-Η απάντησή μας είναι ότι είναι ένας τρομοκράτης (ο αλ Νίμρι), ήταν ένας θρησκευτικός «λόγιος» ισοδύναμος του Μπιν Λάντεν (δηλ αδαής), είχε εμπλακεί να υποκινεί, να στρατολογεί, να παρέχει με όπλα και πυρομαχικά τους ανθρώπους και είχε εμπλακεί σε επιθέσεις εναντίον των ανθρώπων ασφάλειας και αστυνομικών τμημάτων που οδήγησαν στη δολοφονία αθώων.
Στη Σαουδική Αραβία είμαστε πολύ αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να την αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά. Δε θα δείξουμε κανένα έλεος σε εκείνους που σκότωσαν τους αθώους. Το άτομο, μαζί με τα άλλα 46 άτομα είχαν τη δίκαιη δίκη τους, πήγαν μέσω των δικαστηρίων, τα δικαστήρια της προσφυγής, εξετάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτές ήταν ανοικτές εκδικάσεις. Τα μέσα ενημέρωσης, τόσο τα εγχώρια όσο και τα ξένα είχαν πρόσβαση σε αυτά αν το ήθελαν, οι εγγραφές είναι διαθέσιμες. Οι επιβαρύνσεις είναι σαφείς, οι καταδίκες είναι σαφείς και όταν οι ποινές εκτελέστηκαν – αυτό ήταν το τέλος αυτού. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να επαινεθεί για την αποφασιστικότητα που δείχνει, για τη σταθερή θέση που λαμβάνει εναντίον ανθρώπων που σκοτώνουν αθώους, και όχι να τους επικρίνουν γι’ αυτό. Και σε ότι αφορά τους Ιρανούς, αυτό που βρίσκω πολύ αινιγματικό είναι ότι αυτό το άτομο είναι ένας Σαουδάραβας πολίτης, διέπραξε ένα έγκλημα στη Σαουδική Αραβία, καταδικάστηκε σε Σαουδικό δικαστήριο και η ποινή εκτελέστηκε από τις Σαουδικές αρχές. Τι σχέση έχει το Ιράν με αυτό; Εκτελούν εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, κανείς δεν λέει τίποτα γι ‘αυτό. Αυτό είναι το σύστημά τους, το να εμβάλουν οι Ιρανοί στα εσωτερικά μας είναι ευθυγραμμισμένο με αυτό που κάνει το Ιράν εδώ και χρόνια σε όλη την περιοχή, στο Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Μπαχρέιν, στην Υεμένη. Παρέχουν προμήθειες για τους τρομοκράτες, στρατολογούν ανθρώπους, έχουν δολοφονήσει ανθρώπους, έχουν σπείρει σεχταρισμό στην περιοχή, χωρίζοντας τον Ισλαμικό κόσμο. Οι πολιτικές τους είναι κατά παράβαση όλων των κανόνων και εθίμων που η διεθνής κοινότητα έχει βασιστεί. Και έτσι αποφασίσαμε να πούμε αρκετά πια και ως συνέπεια διακόπτουμε τους δεσμούς μας με τους Ιρανούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ- Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό τώρα; Δεδομένου των εκκρεμών γεγονότων, δεδομένης της συμμετοχής του Ιράν, όχι μόνο στη προσπάθειά του να παγιώσει προβλήματα σε όλη την περιοχή, αλλά και επιθέσεις, προσωπικές επιθέσεις, ακόμα και για τον εαυτό σας, τι συνέβη τώρα και αποφασίσατε να κόψετε δεσμούς;
-Σε κάποιο σημείο ο καθένας φτάνει στα όριά του. Οι Ιρανοί έχουν πάει μακριά με τη δολοφονία, κυριολεκτικά για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι επιθέσεις εναντίον της Αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, η απαγωγή και η δολοφονία των διπλωματών στη Βηρυτό και αλλού. Το γεγονός ότι προστάτευαν τα άτομα που είχαν εμπλακεί στις βομβιστικές επιθέσεις στο Χομπάρ το 1996. Ένας από αυτούς συνελήφθη πέρυσι έχοντας ένα Ιρανικό διαβατήριο, παρόλο που είναι Σαουδάραβας πολίτης. Προστάτευαν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα μετά το 2001. Μερικοί από αυτούς είναι ακόμα εκεί. Η διαταγή να ανατινάξουν τις ενώσεις το 2003 προήλθε από μέλος της Αλ Κάιντα που βασιζόταν στο Ιράν εκείνη την εποχή. Οι Ιρανοί είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε αυτό. Οι Ιρανοί έστειλαν πολιτοφυλακή για να αγωνιστεί με συνέπεια να σκοτωθούν πάνω από 250.000 Σύριοι και περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι να εκτοπιστούν. Οι Ιρανοί εισήγαγαν λαθραία εκρηκτικά στο Μπαχρέιν και όπλα. Έχουν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο στη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο έπραξαν στο Κουβέιτ. Οι Ιρανοί έστειλαν προμήθειες και όπλα και χρήματα και προσωπικό για την υποστήριξη των Χούθι στην Υεμένη, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν την Υεμένη και να αποτελέσουν απειλή για τη Σαουδική Αραβία. Έτσι βλέπουμε αισχρές δραστηριότητες του Ιράν σε όλη την περιοχή και έτσι είχαμε παράπονα με αυτούς που έχουμε καταστήσει σαφή σε αυτούς. Έχουμε προσπαθήσει να εμπλέξουμε την Ιρανική κυβέρνηση για το θέμα αυτό, τους έχουμε πει ότι αν επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας και θα πρέπει να σταματήσουν και να απέχουν από δραστηριότητες που είναι εχθρικές ή επιθετικές, δυστυχώς, αυτό δεν το έχουμε δει και σε αυτό το τελευταίο γύρο είναι ακριβώς όπου έχουμε πει αρκετά, πρέπει να προβάλλουμε αντίσταση, δεν θα ανεχθεί ο λαός μας τη συνεχή Ιρανική επιθετικότητα προς τους Σαουδάραβες χωρίς απάντηση και έτσι η απάντηση που πήραμε ήταν να κόψουμε τις σχέσεις μας με το Ιράν, να διακόψουμε τις αποστολές της πρεσβείας του Ιράν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
——————
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Αλλά δεν πρέπει η υπ ‘αριθμόν ένα προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτος και λαμβάνοντας υπόψη ότι είστε, ή φαίνεται να είστε τουλάχιστον, στην ίδια πλευρά του ζητήματος. Δεν πρόκειται να είναι ένα πρόβλημα αν εσείς δεν μιλάτε;
-Δεν νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά σε σχέση με την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους. Νομίζω ότι το Ιράν συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού κράτους …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Αλλά λένε ότι εσείς το κάνατε ..
-Καλά μπορούν να πουν ότι θέλουν, αλλά τα γεγονότα είναι ισχυρά. Το γεγονός είναι ότι δεν υπήρχε Ισλαμικό κράτος πριν να ξεκινήσει ο πόλεμος στη Συρία. Το γεγονός είναι ότι το πρώτο έτος του πολέμου στη Συρία δεν υπήρχε Ισλαμικό κράτος, ούτε υπήρχε στο Ιράκ. Ο Μπασάρ Άσαντ αποφυλάκισε εγκληματίες από τις φυλακές του, ο Νούρι αλ Μαλίκι αποφυλάκισε επίσης εγκληματίες από τις φυλακές του.
