Σάββατο 28 Μαΐου 2016

-Πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις;

Του Δαμιανού Βασιλειάδη

Τρία πράγματα είναι απαγορευτικά για την Ελλάδα σε σχέση με την Ρωσία. Πρώτον η ενεργειακή συνεργασία, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο ( Τον Καραμανλή τον απείλησαν οι Αμερικανοί ότι θα τον εκτελούσαν για τον λόγο αυτό, όταν επιχείρησε τα ενεργειακά με το Νοβοροσίσκ – Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη), δεύτερον για τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού από την Ρωσία και τρίτον βάσεις για τον ρωσικό πολεμικό στόλο. Αυτά δεν πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα. Όσοι το πιστεύουν θα διαπιστώσουν αργά ή γρήγορα ότι αυτές οι συνεργασίες για αγωγούς με την Ρωσία, ρωσικούς εξοπλισμούς και βάσεις για τον πολεμικό ναυτικό τους είναι αδύνατο να υλοποιηθούν, χωρίς την έγκριση των Αμερικανών και των «άσπονδων φίλων και συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ.




Άλλο Γερμανία και άλλο Ελλάδα, όπου ισχύουν ακόμη οι συνθήκες του Τσόρτσιλ με τον Στάλιν και οι συνθήκες της Γιάλτας. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι συμμαχία σημαίνει τακτική ταύτιση συμφερόντων σε μια δεδομένη ιστορική στιγμή και όσο ισχύει η κατοχύρωση των αμοιβαίων συμφερόντων. Και επιπλέον «Η αξία μιας συμμαχίας για ένα μέλος καθορίζεται από το ειδικό βάρος του τελευταίου μέσα στο σύνολο της συμμαχίας. Πιο λιανά: οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς. Καμία συμμαχια καμιά προστασία δεν κατασφαλίζει όποιον βρίσκεται μαζί της σε σχέση μονομερούς εξάρτησης» (Παναγιώτης Κονδύλης, Θεωρία του πολέμου, εκδ. «Θεμέλιο», Αθήνα 1998, σ. 409). Στην περίπτωση της Ελλάδας μια συμμαχία με την Ρωσία είναι αδιανόητη, όσο είμαστε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όσο ισχύουν και ισχύουν οι συμφωνίες της τότε Σοβιετικής Ένωσης με τους δυτικούς.

Εξάλλου άλλο είναι να κάνεις μια δεσμευτική συμμαχία, όπως έκανε η Ρωσία με την Αρμενία, που συμφωνήθηκε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Αρμενίας, θεωρείται επίθεση εναντίον της Ρωσίας και άλλο είναι δηλώσεις συμπαράστασης, χωρίς καμία δέσμευση, που μπορεί να σε οδηγήσουν στην καταστροφή. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει τι έγινε στην Κύπρο, τι έγινε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, φίλες χώρες της Ρωσίας κ.λπ.

Ασφαλώς όλες οι άλλες συμφωνίες, εμπορικές, τουριστικές κ.λπ. είναι και πρέπει να είναι επωφελής. Σε θέματα όμως γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας μια προσέγγιση προς την Ρωσία κάτω από τις σημερινές συνθήκες θα είναι καταστροφή. Το παράδειγμα του εμφυλίου, που είναι η αιτία των σημερινών δεινών, αν κάνουμε αναγωγή στις αιτίες της κρίσης, είναι πολύ χαρακτηριστικό και πολύ διδακτικό.

Και το λέει κάποιος του οποίου ο πατέρας ήταν έφεδρος κοζάκος αξιωματικός, γεγονός που μας δημιούργησε μια μεγάλη συναισθηματική συμπάθεια προς τους Ρώσους, για πολλούς και ποικίλους λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν.

—————-

———————————

Επίσκεψη Πούτιν: “Έπεσαν” οι υπογραφές! Αυτές είναι οι διακηρύξεις και συμφωνίες Ελλάδας – Ρωσίας


Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.


Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).

Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.
Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και τη Ρωσική ROSNEFT

Μνημόνιο Βασικών Όρων Συναντίληψης για την προμήθεια αργού και πετρελαϊκών προϊόντων (Heads of Terms for Crude and Petroleum Supply), υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. Γρηγόρης Στεργιούλης και ο CEO της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας ROSNEFT, Igor Ivanovich Sechin, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, τα δύο μέρη προτίθενται να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε ότι αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, εκφράζουν την θέληση να ισχυροποιήσουν τη σχέση τους και να καθορίσουν -ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση- τους πιθανούς τομείς για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Στόχος του Μνημονίου, είναι να τεθεί το πλαίσιο για την δρομολόγηση των διαδικασιών συζήτησης, όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων.

Από τις δυο εταιρίες θα συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας η οποία θα συνεδριάζει όσο συχνά απαιτείται, προκειμένου να συντονίζει και να προωθεί τα επόμενα βήματα συνεργασίας. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και ROSNEFT προτίθενται να μοιραστούν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές για την παραγωγική διαδικασία, τον προγραμματισμό και την αριστοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης έχει ισχύ για περίοδο ενός χρόνου, ενώ με γραπτή συναίνεση των δυο μερών η διάρκεια θα μπορεί να παραταθεί.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. κ. Γρηγόρης Στεργιούλης δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία η οποία εντάσσεται στην πολιτική εξωστρέφειας του Ομίλου. Χάρη σε αυτή έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι, που αφορούν στην εξεύρεση επαρκών εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαϊκών προϊόντων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές».

Ο CEO της Rosneft κ. Sechin κάλεσε τον ομόλογό του των ΕΛΠΕ να επισκεφθεί επισήμως τη Ρωσία, κάτι το οποίο απεδέχθη ο κ. Στεργιούλης.

http://www.newsit.gr/politikh/Episkepsi-Poytin-Epesan-oi-ypografes-Aytes-einai-oi-diakirykseis-kai-synergasias-Elladas-Rosias/623523
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...