Μια έκθεση του 2015 της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Ναυτικού Ινστιτούτου, αποκαλύπτει νέες εξελίξεις και τεχνολογίες, που αφορούν τα λέιζερ του ναυτικού, την κατασκευή railguns, αλλά και βλημάτων υψηλών ταχυτήτων. Ωστόσο το έγγραφο, δεν περιορίζεται εκεί, καθώς αποκαλύπτει επίσης ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι των νέων όπλων!
«Το Πολεμικό Ναυτικό αναπτύσσει αυτή τη στιγμή τρία πιθανά νέα όπλα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητα των πλοίων επιφανείας να αμυνθούν εναντίον εχθρικών πυραύλων – τα στερεάς κατάστασης λέιζερ (SSLs), το ηλεκτρομαγνητικό railgun (EMRG), και βλήματα υψηλών ταχυτήτων (HVP)», αναφέρει η περίληψη της έκθεσης.
«Κάθε μία από αυτές τις νέες τεχνολογίες όπλων, εφόσον αναπτυχθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα «μία αλλαγή δεδομένων» για την υπεράσπιση των πλοίων επιφανείας του ναυτικού εναντίον εχθρικών πυραύλων. Αν δύο ή τρία από αυτά κατασκευαστούν με επιτυχία, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί όχι μόνο ως αλλαγή δεδομένων, αλλά επανάσταση, » συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Η περίληψη της έκθεσης αναφέρει ότι τα λέιζερ SSLs κατασκευάζονται για σχεδόν όλα τα σώματα του αμερικανικού στρατού, και όχι μόνο για το Πολεμικό Ναυτικό. Τα SSLs, EMRG και HVP, άλλωστε, έχουν πιθανές εφαρμογές τόσο για τα στρατιωτικά αεροσκάφη όσο και για τις δυνάμεις εδάφους, καθώς δεν αφορούν αποκλειστικά πλοία επιφάνειας.
Ως εκ τούτου τα SSL, EMRG και HVP μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες αποστολές εκτός από την υπεράσπιση των πλοίων από πυραύλους Κρουζ (ASCMs) και βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs), παρόλο που σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο προορίζονται αμιγώς γι αυτό το λόγο.
Εντούτοις, αναφέρεται επίσης ποιος θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός στόχος των νεοαποκτηθέντων όπλων: «Ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν για την επιβίωση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων επιφανείας σε πιθανές καταστάσεις μάχης εναντίον των αντιπάλων, όπως η Κίνα, που είναι οπλισμένη με προηγμένα ASCMs και ASBMs,» τονίζεται στην έκθεση.
«Η ανησυχία για το θέμα αυτό έχει οδηγήσει μερικούς παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι η επιφάνεια του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να αποφύγει την πλεύση σε ύδατα που βρίσκονται εντός της εμβέλειας των όπλων αυτών, ή ότι το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί προς μια διαφορετική ανοικοδόμηση του στόλου που βασίζεται λιγότερο σε μεγαλύτερα πλοία επιφανείας και περισσότερο σε μικρότερα πλοία επιφανείας και υποβρύχια. »
Αυτές οι αλλαγές σε τομείς που αφορούν το ναυτικό και την ανοικοδόμηση του στόλου θα μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιαστικά την αμερικανική στρατιωτική στρατηγική, όπως και την κατανομή των αμυντικών δαπανών για τις θαλάσσιες δυνάμεις.
Η ιστοσελίδα lenta.ru δίνει μία διαφορετική διάσταση στο ζήτημα, λέγοντας λίγο – πολύ ότι απώτερο στόχο των Αμερικάνων, αποτελεί μία πιθανή ασπίδα προστασίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, κάτι το οποίο όμως, φανερά τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνεται από κανένα επίσημο ή ανεπίσημο έγγραφο.