Αυτοί οι εγκληματίες οδηγήθηκαν στη Συρία, αυτό έγινε μέρος εξτρεμιστικών κινημάτων, που στη συνέχεια εξελίχθηκε στο Daesh, ή Ισλαμικό Κράτος – δεν είναι Ισλαμικό, ούτε καν κράτος γι ‘αυτό δεν πρέπει να τους αποκαλούμε έτσι. Στα επόμενα χρόνια ο Μπασάρ Άσαντ διαπραγματεύονταν μαζί τους, αγόραζε το πετρέλαιο από αυτούς, τους επέτρεψε να επεκταθούν, και τους επέτρεψε να αναπτυχθούν ώστε να μπορέσει να πει στους ανθρώπους ότι είτε εμένα είτε τους τρομοκράτες, και ως εκ τούτου αναπτύχθηκαν. Οι Ιρανοί έστειλαν τις πολιτοφυλακές τους, τις δυνάμεις Κουντς και οι πολιτοφυλακές τους τους στρατολόγησαν από το Ιράκ και από άλλες περιοχές και η Χεζμπολάχ στη Συρία για να πολεμήσουν στην υποστήριξη του Μπασάρ Άσαντ.
Δεν πολέμησαν το Daesh, πολέμησαν τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, επιτρέποντας ταυτόχρονα το Daesh να αναπτυχθεί και να ανθίσει και να γίνει μια απειλή για όλους. Έτσι, για το Ιράν να πούμε ότι παλεύει το Daesh είναι ανειλικρινές. Όταν πρόκειται για το Daesh και το Ιράκ, και ο λόγος που έχουμε το Daesh στο Ιράκ, είναι λόγω των σεχταριστικών πολιτικών που ο Νούρι αλ Μαλίκι, ο πράκτορας του Ιράν, επιδιώκει στο Ιράκ για πολλά χρόνια. Περιθωριοποίησε τους σουνίτες, εξαπάτησε τους Κούρδους, σχετικά με την κατανομή των εσόδων και προσπάθησε να επιβάλει μια Ιρανική ριζοσπαστική θρησκευτική ατζέντα την οποία ο Ιρακινός λαός αρνήθηκε και ως εκ τούτου το Ιράκ έγινε γόνιμο έδαφος για το Daesh, και λέμε πάντα, πάντα έλεγα ότι οι δύο ελέφαντες στο δωμάτιο, που οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν σοβαρά, είναι ο Μπασάρ Άσαντ στη Συρία – πρέπει να φύγει για να ανοίξει ο δρόμος για μια ήττα του Daesh, και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ο Ιρακινός λαός συμφώνησε πριν από το τελευταίο καλοκαίρι που θα κρατήσει τη χώρα ενωμένη, θα δώσει ίσα δικαιώματα σε όλες τις κοινότητες του Ιράκ, ανεξάρτητα από τη θρησκεία αίρεση ή εθνοτική καταγωγή τους – αυτό είναι το πώς θα καταργήσουμε το γόνιμο έδαφος στο οποίο το Daesh ανθεί, τότε μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Μιλήστε μου λίγο για την κατάσταση στη Συρία, γιατί αν η Σαουδική Αραβία και το Ιράν δεν μιλούν τεχνικώς, δεν σημαίνει αυτό ότι ο θάνατος και η καταστροφή και η ροή των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών πρόκειται να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα;
-Λοιπόν, έχουμε στηρίξει την επίλυση της διαμάχης στη Συρία με βάση τις αρχές της Γενεύης και τις συζητήσεις στη Βιέννη και στη Νέα Υόρκη. Μια λύση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός διοικητικού συμβουλίου που θα αναλάβει την εξουσία από την κυβέρνηση του Μπασάρ και στη συνέχεια θα γράψει ένα σύνταγμα και θα προετοιμαστεί για εκλογές ώστε να προχωρήσουμε σε μια νέα Συρία, την Συρία στην οποία ο Μπασάρ δεν έχει κανένα ρόλο. Πάντα υποστηρίζαμε κάτι τέτοιο. Έχουμε πάντα πει ότι θα προτιμούσαμε μια πολιτική λύση από μια στρατιωτική λύση. Αλλά έχουμε επίσης πει ότι ο Συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον αυτού του τυράννου, και υποστηρίζουμε το δικαίωμα με κάθε τρόπο που μπορούμε και θα συνεχίσουμε. Και έτσι αυτή είναι η θέση μας, η Ιρανική θέση από την άλλη πλευρά έχει να στείλει χιλιάδες στρατιώτες και να προσλάβει χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες πολιτοφυλακές από διαφορετικά μέρη από το Ιράν, από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, σιίτες μαχητές από το Ιράκ από το Λίβανο προκειμένου να υποστηρίξουν τον Μπασάρ Άσαντ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Λοιπόν, τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια όσον αφορά τη διακοπή αυτής της κρίσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να συμβούν, αλλά και οι ΗΠΑ πρέπει να παίξουν κάποιο ρόλο;
– Νομίζω ότι είναι πολύ απλό, δεν κλιμακώσαμε και δεν έχουμε κλιμακώσει στο παρελθόν …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – … αλλά το Ιράν συνέλαβε 40 άτομα, τουλάχιστον σε σχέση με ότι συνέβη στην πρεσβεία σας, δεν είναι αυτό τουλάχιστον μια επίδειξη στήριξης ή μια επίδειξη για να γίνει κάτι;
– Θα δούμε, όπως είπα δεν έχουμε κλιμακώσει, οι αντιδράσεις μας είναι σε αντίδραση σε ότι έχει κάνει το Ιράν, δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, δεν στέλνουμε όπλα και εκρηκτικά στο Ιράν, εμείς δεν προσλαμβάνουμε Ιρανούς για να πάνε και να σκοτώσουν άλλους Ιρανούς …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – … έτσι θα χαρακτηρίζατε την εξωτερική πολιτική σας ως αντιδραστική;
– Λοιπόν, όσον αφορά τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι απάντηση στα επιθετικά βήματα που το Ιράν έχει διαπράξει σε μας, έτσι η αρχική σας ερώτηση ήταν τι θα χρειαζόταν για να επιλυθεί αυτό; Πολύ απλά το Ιράν πρέπει να υποχωρήσει, θα πρέπει να σταματήσουν να είναι επιθετικοί θα πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις των γειτόνων τους, θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, δεν είναι ότι αυτό που όλοι μας σε όλο τον κόσμο θέλουν; Ελπίζω ότι θα αλλάξουν και θα προσαρμόσουν μια πιο διαλλακτική πολιτική και μια πιο φυσιολογική πολιτική, τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμπεριφέρονται. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν έχουμε εχθρότητα απέναντι στο Ιράν, δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς τον Ιρανικό λαό, έχουμε μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό του Ιράν και την ιστορία του Ιράν. Το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα, είναι γεγονός, αλλά έχουμε ένα πρόβλημα με την κυβέρνησή τους, από εκεί προέρχεται η επιθετικότητα, θέλουμε τον Ιρανικό λαό καλά, και ευχόμαστε ότι η κυβέρνησή τους θα συμπεριφερθεί ως κυβέρνηση, όχι ως μια δύναμη για την αναστάτωση και την επιθετικότητα. Όσον αφορά τα μέτρα που έλαβαν οι Ιρανοί, ζητήσαμε βοήθεια για την ασφάλεια στις δύο η ώρα, το ίδιο και το απόγευμα, δεν συνέβη τίποτα, ζητήσαμε και πάλι στις 6, τίποτα δεν συνέβη, ρωτήσαμε και πάλι αρκετές ώρες αργότερα όταν τα πλήθη αυξάνονταν, δεν έγινε τίποτα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – … Άρα δεν έδειξαν να σας βοηθάνε;
– Δεν είδα κανέναν να μας βοηθήσει, και τότε αυτό που έκαναν είναι ότι, ακόμα κι αν αυτό αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Σύμβασης της Βιέννης και της προστασία των διπλωματικών σχέσεων, είναι ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας υποδοχής να προστατεύσει τις διαπιστευμένες ξένες Διπλωματικές Αποστολές της. Και αυτό είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές στις διεθνείς σχέσεις, ακόμα και χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές του άλλου, στην περίπτωση αυτή, οι Ιρανοί δεν το κάναν, και το τι είδαμε έπειτα ήταν όταν οι άνθρωποι εισήλθαν στην πρεσβεία και άρχισαν να της βάζουν φωτιά, έπειτα είδαμε τις δυνάμεις ασφαλείας από το Ιράν να έρχονται μέσα, μετά είδαμε τις ίδιες δυνάμεις ασφαλείας να βγαίνουν έξω με υπολογιστές και έγγραφα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – …το έχετε αυτό σε ταινία;
