Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Τρομοκρατία: ποτέ δεν ήταν τόσο ασφαλές


Ο κόσμος σήμερα: πιο πλούσια, πιο υγιείς, πιο ασφαλείς.
Από τον Nicolas Bouzou.

Η ατμόσφαιρα στη Γαλλία ήταν ήδη πολύ άρρωστος πριν από τις φρικαλεότητες της 13ης Νοεμβρίου. Πώς να προκριθεί μετά; Ένα μικρό γνωστό μουσική ακούγεται πιο δυνατά: ο κόσμος είναι φρικτή, η νεολαία έχει χαθεί, απειλούνται από την ανεργία , κλιματικές καταστροφές και τώρα ισλαμική τρομοκρατία rajoutent μια σκιά πάνω από αυτό το ήδη σκούρο πλαίσιο.


Είναι σε αυτές τις στιγμές, είναι δυνατόν να καλέσει την ιστορία με. Πράγματι, έχουμε αποτύχει να αντιληφθεί μια πραγματικότητα που μόνο μακροπρόθεσμα στοιχεία μπορεί να δείχνουν ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ ως φιλόξενη ό, τι είναι σήμερα. Και κατά κάποιο τρόπο, αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: η ασφάλεια και η άνεση της σύγχρονης ζωής μας έκαναν πιο ευάλωτους, ειδικά κατά της τρομοκρατικής απειλής.

Εάν δεν είστε πεπεισμένοι, ρίξτε μια ματιά στο έργο της εν λόγω γερμανός οικονομολόγος που ζει στην Οξφόρδη, Max Roser. Συναρπαστικές ερευνητικές εργασίες που ασχολούνται με την οικονομία, την υγεία και την ασφάλεια. Στον οικονομικό τομέα, Roser μας υπενθυμίζει ότι κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια της ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ως το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από $ 1,25 την ημέρα) μειώθηκαν κατά το ήμισυ (30% μείωση τουλάχιστον 15 % του παγκόσμιου πληθυσμού), ενώ το 66% των Αμερικανών που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι έχει διπλασιαστεί. Σχεδόν όλοι οι φτωχές χώρες συμμετέχουν σε μια διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης που διαθέτει ένα μηχανικό συνέπεια για την παγκόσμια ανισότητα μειώνεται (η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής από το 1998).

Καθώς ο Αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs επισημαίνει, για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουν την ακραία φτώχεια. Τα δεδομένα υγείας δείχνουν μια παρόμοια κατάσταση: το προσδόκιμο ζωής έχει εκραγεί από το 1875, όταν ήταν μεταξύ είκοσι και σαράντα. Η κατάσταση είναι παρόμοια και για το προσδόκιμο ζωής "με καλή υγεία".

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, τα δεδομένα ασφάλειας είναι το πιο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν. Και εδώ, τα δεδομένα κ Roser είναι αδιαμφισβήτητη. Ο αριθμός των θανάτων λόγω του πολέμου μειώνεται ταχύτατα λόγω της απουσίας των μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις, όπως οι παγκόσμιοι πόλεμοι του εικοστού αιώνα, τους Ναπολεόντειους πολέμους, όπου εκείνες που σχετίζονται με τη Γαλλική Επανάσταση.

Σε προϊστορικών κοινωνιών, ένας άνδρας 10 σκοτώθηκε από έναν άνδρα. Μπορούμε να πούμε το ίδιο και της εσωτερικής ασφάλειας. Στην Ευρώπη, 5 άτομα σε 100.000 είναι θύματα ανθρωποκτονίας ή σε ποσοστό 10 φορές μικρότερη από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Και αν δεν ζουν στο Ιράκ, οι πιθανότητες που πεθαίνουν από ελονοσία είναι 60 φορές μικρότερη από ό, τι από την αυτοκτονία, και 180 φορές χαμηλότερη από διάρροια.

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ τόσο ασφαλής και -που Εξηγήστε στον μορφωμένοι ως σήμερα. Ποτέ στο παρελθόν δεν ήμασταν τόσο πολιτισμένη. Ο κ Roser δείχνει ότι η ανασφάλεια έχει μειωθεί την πάροδο του χρόνου με την επέκταση της ελευθερίας. Από την πτώση του κομμουνισμού, ο αριθμός των δημοκρατιών έχει εκραγεί. 40% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από την απολυταρχική διακυβέρνηση, κυρίως στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, η οποία είναι πολλά, αλλά το ποσοστό αυτό δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά.

Μέσα από αυτό το πρίσμα των δεδομένων, θεωρούν ότι η τρομοκρατία είναι το είδωλο ενός σάπια κόσμος είναι ένα μεγάλο ανάλυση λάθος. Η κατάσταση του κόσμου είναι το αντίθετο της αποσύνθεσης. Η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να χτίσει ένα πλανήτη που, παρά τα προβλήματά της, όπως οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, είναι πιο ελκυστική από ποτέ. Η κύρια πρόκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι να προστατεύσει αυτό το θησαυρό.

μετάφραση Αντίστιξης


Read more at http://www.contrepoints.org/2016/02/11/238550-terrorisme-nous-navons-jamais-ete-autant-en-securite#hQwdzKjw1zJme0kh.99

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...