Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Κομισιόν: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία Αναμένεται να Παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της, οι οποίες δείχνουν ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές στην Ευρώπη δεν έχουν, σε γενικές γραμμές, αλλάξει πολύ από το φθινόπωρο, όμως ο κίνδυνος η ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη από την προβλεπόμενη έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων. Στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλεπόταν να αυξηθεί φέτος σε 1,7% από 1,6% πέρυσι και να φθάσει το 1,9% το 2017. Η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει σταθερή στο 1,9% το τρέχον έτος και να ανέλθει στο 2,0% το επόμενο έτος. Σε ότι αφορά την απασχόληση αναμένεται να εξακολουθήσει να παρουσιάζει συγκρατημένη αύξηση.

Προβλέπεται να συνεχιστεί η μείωση των ποσοστών ανεργίας, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 11% το 2015 σε 10,5% το 2016 και σε 10,2% το 2017. Στην ΕΕ η ανεργία θα μειωθεί από 9,5% το 2015 σε 9,0% το τρέχον έτος και σε 8,7% το 2016. Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζωνη, εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2015 (ΕΕ 2,5%) και ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 1,9% του ΑΕΠ το τρέχον έτος (ΕΕ 2,2%) και στο 1,6% του ΑΕΠ το 2017 (ΕΕ 1,8%).

Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα μειωθεί από το ανώτατο επίπεδο του 94,5% που είχε φθάσει το 2014 (ΕΕ 88,6%), στο 91,3% το 2017 (ΕΕ 85,7%). Ως προς τον πληθωρισμό το 2016 στην Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι θα ανέλθει μόνο στο 0,5%, εν μέρει λόγω της περιορισμένης αύξησης των μισθών.

Ο πληθωρισμός τέλος αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και να ανέλθει στο 1,5% το 2017.

Εκτός στόχων τα ελλείμματα Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας

H Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένεται να παραβιάσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα η Γαλλία έχει δεσμευτεί να διορθώσει το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα μέχρι το 2017, ωστόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις την επόμενη χρονιά αυτό θα παραμείνει άνω του ορίου του 3% (3,2%), εκτός και αν ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Επιπλέον, η μείωση του ελλείμματος κατά το περασμένο έτος ήταν μόλις 0,2% αντί 0,5% και κατά το τρέχον έτος μόλις 0,4% αντί για 0,8%.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ενώ το ονομαστικό έλλειμμα είναι με ασφάλεια κάτω από το 3% που είναι το όριο εντούτοις αποκλίνει από το μεσοπρόθεσμο στόχο που είναι η σταδιακή επίτευξη μηδενικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Εξάλλου, η Ιταλία έχει ζητήσει να επωφεληθεί από τα νέα μέτρα δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω των δαπανών που έχει κάνει για το προσφυγικό, και σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί σχετικά τον ερχόμενο Μάιο.

Η Ισπανία, παρόλο που της είχε ζητηθεί να μειώσει το ονομαστικό της έλλειμμα στο 4,2% το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, απέκλινε από το στόχο και κατέγραψε έλλειμμα 4,5%. Σε ό,τι αφορά το 2016 αντί για 2,8%, το έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει στο 3,6%.

Τέλος, η Πορτογαλία, ενώ υποτίθεται ότι θα μείωνε το έλλειμμά της στο 2,5% πέρυσι, τελικά κατέληξε με έλλειμμα 4,2%, και χωρίς περαιτέρω μέτρα δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 3% ούτε και φέτος.

Οι τελευταίες προτάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να τροποποιήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά χρειάζεται «περισσότερη δουλειά» πριν επιτευχθεί μια συμφωνία, ίσως την Παρασκευή, δήλωσε σχετικά με το ζήτημα της Πορτογαλίας σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μασκοβισί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...