– Λοιπόν έχουμε μια συνοπτική ενημέρωση από αυτό που δώσαμε πριν από 2 ημέρες, το έχουμε, πιστεύω στο δημόσιο τομέα, έχουμε αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι το είδαν, άλλοι διπλωμάτες, μη-Σαουδάραβες διπλωμάτες και πήραν ακόμα και σέλφι οι ίδιοι μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, και στη συνέχεια … στο Μασχάντ πιστεύουμε ότι το γόητρο ήταν μέρος της επιχείρησης που οργάνωσε τις διαδηλώσεις και ήταν το ίδιο γόητρο που εισέβαλε στη Βρετανική πρεσβεία το 2011, και στη συνέχεια παρατηρήσαμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είχε αποκοπεί στη γειτονιά όπου οι διπλωμάτες μας ζούσαν περίπου στις 2 ή 3 το πρωί, ενώ ο επιτετραμμένος μας είχε συναντήσεις με άλλους διπλωμάτες από φιλικές χώρες για να δούμε τι βήματα πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν πάρα πολλές συμπτώσεις εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Έτσι νομίζετε ότι ήταν ένα συντονισμένο περιστατικό.
– Το άλλο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι εκεί φαίνεται να υπάρχει μια μετακίνηση, μια αλλαγή των διαδηλωτών, στη μέση της νύχτας μια ομάδα έφυγε άλλη ομάδα ήρθε. Φαίνεται σαν η βάρδια μας τέλειωσε ας αφήσουμε να έρθει η επόμενη βάρδια. Ήταν πάρα πολύ, πάρα πολύ οργανωμένη για να είναι τυχαία και οι εκφράσεις λύπης ήρθαν από το Ιράν μετά το γεγονός. Σας δίνω ένα άλλο παράδειγμα. Συζητήσαμε με τις Ιρανικές αρχές την ανάληψη των Σαουδικών οικογενειών, των γυναίκες και των παιδιών, και συμφωνήσαμε ότι θα τους πάρουν την επόμενη μέρα. Συμφώνησαν. Τους είπαμε ότι ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν τα διαβατήριά τους, επειδή κάηκαν και συμφωνήσαμε σε ένα μηχανισμό. Τα έδειξαν στο αεροδρόμιο και τους κράτησαν σε αναμονή για περισσότερο από 3 ώρες. Δεν παίζεις αυτά τα παιχνίδια όταν είσαι σοβαρός. Όχι,όταν έχεις μια κρίση, θα υπερασπιστείς την αποστολή ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Μιλήστε μου για τους Ρώσους. Έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν εδώ, έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν στη Συρία επίσης – έχει η Ρωσία να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και αν ναι, ποιός είναι αυτός;
– Κάθε χώρα έχει ένα ρόλο να παίξει για όσο διάστημα είναι ένας θετικός ρόλος, κάθε χώρα έχει ένα ρόλο να παίξει. Όταν πρόκειται για διαμεσολάβηση, δεν χρειαζόμαστε διαμεσολάβηση. Ξέρουμε πού είναι το Ιράν, το Ιράν ξέρει πού είναι η Σαουδική Αραβία, ξέρουν τα προβλήματα μας μαζί τους και τι πρέπει να κάνουν είναι να μας αποδείξουν ότι είναι σοβαροί. Ας μας δείξουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά, ας μας δείξουν μια αλλαγή στη στάση, ας δείξουν την επιθυμία να θέλουν να έχουμε κανονικές σχέσεις με εμάς και εμείς θα κάνουμε το ίδιο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Όσον αφορά τη Ρωσία, η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, ασκώντας πίεση στον Μπασάρ Άσαντ να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια μετάβαση στη Συρία και το κάναμε αυτό με αυτούς, έχουμε κάνει αυτό πολύ σαφές σε αυτούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Υπήρξε μια αξιοσημείωτη στροφή όσον αφορά την οργή από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και της κυβέρνησης της Ρωσίας όσον αφορά τις επενδύσεις στη Ρωσία. Πρόκειται για μια χώρα που έχει πληγωθεί από κυρώσεις για ένα-δύο χρόνια τώρα, έχουν επίσης πληγωθεί από αυτές τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, νομίζετε ότι είναι μια ευκαιρία εκεί να έρθει κάποιο είδος συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου ;
– Λοιπόν το πετρέλαιο είναι ένα αγαθό που ελέγχεται από τις αγορές από την προσφορά και τη ζήτηση. Υπόκειται σε κυκλικές διακυμάνσεις, ανάλογα με το πόσο εφοδιάζεσαι, πόσο απαιτείς και αυτό επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου. Πιστεύω ότι οι συζητήσεις για να είναι σε θέση να χειριστούν την τιμή ή να είναι σε θέση να χειραγωγήσουν τις αγορές είναι υπερβολικές, στο τέλος της ημέρας τα θεμελιώδη οικονομικά σχετίζονται με τη προσφορά και τη ζήτηση. Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, πιστεύουμε ότι η έκταση του εμπορίου που έχουμε με τη Ρωσία δεν είναι σύμφωνη με το μέγεθος των οικονομιών μας. Είμαστε και οι δύο μέλη της G20, αλλά έχουμε πολύ λίγο εμπόριο, πολύ μικρή επένδυση και έτσι θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη, η Ρωσία έχει 20 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν σε αυτή, η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο και θέλαμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία, θέλαμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία όχι εις βάρος της σχέσης μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά για χάρη να έχουμε καλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία. Γι ‘αυτό και ξεκινήσαμε μια διαδικασία για την επίτευξη έξω και αρχίσαμε μια διαδικασία ενθάρρυνσης του εμπορίου, ενθάρρυνση των επιστημονικών ανταλλαγών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και για τους τομείς όπου μπορεί να έχουμε διαφωνίες συμφωνήσαμε ότι θα μιλήσουμε γι’ αυτούς και θα προσπαθήσουμε την επίλυσή τους και αν υπάρχουν τομείς που δεν μπορούν να επιλυθούν, εμείς απλά θα περιμένουμε μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να τους επιλύσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Έτσι, η συνεχής επένδυση στη Ρωσία, είναι σημαντική για τη Σαουδική Αραβία;
– Αν βρούμε επενδύσεις που είναι κερδοφόρες – ναι. Αν βρούμε επενδύσεις που είναι καλό για τους ανθρώπους της Σαουδικής Αραβίας και το Σαουδικό Υπουργείο Οικονομικών ναι, αλλά εμείς επενδύουμε με τον τρόπο που κάθε σοβαρός επενδυτής κάνει – θα δούμε το κόστος και θα δούμε τις αποδόσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Νομίζετε ότι αυτή η αναλογία, εάν κοιτάξει κανείς τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για το αν ή όχι η παρέμβασή σας στην Υεμένη είναι επιτυχής – τι σημαίνει επιτυχία στην Υεμένη πραγματικά και πόσο κοντά είσαστε στην επίτευξη αυτού του στόχου;
-Υπάρχουν δύο φάσεις με τη λειτουργία στην Υεμένη. Η πρώτη φάση είχε να κάνει με μια αναδυόμενη απειλή για τα σύνορά μας. Είχαμε μια πολιτοφυλακή που συμμάχησε με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, που κατέλαβε τμήματα της χώρας αυξανόμενα. Πήγε από τη βάση του και πήρε πάνω την πρωτεύουσα, ανέλαβε την κυβέρνηση, κινήθηκε νότια, ανέλαβε το Άντεν, περικύκλωσε το προεδρικό μέγαρο στο Άντεν, και ήταν στα πρόθυρα είτε να απαγάγει είτε να φυλακίσει ή να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Θεός φυλάξοι.
