Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το ελληνικό χρέος στον αέρα! Κόντρα Λαγκάρντ – Ντάισελμπλουμ γεμάτη ασάφειες και υποννοούμενα

Το ελληνικό χρέος και η ρύθμισή του, μάλλον βρίσκονται …στον αέρα! Την Πέμπτη είχαμε λεκτική κόντρα της Κ.Λαγκάρντ με τον Γ.Ντάισελμπλουμ για το θέμα “ελληνικό χρέος” που δείχνει πολλά…


Για ποια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους μιλάτε; Αυτή ήταν η απάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ όταν η ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ Ελένη Βαρβιτσιώτη, της ζήτησε να σχολιάσει τη συμφωνία του Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Γ.Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup.



Αφού χαμογέλασε η επικεφαλής του Ταμείου συμπλήρωσε ότι αυτή είναι η αντίδρασή της στην ερώτηση.
“Είμαστε ξεκάθαρα πολύ ενθαρρυμένοι από τη συμφωνία Ευρώπης και Ελλάδας. Προσδοκούμε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτές που θα έρθουν”, είπε αμέσως μετά, για να προσθέσει:

-Θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα επανεξετάσουμε την βιωσιμότητα του χρέους στη βάση του μακροοικονομικού μοντέλου, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

-Θα αποφασίσουμε τι είναι απαραίτητο να γίνει για το χρέος για να είναι μακροπρόθεσμα η χώρα ικανή να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.


Σε άλλη ερώτηση η Κρ. Λαγκαρντ είπε ότι είναι δύσκολο να μιλήσει για μια συμφωνία που δεν έχει υπογράψει για να εισπράξει την απάντηση από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «άνθρωποι σας ήταν εκεί και ενεπλάκησαν στις συζητήσεις».

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ, στην κόντρα του με την Κ.Λαγκάρντ, επίσης δεν ήταν …καθαρός ως προς το ελληνικό χρέος και τη ρύθμισή του.

“Όσον αφορά τις κινήσεις για το χρέος, κάποια στοιχεία τους είναι αποτυπωμένα με ακρίβεια στη συμφωνία, και σε κάποια άλλα χρειάζεται δουλειά τους επόμενους μήνες. Περαιτέρω αποφάσεις για το χρέος θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος, το 2018”.
“Είναι άδικο να ρωτάτε την κυρία Λαγκάρντ αν είναι αρκετά τα μέτρα για το χρέος, αυτή τη στιγμή, ούτε εγώ δεν ξέρω να σας απαντήσω”…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...