Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Λειώνει η Γροιλανδία

groilandiaΣύμφωνα με αμερικανική έρευνα που βασίστηκε σε δορυφορικές και από αέρος μελέτες και την οποία δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Science, ο παγετώνας Zachariae Isstrom που βρίσκεται στην βορειοανατολική Γροιλανδία έχει αρχίσει να λειώνει και να κατρακυλά με γρήγορο ρυθμό προς τη θάλασσα. Ο παγετώνας έχει περιέχει τόση ποσότητα πάγου ώστε να είναι ικανός να ανεβάσει το επίπεδο των ωκεανών κατά 50 ολόκληρα εκατοστά.


Εξ αιτίας των πιο ζεστών θερμοκρασιών, ο παγετώνας αποκολλήθηκε από την κορυφογραμμή του βραχώδους υποστρώματος που τον κρατούσε κάτω από το επίπεδο του θαλάσσιου νερού ως το 2012. Μάλιστα στην πορεία του παρασέρνει, ασυγκράτητος, πολλά παγόβουνα με αποτέλεσμα να προστίθεται ένας όγκος πέντε δισ. τόνων πάγου τον χρόνο στους ωκεανούς. «Παρόμοιες αλλαγές – ακόμα και μεγαλύτερες – έχουν γίνει στην νότο», δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο Reuters ο Jeremie Mouginot, επικεφαλής και συγγραφέας της έρευνας.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας εάν υποθετικά λειώσουν όλοι με σταδιακή πτώση (διαδικασία που παίρνει χιλιάδες χρόνια) έχουν όγκο ικανό να αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας κατά περίπου 6 μέτρα! Η συνολική απώλεια πάγου, από τις Άλπεις έως την Ανταρκτική, έχουν αυξήσει τον όγκο του νερού στη θάλασσα κατά περίπου 20 εκατοστά, από το 1900. Αυτό επιδεινώνει τις καταιγίδες που κατευθύνονται στις πόλεις, από την Νέα Υόρκη στη Σανγκάη και απειλεί έθνη που ζούνε σε νησιωτικές περιοχές.

Ένας άλλος παγετώνας, κοντά στη Γροιλανδία, ο Nioghalvfjerdsfjorden (αποκαλούμενος και «79»), επίσης έλειωνε γρήγορα, αλλά εξ αιτίας ξαφνικής ανηφορικής κλίσης στο βυθό από κάτω του το λιώσιμο περιορίστηκε. «Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και τώρα επηρεάζουν και τις τέσσερις πλευρές της Γροιλανδίας», δήλωσε ο Eric Rignot (πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια). Τέλος, μια άλλη έρευνα κατέδειξε ότι η Γροιλανδία έχει απωλέσει όγκο 211 δισ. τόνων πάγου κατ’ έτος, από το 2000 έως και το 2011. Αυτό σημαίνει περίπου 0.6 χιλιοστά άνοδο της επιφάνειας τον χρόνο.

Οι ειδικοί επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν πως η στάθμη της θάλασσας είναι δυνατόν να ανέβει από 26 ως και 82 εκατοστά αυτόν τον αιώνα.
Δημοσιεύθηκε από Κ.


http://www.sciencemag.org/content/early/2015/11/11/science.aac7111
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/6319/lionei-pagetonas-stin-groilandia-kai-anevainei-to-epipedo-toy-neroy-ton-okeanon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...