Ο Πρόεδρος της Υεμένης ζήτησε τη στήριξη βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Σαουδική Αραβία και ένας συνασπισμός των 10 χωρών παρείχε αυτή τη στήριξη. Ήμασταν αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου είχαμε μια πολιτοφυλακή που είχε στην κατοχή της βαρέα όπλα, που είχε στη κατοχή της βαλλιστικούς πυραύλους με ένα φάσμα αρκετών εκατοντάδων μιλίων και ήταν πλέον στην κατοχή αεροπορικών δυνάμεων. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλο ένα παράδειγμα στον κόσμο, όπου έχετε μια πολιτοφυλακή έξω από την κυβέρνηση στην κατοχή στρατιωτικών αεροσκαφών. Και αυτό ήταν μια άμεση απειλή για τη Σαουδική Αραβία.
Έτσι, η πρώτη φάση των εργασιών σχεδιάστηκε για να σταματήσει αυτή την απειλή – τα βαρέα όπλα, τους βαλλιστικούς πυραύλους, τις άμυνες του αέρα και τς αεροπορικές δυνάμεις, έτσι ώστε να άρει την απειλή. Το άλλο μέρος της επιχείρησης αυτής ήταν να υπερασπιστεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης, που κανείς στον κόσμο δεν ανέλαβε το θέμα – έχουμε μια νομική βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2216 και έχουμε το άρθρο 51 και έχουμε ζητήσει από τη νόμιμη κυβέρνηση, και πάντα λέγαμε ότι οι εργασίες έχουν ως στόχο να ανοίξουν την πόρτα για μια φυσική διευθέτηση στην Υεμένη.
Η Υεμένη μπορεί να επιλυθεί μόνο πολιτικά μέσα από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας GCC μέσα από τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2216, που είναι αυτό που εργαζόμαστε. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σημειώσει σταδιακή πρόοδο στην Υεμένη. Η νόμιμη κυβέρνηση είναι πλέον υπεύθυνη για σχεδόν το 80% του εδάφους της Υεμένης, πριν από έξι μήνες δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Λοιπόν, πόσο περισσότερο μιλάμε;
– Και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να προβλέψει πολέμους είναι σαν να προσπαθεί να προβλέψει το χρηματιστήριο μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι η πρόοδος και η πρόοδος ολοένα αυξάνεται και έτσι βλέπουμε τις συνομιλίες στη Γενεύη, μεταξύ της κυβέρνησης και της συμμαχίας και ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να σημειώσουν πρόοδο. Αλλά αν δεν κάνουν πρόοδο εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, η νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης θα επιλυθεί – είναι θέμα χρόνου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και φυσικά θα είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, καθώς και – πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για όχι μόνο τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή φυσικά, αλλά την επίδραση που έχει στη Δύση. Αυτό που συμβαίνει εδώ έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες αγορές – έχει η Σαουδική Αραβία κάποιο σχέδιο;
– Ένα σχέδιο για;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Ένα σχέδιο για το μέλλον όσον αφορά το οικονομικό όραμα, όσον αφορά την αντιμετώπιση όχι μόνο τις προκλήσεις εδώ στο σπίτι, αλλά και τις προκλήσεις στην περιοχή;
– Απολύτως. Απολύτως. Έχουμε ήδη εδώ και δεκαετίες επινοήσει σχέδια 5 χρόνων για να επιτύχουμε ορισμένους στόχους ανάπτυξης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε σχολεία να δημιουργήσουμε υποδομές, να χτίσουμε νοσοκομεία, να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας, να παρέχουμε θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη διαφοροποίηση της οικονομίας μας και το έχουμε ήδη κάνει αυτό. Εργαζόμαστε τώρα για μια άλλη πτυχή της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα αλλάξει ριζικά την οικονομία μας και – να είναι σε θέση να έχει ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός και να εξετάσουμε κάθε πτυχή της Σαουδικής οικονομίας και κάθε πτυχή των Σαουδικών ιδρυμάτων, να δούμε πώς θα μπορούσαμε να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερη αξία, πώς μπορούμε να παράγουμε περισσότερο εισόδημα από πηγές εκτός του πετρελαίου και έχουμε, αυτό θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είμαστε πολύ διαφανείς γι ‘αυτό.
Αυτή η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες και τεράστιες ευκαιρίες, έχουμε πολιτική σταθερότητα, έχουμε ένα νεαρό πληθυσμό, έχουμε ένα δυναμικό πληθυσμό, έχουμε ένα μορφωμένο πληθυσμό, έχουμε σχεδόν το 70% του πληθυσμού μας κάτω από την ηλικία των 30 ετών, είμαστε οι πιο δικτυωμένοι άνθρωποι στον κόσμο όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook και τα παρόμοια, και έτσι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες – και έχουμε μεγάλη επιχειρηματική εγκατάσταση ορισμένες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στον κόσμο βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, εταιρείες όπως η Saudi Aramco, STC όλες λειτουργούν εδώ.
Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνδρες και γυναίκες που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό ή επί του παρόντος σπουδάζουν στο εξωτερικό, παντού από την Ιαπωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα έρθουν πίσω ευγνώμονες και γνώστες των διαφόρων πολιτισμών και θα είναι σε θέση να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, θα είναι ακόμη πιο συνδεδεμένοι με τον κόσμο και όλη αυτή η ενέργεια θα έρθει μαζί σε μια χώρα που έχει ως είπατε μια τεράστια ορυκτή βάση, μια τεράστια βάση φυσικών πόρων, μια τεράστια βάση εξοικονόμησης, έναν πρώτο βαθμό υποδομής, σταθερό πολιτικό περιβάλλον σε μια γεωγραφικά στρατηγική θέση και έχεις όλα τα συστατικά για μια τεράστια επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Σαουδική Αραβία και αυτό είναι ό, τι ελπίζουμε να επιτύχουμε …
Ακριβώς για να σας δώσω μια αίσθηση για το πού είμαστε κατά το παρελθόν έτος, το 2015 ήταν η χρονιά για τον προγραμματισμό και το 2016 πρόκειται να είναι το έτος κατά το οποίο θα αρχίσει η εκτέλεση των σχεδίων αυτών. Πέρυσι ήμασταν σε θέση να αυξήσουμε το μη πετρελαϊκό μερίδιο των εσόδων του προϋπολογισμού μας στο 29% ανήκουστο, οι περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου είναι κάπου γύρω στο 90-95% με τα έσοδά τους να προέρχονται από το πετρέλαιο – ήμασταν σε θέση να διαφοροποιηθούμε και δεν ξύσαμε ακόμη την επιφάνεια. Τα πράγματα που θα δείτε μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά φιλόδοξα και πολύ ρεαλιστικά και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα αυξήσουν την ήδη ισχυρή εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Σαουδική Αραβία, θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μας, η οποία είναι ήδη πολύ ισχυρή και θα μεταμορφώσουν τη Σαουδική Αραβία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Και, τέλος, εξοχότατε, μια ακόμη ερώτηση μπορείτε να συνεχίσετε να ακολουθείτε μια επεκτατική εξωτερική πολιτική, δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος των τιμών με τις τιμές του πετρελαίου όπου βρίσκονται και, επίσης, από την άποψη του τι συμβαίνει εδώ στο σπίτι, όσον αφορά την κοπή των θυγατρικών, από άποψη της παρούσας βασικά λιτότητας που είναι πολύ νέα για τη Σαουδική Αραβία – είναι αυτό κάτι που είναι εφικτό;
– Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας δεν είναι μια πολυτέλεια δεν είναι σαν ένα χόμπι που θα ακολουθείς και θα αποφασίσεις σε ένα σημείο ότι είναι πάρα πολύ ακριβό και δεν θα πρέπει να το κάνουμε – είναι μια αναγκαιότητα πρέπει να εργαστούμε για να θέσουμε την περιοχή μας σε τάξη και πρέπει να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και τη χώρα μας – δεν μπορεί να υπάρξει κανένα κόστος που να συνδέεται με αυτό το οποίο θα συνεχίσει – αυτό είναι σταθερό. Όσον αφορά την εγχώρια μας κατάσταση νομίζω ότι ένα από τα σημεία που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι οι χώρες των G20 είμαστε σχεδόν χωρίς χρέος.
Το χρέος μας σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι 5 ή 6 ή 7 τοις εκατό είναι πολύ πολύ χαμηλό. Στις περισσότερες χώρες, το 50-60% θα ήταν ένα αξιοζήλευτο ποσοστό. Σε ορισμένες χώρες της G20 το χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ υπερβαίνει το 200%. Άρα δεν είμαστε εκεί … έχουμε μια τεράστια χωρητικότητα δανεισμού έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό παραγωγής εισοδήματος εκτός του πετρελαίου, που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε με τα σχέδιά μας για την ανάπτυξη χωρίς λιτότητα – αυτός είναι ένας όρος που δεν είναι στο λεξιλόγιο μας, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε κανένα είδους λιτότητα ή να επηρεάσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.
Όταν οι άνθρωποι μιλούν για τις θυγατρικές έχουμε τις τιμές της ενέργειας που είναι πάρα πολύ χαμηλές και οι άνθρωποι που επωφελούνται από αυτές είναι κατά πάσα πιθανότητα το 20% και έτσι αυτό που κάναμε είναι να αλλάξουμε τον τύπο, έτσι ώστε η μεσαία τάξη και οι χαμηλότερες τιμές της μεσαίας τάξης για αυτούς δεν αλλάζουν, άρα η ζωή τους δεν θα επηρεαστεί και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερο θα πρέπει να είναι σε θέση να ξοδέψουν ότι κοστίζει για την παραγωγή αυτής της ενέργειας και έτσι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μικρές. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους που θα αισθάνονταν τον αντίκτυπο ο αντίκτυπος θα είναι σχεδόν μηδενικός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Έτσι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί για τη Σαουδική Αραβία;
– Απολύτως όχι. Η Σαουδική Αραβία έχει περίπου 300 χρόνια – αυτό είναι το 3ο Σαουδικό κράτος, οι αρχές είναι οι ίδιες, η ηγεσία είναι η ίδια, η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που είναι χωρίς αποκλεισμούς, δεν είμαστε ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Πολλοί θα μπορούσαν να το αμφισβητήσουν αυτό …
– Χωρίς αποκλεισμούς με τον δικό μας τρόπο εννοώ εμείς συνδεόμαστε με τους ανθρώπους, συζητάμε σχετικά με τις διαβουλεύσεις, προχωράμε, έχουμε έναν πολύ ισχυρό δεσμό μεταξύ της χώρας και των ανθρώπων στην ηγεσία. Δεν είναι μια ασταθής χώρα, έχουμε μια σαφή κατεύθυνση και το επιδιώκουμε αυτό. Οι πολιτικές μας υπήρξαν συνεπείς για τα τελευταία 70 χρόνια – δεν μπορείτε να δείτε τη Σαουδική Αραβία να πηγαίνει από το δυτικό κόσμο στο σοβιετικό κόσμο και πίσω στο δυτικό κόσμο δεν το κάνουμε αυτό, δεν σας έχουμε – οι στροφές είναι πάντα πολύ συνεπής. Μερικές φορές οι άνθρωποι μας κατηγόρησαν ότι κινούμαστε, σκέφτονται ότι κινούμαστε πολύ αργά και μερικές φορές οι ίδιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα και έτσι υποθέτω ότι αν οι άνθρωποι λένε και τα δύο πράγματα για σένα αυτό σημαίνει ότι μάλλον το κάνεις με το σωστό ρυθμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Εξοχότατε σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας.
– Στη διάθεσή σας, σας ευχαριστώ.
