Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Κόπος, Λογισμοί και Φιλότιμο (λόγοι αγίου Παϊσίου)

Προσπάθεια – Κόπος

Μεγάλη σημασία έδινε ο όσιος στον ευλογημένο κόπο. Χωρίς κόπο και αγώνα κανείς δεν πέτυχε και δεν αγίασε. Ο κόπος συγκινεί τον Θεό. Αντίθετα οι άνθρωποι θέλουν να δουλεύουν λίγο ή καθόλου και να παίρνουν πολλά λεφτά. Να μη διαβάζουν οι μαθητές, οι φοιτητές και να παίρνουν καλούς βαθμούς.

Να προσπαθείτε να αγωνίζεσθε. Η ζωή μας είναι κόπος.


Ήρθε κάποιος και με παρακά- λεσε να κάνω προσευχή διότι είχε άλατα στον σβέρκο. Ο γιατρός του είπε να κάνει ασκήσεις και αυτός βαριόταν να κουνά το κεφάλι του δεξιά-αριστερά και ήρθε εδώ να ζητήσει να του κάνω προσευχή. Ακούς εκεί!

Σήμερα οι ευκολίες έγιναν δυσκολίες. Στα γραφεία τους οι άνθρωποι έχουν καρέκλες με ρόδες. Δεν σηκώνονται και το κάθε τι το κάνουν με την καρέκλα, με αποτέλεσμα να πιαστούν τα πόδια τους. Μετά θα πάνε στον γιατρό, θα τους βάλει να κάνουν ασκήσεις, θα πληρώνουν και για μασάζ.

Λογισμοί

Μεγάλη σημασία έδινε στον λογισμό ο Γέρο- ντας. Πάντα ανέφερε ότι όλα ξεκινούν από τους καλούς λογισμούς, οι οποίοι αποδιώκουν τους κακούς. Να σκεπτόμαστε θετικά για τον συνάν- θρωπο και όχι αρνητικά, γιατί αλλιώς εισέρχεται η πονηριά στον άνθρωπο και η ισχυρογνωμοσύ- νη. Μάλιστα ανέφερε να μην εμπιστευόμαστε ούτε τους δικούς μας λογισμούς και να δίνουμε χώρο στο θέλημα του Θεού, γιατί όποιος κάνει κάτι τέ- τοιο βγαίνει πάντα κερδισμένος.

Φιλότιμο

Ο Γέροντας διαρκώς ανέφερε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν και αρχοντική αγάπη. «Ό,τι προσφέρουμε ή κάνουμε», έλεγε «πρέπει να γίνε- ται φιλότιμα και όχι αναγκαστικά και συμφερο- ντολογικά. Να μην ακολουθούμε από φόβο αλλά να έχουμε θέληση και καλή προαίρεση, όπως και ο Χριστός όταν ήρθε σε αυτόν τον κόσμο». Φιλότιμο, κατά τον όσιο, είναι «το ευλαβικό απόσταγμα της καλοσύνης, η λαμπικαρισμένη αγάπη του ταπεινού 14 ανθρώπου». Έλεγε: «Να έχετε φιλότιμο και να μην εκμεταλλεύεστε την καλοσύνη των άλλων». «Τα φι- λότιμα παιδιά προσέχουν πώς να ξεκουράσουν και να ευχαριστήσουν τους γονείς».

από το βιβλίο (pdf ) :

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΒΙΟΣ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΜΕΣΟΥ



για την αντιγραφή: ιστολόγιο “Αντέχουμε…”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...