«Ελπίζω οι γείτονες να μην παραπονεθούν πως κάναμε τον Δία τσάμη.
Αυτό που ήθελα να πω είναι πως ο ανταγωνισμός με τους μύθους δεν φέρνει τίποτα το καλό στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών και κοινοτήτων.
Κατά την επόμενη εβδομάδα θα καθίσουμε στο τραπέζι με τους έλληνες για να συζητήσουμε για το «εμπόλεμο» , αυτό το ακατανόητο νόμο της εμπόλεμης κατάστασης, και την επίλυση του τσάμικου ζητήματος γιατί οι έλληνες τώρα δεν φεύγουν από το τραπέζι».
Στο λόγο του ο Ράμα έχει αναφερθεί στην ιστορία των αδικιών που έχουν γίνει στους τσάμηδες αλλά και για τις προσπάθειες των αλβανών για να λύσουν αυτή την αδικία προς το τσάμικο αλβανικό πληθυσμό.
Έχει ξεκινήσει το λόγο του με διάφορα αστεία βλέποντας την βουλευτή του τσάμικου κόμματος Μεσίλα Ντόντα ντυμένη με ρούχα που είχαν χρώματα που χρησιμοποιεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έπειτα πέρασε στους άλλους συμμετέχοντες, απόγονοι των μεγάλων αλβανικών δυναστειών που έχουν προσφέρει ανά τους αιώνες για την επίλυση του τσάμικου ζητήματος.
Ένας εξ αυτών απόγονος της γνωστής οικογένειας Μυρδιτών Γκιονμάρκαϊ « Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω με τον Πρέγκα Γκιόκα, τον απόγονο των Γκιονμάρκαϊ της Μυρδίτας, ο οποίος κατά το 1883, διοικούσε μια κεντρική επιτροπή στην Κέρκυρα που είχε ορκιστεί μεταξύ άλλον να προστατεύσει την ακεραιότητα των τσάμικων εδαφών ως κληρονομιά ενός αυτόχθονου λαού .
Αυτός ο καθολικός, βουνίσιος, ο Πρένγκ Γκιόκα, στις 7 Νοεμβρίου του 1883, έκανε μια δημόσια δήλωση προς τις μεγάλες δυνάμεις στο όνομα αυτής της επιτροπής, ή ενός αλβανικού κόμματος Γκέγκηδων ή Τόσκιδων που δονείτε σήμερα στις φλέβες του έθνους μας ως μία κραυγή που θέλει δικαιοσύνη και όχι εκδίκηση.
Η δήλωση ξεκινά έτσι: Οι αλβανοί της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας απευθύνονται στις καλόψυχες και φιλάνθρωπες κυβερνήσεις της Ευρώπης …. αυτό το κάλεσμα τελειώνει με μια κραυγή και συνεχίζετε και σήμερα που αποτελεί τον καθοδηγητή σας και το κοινό μας εθνικό πόνο. Αυτή είναι η φωνή αυτών που μισούν να ζουν υπό την καταπίεση. Με κομματιασμένες καρδιές, από την πίκρα καλούσαν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, τις ικετεύουν με το κάλεσμα της ψυχής τους: σταματήστε, και αυτοί είναι παιδιά του Θεού, αφήστε τους ήσυχους να ζήσουν την ζωή τους. Είμαι ευτυχισμένος που είμαι σήμερα κοντά σας», είπε ο Ράμα.
Αυτός αναφέρεται στις γνωστές προσωπικότητες που έχουν γράψει για την τσαμουριά. «Σύμφωνα με την παγκόσμια γνωστή καλλιτέχνη, την μάντισσα της Δωδώνης, πως ο Όλυμπος έχει την αρχή του στην Τσαμουριά για να δώσει την σοβαρότητα που αρμόζει στην υπόθεση της τσαμουριάς.
Το πρώτο ιερό ο Θεός το είχε στην Τσαμουριά…. Αλλά αυτή η σημερινή δεν είναι η στιγμή και αυτό εδώ δεν είναι το κόμμα που πρέπει να παραμείνει κολλημένο στο παρελθόν. Ελπίζω, όμως, ώστε οι γείτονες να μην παραπονιούνται γιατί κάναμε τον Ζεύς τσάμη. Αυτό που ήθελα να πω είναι πως ο ανταγωνισμός με τους μύθους δεν έχει φέρει τίποτα καλό στην καλή γειτνίαση μεταξύ κρατών και κοινοτήτων.
Ο αγώνας για το ποιος είναι μεγαλύτερος και ποιος έχει περισσότερους ήρωες είναι ένας αγώνας που ανήκει στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό αυτή την ενωτική παραβολή, υπό το στεφάνι της ελιάς, το βλέπω ως στεφάνι της καλής γειτνίασης και μιας απαραίτητης ειδοποίησης για αμοιβαιότητα των αλβανών μεταξύ τους και με τους γείτονες.
Ο εθνικιστικός πυρετός δεν εξυπηρετεί την χώρα μας. Χρειάζεται ένα σύγχρονο πατριωτισμό που έρχεται από κάτω και λαμβάνει ενέργεια από τους διχασμένους αλβανούς σε πολλές περιοχές και χώρες του κόσμου, στα πατρώα εδάφη ή στην μετανάστευση, που λαμβάνει ενέργεια από γνωστά και άγνωστα έργα μεγάλων ανθρώπων η απλών ανθρώπων όπως είναι η εθνική ποδοσφαίρου της χώρας μας, που πολλαπλασιάζεται την αναπαραγωγή της ενέργειας για την αφαίρεση των εμποδίων στην αλβανική έκταση, είναι ο υγιής πατριωτισμός για την εποχή μας, δίνει κίνητρα στο πάθος για να εξυπηρετήσει το όνομα της οικογένειας του και μέσα από αυτό να εξυπηρετήσει την χώρα του αλλά που δεν έχει κακία και δεν τρέφει μίσος», είπε ο Ράμα.
Ο Πρωθυπουργός σχολίασε και τις κριτικές του προέδρου του κόμματος των τσάμηδων για την διακυβέρνηση της χώρας, συνοδεύοντας το με αστεία για το μπάσκετ και αναφερόμενος έτσι στο γεγονός πως το κόμμα αυτό οργανώνει την εκδήλωση στο Αθλητικό Μέγαρο, όπου ο Ράμα έχει παίξει μπάσκετ. « Τα σουτ του Σπετίμ είναι καλοδεχούμενα και έχουν την σωστή επίδραση. Σπετίμ σ’ ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε στο εντυπωσιακό αυτό συνέδριο γιατί για μένα οι ρίζες είναι σημαντικές… Ευχαριστώ των Σπετίμ που μίλησε τόσο πολύ και δεν παραπονιέται για μένα που μιλώ περισσότερο από όλους …
Την αύξηση του Κόμματος των Τσάμηδων PDIU, την βλέπω και είναι κάτι που με ανησυχεί γιατί είναι ψήφοι που μπορούμε να τα πάρουμε εμείς και πιστεύω πως υπάρχουν και άλλοι που ανησυχούν για την αύξηση αυτή», είπε ο Ράμα
Μετάφραση Πελασγός