Πηγή: CNBC
Μετάφραση: Σαφίγια
Στη Σαουδική Αραβία είμαστε πολύ αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να την αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά. Δε θα δείξουμε κανένα έλεος σε εκείνους που σκότωσαν τους αθώους. Το άτομο, μαζί με τα άλλα 46 άτομα είχαν τη δίκαιη δίκη τους, πήγαν μέσω των δικαστηρίων, τα δικαστήρια της προσφυγής, εξετάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτές ήταν ανοικτές εκδικάσεις. Τα μέσα ενημέρωσης, τόσο τα εγχώρια όσο και τα ξένα είχαν πρόσβαση σε αυτά αν το ήθελαν, οι εγγραφές είναι διαθέσιμες. Οι επιβαρύνσεις είναι σαφείς, οι καταδίκες είναι σαφείς και όταν οι ποινές εκτελέστηκαν – αυτό ήταν το τέλος αυτού. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να επαινεθεί για την αποφασιστικότητα που δείχνει, για τη σταθερή θέση που λαμβάνει εναντίον ανθρώπων που σκοτώνουν αθώους, και όχι να τους επικρίνουν γι’ αυτό. Και σε ότι αφορά τους Ιρανούς, αυτό που βρίσκω πολύ αινιγματικό είναι ότι αυτό το άτομο είναι ένας Σαουδάραβας πολίτης, διέπραξε ένα έγκλημα στη Σαουδική Αραβία, καταδικάστηκε σε Σαουδικό δικαστήριο και η ποινή εκτελέστηκε από τις Σαουδικές αρχές. Τι σχέση έχει το Ιράν με αυτό; Εκτελούν εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, κανείς δεν λέει τίποτα γι ‘αυτό. Αυτό είναι το σύστημά τους, το να εμβάλουν οι Ιρανοί στα εσωτερικά μας είναι ευθυγραμμισμένο με αυτό που κάνει το Ιράν εδώ και χρόνια σε όλη την περιοχή, στο Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Μπαχρέιν, στην Υεμένη. Παρέχουν προμήθειες για τους τρομοκράτες, στρατολογούν ανθρώπους, έχουν δολοφονήσει ανθρώπους, έχουν σπείρει σεχταρισμό στην περιοχή, χωρίζοντας τον Ισλαμικό κόσμο. Οι πολιτικές τους είναι κατά παράβαση όλων των κανόνων και εθίμων που η διεθνής κοινότητα έχει βασιστεί. Και έτσι αποφασίσαμε να πούμε αρκετά πια και ως συνέπεια διακόπτουμε τους δεσμούς μας με τους Ιρανούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ- Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό τώρα; Δεδομένου των εκκρεμών γεγονότων, δεδομένης της συμμετοχής του Ιράν, όχι μόνο στη προσπάθειά του να παγιώσει προβλήματα σε όλη την περιοχή, αλλά και επιθέσεις, προσωπικές επιθέσεις, ακόμα και για τον εαυτό σας, τι συνέβη τώρα και αποφασίσατε να κόψετε δεσμούς;
-Σε κάποιο σημείο ο καθένας φτάνει στα όριά του. Οι Ιρανοί έχουν πάει μακριά με τη δολοφονία, κυριολεκτικά για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι επιθέσεις εναντίον της Αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, η απαγωγή και η δολοφονία των διπλωματών στη Βηρυτό και αλλού. Το γεγονός ότι προστάτευαν τα άτομα που είχαν εμπλακεί στις βομβιστικές επιθέσεις στο Χομπάρ το 1996. Ένας από αυτούς συνελήφθη πέρυσι έχοντας ένα Ιρανικό διαβατήριο, παρόλο που είναι Σαουδάραβας πολίτης. Προστάτευαν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα μετά το 2001. Μερικοί από αυτούς είναι ακόμα εκεί. Η διαταγή να ανατινάξουν τις ενώσεις το 2003 προήλθε από μέλος της Αλ Κάιντα που βασιζόταν στο Ιράν εκείνη την εποχή. Οι Ιρανοί είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε αυτό. Οι Ιρανοί έστειλαν πολιτοφυλακή για να αγωνιστεί με συνέπεια να σκοτωθούν πάνω από 250.000 Σύριοι και περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι να εκτοπιστούν. Οι Ιρανοί εισήγαγαν λαθραία εκρηκτικά στο Μπαχρέιν και όπλα. Έχουν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο στη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο έπραξαν στο Κουβέιτ. Οι Ιρανοί έστειλαν προμήθειες και όπλα και χρήματα και προσωπικό για την υποστήριξη των Χούθι στην Υεμένη, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν την Υεμένη και να αποτελέσουν απειλή για τη Σαουδική Αραβία. Έτσι βλέπουμε αισχρές δραστηριότητες του Ιράν σε όλη την περιοχή και έτσι είχαμε παράπονα με αυτούς που έχουμε καταστήσει σαφή σε αυτούς. Έχουμε προσπαθήσει να εμπλέξουμε την Ιρανική κυβέρνηση για το θέμα αυτό, τους έχουμε πει ότι αν επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας και θα πρέπει να σταματήσουν και να απέχουν από δραστηριότητες που είναι εχθρικές ή επιθετικές, δυστυχώς, αυτό δεν το έχουμε δει και σε αυτό το τελευταίο γύρο είναι ακριβώς όπου έχουμε πει αρκετά, πρέπει να προβάλλουμε αντίσταση, δεν θα ανεχθεί ο λαός μας τη συνεχή Ιρανική επιθετικότητα προς τους Σαουδάραβες χωρίς απάντηση και έτσι η απάντηση που πήραμε ήταν να κόψουμε τις σχέσεις μας με το Ιράν, να διακόψουμε τις αποστολές της πρεσβείας του Ιράν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
——————
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Αλλά δεν πρέπει η υπ ‘αριθμόν ένα προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτος και λαμβάνοντας υπόψη ότι είστε, ή φαίνεται να είστε τουλάχιστον, στην ίδια πλευρά του ζητήματος. Δεν πρόκειται να είναι ένα πρόβλημα αν εσείς δεν μιλάτε;
-Δεν νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά σε σχέση με την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους. Νομίζω ότι το Ιράν συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού κράτους …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Αλλά λένε ότι εσείς το κάνατε ..
-Καλά μπορούν να πουν ότι θέλουν, αλλά τα γεγονότα είναι ισχυρά. Το γεγονός είναι ότι δεν υπήρχε Ισλαμικό κράτος πριν να ξεκινήσει ο πόλεμος στη Συρία. Το γεγονός είναι ότι το πρώτο έτος του πολέμου στη Συρία δεν υπήρχε Ισλαμικό κράτος, ούτε υπήρχε στο Ιράκ. Ο Μπασάρ Άσαντ αποφυλάκισε εγκληματίες από τις φυλακές του, ο Νούρι αλ Μαλίκι αποφυλάκισε επίσης εγκληματίες από τις φυλακές του.
Αυτοί οι εγκληματίες οδηγήθηκαν στη Συρία, αυτό έγινε μέρος εξτρεμιστικών κινημάτων, που στη συνέχεια εξελίχθηκε στο Daesh, ή Ισλαμικό Κράτος – δεν είναι Ισλαμικό, ούτε καν κράτος γι ‘αυτό δεν πρέπει να τους αποκαλούμε έτσι. Στα επόμενα χρόνια ο Μπασάρ Άσαντ διαπραγματεύονταν μαζί τους, αγόραζε το πετρέλαιο από αυτούς, τους επέτρεψε να επεκταθούν, και τους επέτρεψε να αναπτυχθούν ώστε να μπορέσει να πει στους ανθρώπους ότι είτε εμένα είτε τους τρομοκράτες, και ως εκ τούτου αναπτύχθηκαν. Οι Ιρανοί έστειλαν τις πολιτοφυλακές τους, τις δυνάμεις Κουντς και οι πολιτοφυλακές τους τους στρατολόγησαν από το Ιράκ και από άλλες περιοχές και η Χεζμπολάχ στη Συρία για να πολεμήσουν στην υποστήριξη του Μπασάρ Άσαντ.
