Μάθετε περισσότερα για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στην infographic μας
Φοροδιαφυγής από εταιρείες κοστίσει χώρες της ΕΕ 160 έως 190.000.000.000 € σε απώλεια εσόδων ετησίως. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν νέα μέτρα για την καταπολέμηση τις πιο κοινές πρακτικές την Τρίτη 7 Ιουνίου και να ψηφίσουν σε αυτές την επόμενη ημέρα. Διαβάστε περισσότερα για τη νομοθεσία και να ελέγξετε infographic μας που δείχνει εταιρικών φορολογικών συντελεστών και των αντίστοιχων φορολογικών εσόδων από το κράτος μέλος.
Η πρόταση
Η οδηγία που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται στην αρχή ότι οι φόροι θα πρέπει να καταβάλλονται όταν υπάρχουν κέρδη. Τα σχέδια περιλαμβάνουν έξι βασικά μέτρα για την καταπολέμηση της επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και, επίσης, καθορίζει κοινούς ορισμούς των όρων, όπως μόνιμη εγκατάσταση, οι φορολογικοί παράδεισοι και η ελάχιστη οικονομική υπόσταση. Το θέμα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ότι αυτοί οι όροι έχουν ανοιχτή σε ερμηνείες.
Η Επιτροπή πρότεινε την οδηγία για την αντιμετώπιση του σχεδίου δράσης του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διάβρωσης βάση και το κέρδος μετατόπιση .
Η θέση του Κοινοβουλίου
Το Κοινοβούλιο καλείται να δώσει τη γνώμη της για το σχέδιο νομοθεσίας, αν και η απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τις χώρες της ΕΕ.
επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την οδηγία στις 24 Μαΐου, τα οποία οι υπηρεσίες ως σύσταση προς ευρωβουλευτές, όταν ψηφίσουμε στην ολομέλεια. Τα μέλη της επιτροπής χαιρέτισαν τα σχέδια. Βελγική S & D μέλος Hugues Bayet, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση της νομοθεσίας από το Κοινοβούλιο, δήλωσε: «Είναι αδιανόητο να ζητήσει ακατάπαυστα για πάντα περισσότερες προσπάθειες από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα τους πλούσιους και τις πολυεθνικές αποφύγει κάνοντας δίκαιη συνεισφορά τους στον φόρο. "
Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να περιορίσει εσωτερικό δανεισμό, ο οποίος είναι ένας από τους πιο κοινούς τρόπους για τις επιχειρήσεις να δείξουν χαμηλά κέρδη και να αποφύγει την καταβολή του φόρου. Για να αντιμετωπίσει αυτό το ευρωβουλευτές υποστηρίζουν αυστηρότερα όρια για την αφαίρεση των τόκων, η οποία σε κάποιο βαθμό είναι η εταιρική ισοδύναμο των τόκων στεγαστικών δανείων που οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορεί να αφαιρέσει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους.
Κάντε κλικ σε αυτό για μια μεγαλύτερη έκδοση (πηγή Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
Πολυεθνικές κάνουν χρήση του με τον ακόλουθο τρόπο : μια ομάδα που βασίζεται στην ΕΕ ιδρύει θυγατρική σε χαμηλή φορολογική δικαιοδοσία και η θυγατρική παρέχει στη συνέχεια με ένα δάνειο που έρχεται με «φουσκωμένα» επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία με έδρα την ΕΕ πρέπει να καταβάλει μεγάλα ποσά των συμφερόντων. Αυτές οι πληρωμές τόκων μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα. Μετά την καταβολή των συμφερόντων, η εταιρεία με έδρα την ΕΕ έχει μικρή ή καθόλου κέρδος αριστερά, που σημαίνει χαμηλότερη ή καθόλου φόρους πρέπει να πληρώνονται και τα χρήματα που παραμένει με την ομάδα.
Η ΕΕ επιθυμεί να περιορίσει το ποσό των τόκων που ο φορολογούμενος δικαιούται να εκπέσει σε ένα φορολογικό έτος, προκειμένου να αυξηθεί το ποσό των καταβληθέντων φόρων. Η Επιτροπή προτείνει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να αφαιρούν περισσότερο από το 30% των αποδοχών τους. Οι ευρωβουλευτές λένε ότι αυτό θα πρέπει να περιορίζεται στο 20% ή € 2.000.000, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.
Σχετικά με το infographic
Η infographic δείχνει τα ανώτατα ποσοστά εταιρικού φόρου στις χώρες της ΕΕ, καθώς και πολύ φόρος που συλλέγουν από τις επιχειρήσεις και την αντίστοιχη συνεισφορά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση της εταιρικής αποφυγή φορολογικών ζωντανά την Τρίτη 7 Ιουνίου από τις 9.00 CET. Η ψηφοφορία λαμβάνει χώρα την Τετάρτη 8, Ιούνη στις 12.30 CET.