Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Το λιανισμένο κρέας έφερε την εξέλιξη στη μορφή του ανθρώπου


Η εξέλιξη του σχήματος της γνάθου, από τον αυστραλοπίθηκο στον σύγχρονο άνθρωπο

Η διαφοροποίηση της μορφής των ανθρωποειδών με την ανθρώπινη μορφή που γνωρίζουμε, προήλθε, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, από το μάσημα του κρέατος που έτρωγαν οι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο πρόγονος του ανθρώπου άρχισε να τρώει κρέας πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια και επινόησε τότε ότι με το λιάνισμα του κρέατος με μια πέτρα, πριν το βάλει στο στόμα του, μείωνε την ανάγκη να το μασήσει επί πολύ ώρα.

Χωρίς να χρειάζεται να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο μάσημα των τροφών, όπως κάνουν οι χιμπατζήδες, προτιμούσαν να τεμαχίζουν το κρέας και το λιανίζουν πριν το φάνε.

Αυτό συνετέλεσε με την πάροδο του χρόνου να εμφανίζονται τα ανθρωποειδή με μικρά δόντια, και με αλλαγή της μορφής του προσώπου, κυρίως της γνάθου, αφού δεν χρειάζονταν ισχυρή γνάθος για την τροφή τους.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Λίμπερμαν, καθηγητή ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, η εξέλιξη στον πρόγονο του ανθρώπου έφερε τη συρρίκνωση του μεγέθους του στόματός του και αυτό βοήθησε στη διαδικασία εκφοράς ήχων που βοήθησαν στην επικοινωνία μεταξύ τους, διατηρώντας, ωστόσο, το κεφάλι τους ως χρήσιμο εργαλείο, σε περιπτώσεις άμυνας ή άλλους σκοπούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αλλαγές στη γνάθο, βοήθησαν τους εγκεφάλους των ανθρωποειδών στη διαδικασία της καλλιέργειας του νου τους και στην εμφάνιση του πρώιμου ανθρώπινου είδους (όπως ο Homo Orictos) ή με ανθρωπόμορφη στάση, δηλαδή, όρθιος, ενώ οι παλαιότερες μορφές των προγόνων του ανθρώπου, όπως ο Αυστραλοπίθηκος ή άλλοι της ιδίας περιόδου, συνδύαζαν τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου και του πιθήκου.

Η ερευνητική ομάδα του Λίμπερμαν έκανε διάφορα πειράματα από όπου προέκυψαν μελέτες που δείχνουν ότι η μορφή του προγόνου του ανθρώπου στη σημερινή, επήλθε με την αλλαγή του τρόπου της σίτισης του.

«Το ωμό κατσικίσιο κρέας απαιτεί ιδιαίτερη ισχύ στη γνάθο, από ό, τι το πολτοποιημένο με μία πέτρα» - πριν επινοηθεί αργότερα, το ψήσιμο ή το βράσιμό του. (
mikres-ekdoseis)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...