Δεν πολέμησαν το Daesh, πολέμησαν τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, επιτρέποντας ταυτόχρονα το Daesh να αναπτυχθεί και να ανθίσει και να γίνει μια απειλή για όλους. Έτσι, για το Ιράν να πούμε ότι παλεύει το Daesh είναι ανειλικρινές. Όταν πρόκειται για το Daesh και το Ιράκ, και ο λόγος που έχουμε το Daesh στο Ιράκ, είναι λόγω των σεχταριστικών πολιτικών που ο Νούρι αλ Μαλίκι, ο πράκτορας του Ιράν, επιδιώκει στο Ιράκ για πολλά χρόνια. Περιθωριοποίησε τους σουνίτες, εξαπάτησε τους Κούρδους, σχετικά με την κατανομή των εσόδων και προσπάθησε να επιβάλει μια Ιρανική ριζοσπαστική θρησκευτική ατζέντα την οποία ο Ιρακινός λαός αρνήθηκε και ως εκ τούτου το Ιράκ έγινε γόνιμο έδαφος για το Daesh, και λέμε πάντα, πάντα έλεγα ότι οι δύο ελέφαντες στο δωμάτιο, που οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν σοβαρά, είναι ο Μπασάρ Άσαντ στη Συρία – πρέπει να φύγει για να ανοίξει ο δρόμος για μια ήττα του Daesh, και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ο Ιρακινός λαός συμφώνησε πριν από το τελευταίο καλοκαίρι που θα κρατήσει τη χώρα ενωμένη, θα δώσει ίσα δικαιώματα σε όλες τις κοινότητες του Ιράκ, ανεξάρτητα από τη θρησκεία αίρεση ή εθνοτική καταγωγή τους – αυτό είναι το πώς θα καταργήσουμε το γόνιμο έδαφος στο οποίο το Daesh ανθεί, τότε μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Μιλήστε μου λίγο για την κατάσταση στη Συρία, γιατί αν η Σαουδική Αραβία και το Ιράν δεν μιλούν τεχνικώς, δεν σημαίνει αυτό ότι ο θάνατος και η καταστροφή και η ροή των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών πρόκειται να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα;
-Λοιπόν, έχουμε στηρίξει την επίλυση της διαμάχης στη Συρία με βάση τις αρχές της Γενεύης και τις συζητήσεις στη Βιέννη και στη Νέα Υόρκη. Μια λύση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός διοικητικού συμβουλίου που θα αναλάβει την εξουσία από την κυβέρνηση του Μπασάρ και στη συνέχεια θα γράψει ένα σύνταγμα και θα προετοιμαστεί για εκλογές ώστε να προχωρήσουμε σε μια νέα Συρία, την Συρία στην οποία ο Μπασάρ δεν έχει κανένα ρόλο. Πάντα υποστηρίζαμε κάτι τέτοιο. Έχουμε πάντα πει ότι θα προτιμούσαμε μια πολιτική λύση από μια στρατιωτική λύση. Αλλά έχουμε επίσης πει ότι ο Συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον αυτού του τυράννου, και υποστηρίζουμε το δικαίωμα με κάθε τρόπο που μπορούμε και θα συνεχίσουμε. Και έτσι αυτή είναι η θέση μας, η Ιρανική θέση από την άλλη πλευρά έχει να στείλει χιλιάδες στρατιώτες και να προσλάβει χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες πολιτοφυλακές από διαφορετικά μέρη από το Ιράν, από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, σιίτες μαχητές από το Ιράκ από το Λίβανο προκειμένου να υποστηρίξουν τον Μπασάρ Άσαντ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Λοιπόν, τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια όσον αφορά τη διακοπή αυτής της κρίσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να συμβούν, αλλά και οι ΗΠΑ πρέπει να παίξουν κάποιο ρόλο;
– Νομίζω ότι είναι πολύ απλό, δεν κλιμακώσαμε και δεν έχουμε κλιμακώσει στο παρελθόν …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – … αλλά το Ιράν συνέλαβε 40 άτομα, τουλάχιστον σε σχέση με ότι συνέβη στην πρεσβεία σας, δεν είναι αυτό τουλάχιστον μια επίδειξη στήριξης ή μια επίδειξη για να γίνει κάτι;
– Θα δούμε, όπως είπα δεν έχουμε κλιμακώσει, οι αντιδράσεις μας είναι σε αντίδραση σε ότι έχει κάνει το Ιράν, δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, δεν στέλνουμε όπλα και εκρηκτικά στο Ιράν, εμείς δεν προσλαμβάνουμε Ιρανούς για να πάνε και να σκοτώσουν άλλους Ιρανούς …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – … έτσι θα χαρακτηρίζατε την εξωτερική πολιτική σας ως αντιδραστική;
– Λοιπόν, όσον αφορά τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι απάντηση στα επιθετικά βήματα που το Ιράν έχει διαπράξει σε μας, έτσι η αρχική σας ερώτηση ήταν τι θα χρειαζόταν για να επιλυθεί αυτό; Πολύ απλά το Ιράν πρέπει να υποχωρήσει, θα πρέπει να σταματήσουν να είναι επιθετικοί θα πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις των γειτόνων τους, θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, δεν είναι ότι αυτό που όλοι μας σε όλο τον κόσμο θέλουν; Ελπίζω ότι θα αλλάξουν και θα προσαρμόσουν μια πιο διαλλακτική πολιτική και μια πιο φυσιολογική πολιτική, τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμπεριφέρονται. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν έχουμε εχθρότητα απέναντι στο Ιράν, δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς τον Ιρανικό λαό, έχουμε μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό του Ιράν και την ιστορία του Ιράν. Το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα, είναι γεγονός, αλλά έχουμε ένα πρόβλημα με την κυβέρνησή τους, από εκεί προέρχεται η επιθετικότητα, θέλουμε τον Ιρανικό λαό καλά, και ευχόμαστε ότι η κυβέρνησή τους θα συμπεριφερθεί ως κυβέρνηση, όχι ως μια δύναμη για την αναστάτωση και την επιθετικότητα. Όσον αφορά τα μέτρα που έλαβαν οι Ιρανοί, ζητήσαμε βοήθεια για την ασφάλεια στις δύο η ώρα, το ίδιο και το απόγευμα, δεν συνέβη τίποτα, ζητήσαμε και πάλι στις 6, τίποτα δεν συνέβη, ρωτήσαμε και πάλι αρκετές ώρες αργότερα όταν τα πλήθη αυξάνονταν, δεν έγινε τίποτα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – … Άρα δεν έδειξαν να σας βοηθάνε;
– Δεν είδα κανέναν να μας βοηθήσει, και τότε αυτό που έκαναν είναι ότι, ακόμα κι αν αυτό αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Σύμβασης της Βιέννης και της προστασία των διπλωματικών σχέσεων, είναι ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας υποδοχής να προστατεύσει τις διαπιστευμένες ξένες Διπλωματικές Αποστολές της. Και αυτό είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές στις διεθνείς σχέσεις, ακόμα και χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές του άλλου, στην περίπτωση αυτή, οι Ιρανοί δεν το κάναν, και το τι είδαμε έπειτα ήταν όταν οι άνθρωποι εισήλθαν στην πρεσβεία και άρχισαν να της βάζουν φωτιά, έπειτα είδαμε τις δυνάμεις ασφαλείας από το Ιράν να έρχονται μέσα, μετά είδαμε τις ίδιες δυνάμεις ασφαλείας να βγαίνουν έξω με υπολογιστές και έγγραφα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – …το έχετε αυτό σε ταινία;
– Λοιπόν έχουμε μια συνοπτική ενημέρωση από αυτό που δώσαμε πριν από 2 ημέρες, το έχουμε, πιστεύω στο δημόσιο τομέα, έχουμε αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι το είδαν, άλλοι διπλωμάτες, μη-Σαουδάραβες διπλωμάτες και πήραν ακόμα και σέλφι οι ίδιοι μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, και στη συνέχεια … στο Μασχάντ πιστεύουμε ότι το γόητρο ήταν μέρος της επιχείρησης που οργάνωσε τις διαδηλώσεις και ήταν το ίδιο γόητρο που εισέβαλε στη Βρετανική πρεσβεία το 2011, και στη συνέχεια παρατηρήσαμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είχε αποκοπεί στη γειτονιά όπου οι διπλωμάτες μας ζούσαν περίπου στις 2 ή 3 το πρωί, ενώ ο επιτετραμμένος μας είχε συναντήσεις με άλλους διπλωμάτες από φιλικές χώρες για να δούμε τι βήματα πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν πάρα πολλές συμπτώσεις εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Έτσι νομίζετε ότι ήταν ένα συντονισμένο περιστατικό.
