Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ο «TAP» ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ

Η μεταφορά μηχανημάτων και εξοπλισμού για την κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου, αναμένεται να δώσει ζωή και στην τοπική Αγορά – Απαραίτητη η σύνδεση του Λιμανιού με τον άξονα της Εγνατίας οδού



Το μεγάλο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επί τέλους ξυπνά από τον λήθαργο της απραξίας.

Όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, κατέπλευσε ήδη το πρώτο πλοίο, μεταφέροντας μηχανήματα και εξοπλισμό για την κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, που ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου για να φθάσει στην Αδριατική θάλασσα.

Έτσι λοιπόν, πέραν των γενικών ωφελημάτων που θα έχει ο τόπος μας από την κατασκευή-λειτουργία του Αγωγού, ωφελημένο θα είναι και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σύντομα αναμένεται ο κατάπλους στο Λιμάνι μας, άλλων δέκα περίπου μεγάλων πλοίων, που θα μεταφέρουν τους σωλήνες τους Αγωγού, οι οποίοι θα εκφορτωθούν στην χερσαία ζώνη του, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των πρώτων ενενήντα (90) χιλιομέτρων του Αγωγού TAP.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε τα δημοσιεύματα διαμαρτυρίας για τον αρχικό αποκλεισμό της Αλεξανδρούπολης, στην υποδοχή υλικών του TAP, που θα διοχετεύονταν μόνο στα Λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, με την δικαιολογία ότι το βάθος του Λιμανιού μας δεν επαρκεί για τον κατάπλου πλοίων με μεγάλο βύθισμα.

Όμως η δικαιολογία αυτή δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, αφού το βάθος της λιμενολεκάνης έχει αυξηθεί, μετά το πέρας της τελευταίας εργολαβίας εκβάθυνσης, που ολοκληρώθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΑ), κ. Χρήστος Δούκας, στόχος μας είναι να ξαναμπεί η Αλεξανδρούπολη στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, από τα οποία εξαιρεθήκαμε προ τριετίας.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να επαναλάβουμε ότι το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει έντονο Ρωσικό ενδιαφέρον, μπορεί να δώσει Ζωή στην τοπική Αγορά, φθάνει, όσο το δυνατόν συντομότερα, να αποκτήσει την απαραίτητη σιδηροδρομική σύνδεση με την Βουλγαρία, ούτως ώστε τα φορτία που έρχονται από την Μαύρη θάλασσα, να μεταφέρονται από το Λιμάνι του Μπουργκάς σιδηροδρομικώς στο Λιμάνι μας, παρακάμπτοντας τα στενά των Δαρδανελίων, που επιφέρουν και τεράστιο κόστος από τα τέλη διέλευσης, αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις.

Ο Αγωγός Αερίου TAP δίνει λοιπόν το εναρκτήριο λάκτισμα για καλύτερες ημέρες στο Λιμάνι μας, αφού θα τροφοδοτήσει με δουλειές τις τοπικές επιχειρήσεις μεταφορών, γερανών, συντηρητών, κ.λπ.

Πάντως εκκρεμεί μία ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του Λιμανιού μας.

Και αυτή είναι η πλήρης οδική σύνδεσή του με τον άξονα της Εγνατίας Οδού.

Αφήσαμε πολλές εκκρεμότητες στα προηγούμενα χρόνια.

Καιρός είναι να τις καλύψουμε για να γίνει πραγματικότητα αυτό που κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ.

Ότι το Λιμάνι μπορεί να ταΐσει την μισή Αλεξανδρούπολη.

Σ.Κ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...