίνεται η επιλογή να τους ανταλλάξουν με μη μεταβιβάσιμες αποδείξεις, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν με δύο τρόπους: να το ανταλλάξουν με νέες μετοχές της τράπεζας που θα εκδοθούν με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή να εξαργυρώσουν αυτές τις αποδείξεις και να λάβουν μετρητά.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ALPHA BANK
Στην περίπτωση που ένας διαχειριστής κεφαλαίων, όμως, επιλέξει να πάρει μετρητά, θα πληρώσει υψηλό «πρόστιμο», καθώς η τράπεζα θα πληρώσει για κάθε τίτλο «κουρεμένο» αντίτιμο, σε σχέση με την ονομαστική αξία, δίνοντας στους κατόχους των ομολόγων ποσά που αναλογούν σε 5% - 50% της ονομαστικής αξίας. Ό,τι κερδίσει η τράπεζα από αυτές τις διαφορές θα πιστωθεί απευθείας στο λογαριασμό ιδίων κεφαλαίων της, ενώ αντίστοιχα ο διαχειριστής κεφαλαίων θα είναι υποχρεωμένος να εγγράψει αμέσως τη ζημιά στα βιβλία του.
Είναι προφανές, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, ότι μπροστά σε αυτό το δίλημμα οι πιστωτές της Alpha πιθανότατα θα επιλέξουν την οδό της μετατροπής των τίτλων τους σε μετοχές, τις οποίες μάλιστα θα λάβουν σε ελκυστικές τιμές, ελπίζοντας ότι... πάλι με χρόνους με καιρούς από την άνοδο των μετοχών θα πάρουν πίσω περισσότερα κεφάλαια, από αυτά που θα μπορούσαν να πάρουν άμεσα σε μετρητά.
Δεδομένου ότι η Alpha Bank έχει πολύ χαμηλές κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόλις 263 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι από την άσκηση ανταλλαγής των ομολόγων θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών, ώστε τα νέα κεφάλαια που θα τοποθετήσουν ιδιώτες στην αύξηση να κατευθυνθούν στην κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου (2,743 δισ. ευρώ) και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει η τράπεζα μεγάλη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση της.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι, όπως συνέβη και στην περίπτωση της αντίστοιχης ανταλλαγής ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς, η Alpha Bank υποβαθμίσθηκε ακαριαία από την Standard & Poor’s στην κατηγορία “D” (Default) από την κατηγορία “SD” (selective default) που βρισκόταν προηγουμένως.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση ακολουθεί την ανακοίνωση της Alpha Bank ότι προχωρά σε δημόσια προσφορά προς τους κατόχους ομολόγων, οι οποίοι μπορούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με μετρητά ή με μετοχές κατά την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Όπως αναφέρει η Standard and Poor's, η ανταλλαγή τίτλων που προτείνει η Alpha Bank συνιστά σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου, ανταλλαγή υπό πίεση (distressed exchange) διότι υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα λάβουν μικρότερη αξία από αυτήν που υπόσχονταν οι αρχικοί τίτλοι.
Αυτό συμβαίνει διότι ο εκδότης προσφέρει να ανταλλάξει τους τίτλους με ένα μέσο χαμηλότερης κατάταξης στην κεφαλαιακή δομή του εκδότη ή / και να πληρώσει μια σημαντική έκπτωση σε περίπτωση ανταλλαγής μετρητών. Επιπλέον, η S&P, θεωρεί, σύμφωνα με τα κριτήριά της, ότι η προσφορά δεν είναι εντελώς ευκαιριακή, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της τράπεζας.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η Τράπεζα για την έκδοση αυτών των ομολόγων, ήταν απλός αλλά αρκετά ευφυής. Μία εταιρεία της «Alpha Jersey» με μετοχικό κεφάλαιο 10.000 GBP, (δηλαδή 15.000 ευρώ), εξέδωσε ομόλογα 1 δισ. ευρώ. Για την δραστηριότητα της αυτή δεν κατέβαλε κανένα απολύτως φόρο, καθώς φορολογήθηκε με συντελεστή 0% μια και παρουσιάζεται ως έδρα της εταιρείας το νησί jersey. Για αυτούς που δεν ξέρουν που βρίσκεται ας δουν τον κάτωθι χάρτη.
Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτό. Το 2010, η Τράπεζα προέβη σε εξαγορά των ομολόγων της «Alpha Jersey». Της θυγατρικής της δηλαδή εταιρείας. Η αξία των ομολόγων αυτών ανέρχονταν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η αγορά έγινε στην ονομαστική αξία έκδοσης τους, δηλαδή στο 100% της αξίας τους και όχι στην τρέχουσα αγοραία αξία η οποία τότε δεν ξεπερνούσε το 50%. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κεφαλαιακή υγεία της Τράπεζας, δίχως όμως να γίνει το παραμικρό. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι μέτοχοι της Τράπεζας αντιλήφθηκαν κάτι τέτοιο.
Λίγους μήνες μετά η «Alpha Jersey», ανακοίνωσε ότι «λόγω της επιβάρυνσης της οικονομικής της κατάστασης δεν θα πληρώσει τοκομερίδια». Πιο απλά πλήρωσε πρώτα στο ακέραιο τα ομόλογα που η ίδια κατείχε και τα οποία αποτελούσαν το 1/3 του συνόλου των ομολόγων που η ίδια είχε εκδώσει και ανακοίνωσε στη συνέχεια την αδυναμία της να πληρώσει τόκο στους υπόλοιπους.
Δύο χρόνια μετά, το 2012, η «Alpha Jersey» κατέθεσε στην Alpha Bank πρόταση εξαγοράς στο 40% της αξίας των τίτλων που είχε εκδώσει. Το 2013 ήταν η σειρά της «Alpha Bank» να κάνει εκ νέου πρόταση εξαγοράς των τίτλων αυτών στο 35% της αρχικής τους αξίας. Για να γίνει πιο κατανοητό, η θυγατρική «Alpha Jersey», με τα γνωστά φορολογικά πλεονεκτήματα πουλά τα ομόλογα της τα οποία επαναγοράζονται στο 35% της αξίας τους από τη μητρική «Alpha Bank». Κάτι που συνεπάγεται έκδοση της αρχικής ονομαστικής έκδοσης.
«Η Τράπεζα δανείζεται με το ένα χέρι στο 100%, φοροαποφεύγει νόμιμα για την προμήθεια της πώλησης στον αδαή πελάτη και όταν δεν χρειάζεται πλέον τον ιδιώτη δανειστή της και προσφεύγει πλέον στην κρατική χρηματοδότηση-ανακεφαλαιοποίηση μέσω του Μνημονίου (ΤΧΣ) επιστρέφει στον ιδιώτη δανειστή της μόλις το 35%.
H MONOMEΡΗΣ ΑΥΤΗ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΗ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ALPHA BANK EIXE TO EΞΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για κακή τους τύχη όμως μέσα στο μέγεθος της απάτης στην οποία προέβησαν εις βάρος Ελλήνων καταθετών ξεχάσανε να σκεφτούν πως τα νησιά jersey υπόκεινται υπό το Αγγλικό δίκαιο και στο οποίο όλοι μας ξέρουμε πως ευνοεί τους πιστωτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα Ελληνες επενδυτές να προσφύγουν στα Βρετανικά δικαστήρια και να απαιτήσουν από την εν λόγω τράπεζα την επιστροφή των χρημάτων τους. Το βρετανικό δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε επέβαλλε την εν λόγω τράπεζα την επιστροφή του 90% των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Η τραπεζική απάτη όμως της εν λόγω τράπεζας είχε και συνέχεια μια και σκεφτήκανε πως η αθέτηση πληρωμών έναντι των επενδυτών θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν μεταφέρανε τα εν λόγω ομόλογα από τα νησιά jersey εντός χώρας όπως και πράξανε. Ετσι με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η ALPHA BANK σε μια νύχτα μεταφέρανε όλα τα κεφάλαια εντός χώρας.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ANAΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Δημοσιεύτηκε 9 hours ago από τον χρήστη panos leliatsos,bankstersae.