– Το άλλο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι εκεί φαίνεται να υπάρχει μια μετακίνηση, μια αλλαγή των διαδηλωτών, στη μέση της νύχτας μια ομάδα έφυγε άλλη ομάδα ήρθε. Φαίνεται σαν η βάρδια μας τέλειωσε ας αφήσουμε να έρθει η επόμενη βάρδια. Ήταν πάρα πολύ, πάρα πολύ οργανωμένη για να είναι τυχαία και οι εκφράσεις λύπης ήρθαν από το Ιράν μετά το γεγονός. Σας δίνω ένα άλλο παράδειγμα. Συζητήσαμε με τις Ιρανικές αρχές την ανάληψη των Σαουδικών οικογενειών, των γυναίκες και των παιδιών, και συμφωνήσαμε ότι θα τους πάρουν την επόμενη μέρα. Συμφώνησαν. Τους είπαμε ότι ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν τα διαβατήριά τους, επειδή κάηκαν και συμφωνήσαμε σε ένα μηχανισμό. Τα έδειξαν στο αεροδρόμιο και τους κράτησαν σε αναμονή για περισσότερο από 3 ώρες. Δεν παίζεις αυτά τα παιχνίδια όταν είσαι σοβαρός. Όχι,όταν έχεις μια κρίση, θα υπερασπιστείς την αποστολή ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Μιλήστε μου για τους Ρώσους. Έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν εδώ, έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν στη Συρία επίσης – έχει η Ρωσία να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και αν ναι, ποιός είναι αυτός;
– Κάθε χώρα έχει ένα ρόλο να παίξει για όσο διάστημα είναι ένας θετικός ρόλος, κάθε χώρα έχει ένα ρόλο να παίξει. Όταν πρόκειται για διαμεσολάβηση, δεν χρειαζόμαστε διαμεσολάβηση. Ξέρουμε πού είναι το Ιράν, το Ιράν ξέρει πού είναι η Σαουδική Αραβία, ξέρουν τα προβλήματα μας μαζί τους και τι πρέπει να κάνουν είναι να μας αποδείξουν ότι είναι σοβαροί. Ας μας δείξουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά, ας μας δείξουν μια αλλαγή στη στάση, ας δείξουν την επιθυμία να θέλουν να έχουμε κανονικές σχέσεις με εμάς και εμείς θα κάνουμε το ίδιο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Όσον αφορά τη Ρωσία, η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, ασκώντας πίεση στον Μπασάρ Άσαντ να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια μετάβαση στη Συρία και το κάναμε αυτό με αυτούς, έχουμε κάνει αυτό πολύ σαφές σε αυτούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Υπήρξε μια αξιοσημείωτη στροφή όσον αφορά την οργή από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και της κυβέρνησης της Ρωσίας όσον αφορά τις επενδύσεις στη Ρωσία. Πρόκειται για μια χώρα που έχει πληγωθεί από κυρώσεις για ένα-δύο χρόνια τώρα, έχουν επίσης πληγωθεί από αυτές τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, νομίζετε ότι είναι μια ευκαιρία εκεί να έρθει κάποιο είδος συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου ;
– Λοιπόν το πετρέλαιο είναι ένα αγαθό που ελέγχεται από τις αγορές από την προσφορά και τη ζήτηση. Υπόκειται σε κυκλικές διακυμάνσεις, ανάλογα με το πόσο εφοδιάζεσαι, πόσο απαιτείς και αυτό επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου. Πιστεύω ότι οι συζητήσεις για να είναι σε θέση να χειριστούν την τιμή ή να είναι σε θέση να χειραγωγήσουν τις αγορές είναι υπερβολικές, στο τέλος της ημέρας τα θεμελιώδη οικονομικά σχετίζονται με τη προσφορά και τη ζήτηση. Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, πιστεύουμε ότι η έκταση του εμπορίου που έχουμε με τη Ρωσία δεν είναι σύμφωνη με το μέγεθος των οικονομιών μας. Είμαστε και οι δύο μέλη της G20, αλλά έχουμε πολύ λίγο εμπόριο, πολύ μικρή επένδυση και έτσι θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη, η Ρωσία έχει 20 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν σε αυτή, η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο και θέλαμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία, θέλαμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία όχι εις βάρος της σχέσης μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά για χάρη να έχουμε καλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία. Γι ‘αυτό και ξεκινήσαμε μια διαδικασία για την επίτευξη έξω και αρχίσαμε μια διαδικασία ενθάρρυνσης του εμπορίου, ενθάρρυνση των επιστημονικών ανταλλαγών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και για τους τομείς όπου μπορεί να έχουμε διαφωνίες συμφωνήσαμε ότι θα μιλήσουμε γι’ αυτούς και θα προσπαθήσουμε την επίλυσή τους και αν υπάρχουν τομείς που δεν μπορούν να επιλυθούν, εμείς απλά θα περιμένουμε μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να τους επιλύσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Έτσι, η συνεχής επένδυση στη Ρωσία, είναι σημαντική για τη Σαουδική Αραβία;
– Αν βρούμε επενδύσεις που είναι κερδοφόρες – ναι. Αν βρούμε επενδύσεις που είναι καλό για τους ανθρώπους της Σαουδικής Αραβίας και το Σαουδικό Υπουργείο Οικονομικών ναι, αλλά εμείς επενδύουμε με τον τρόπο που κάθε σοβαρός επενδυτής κάνει – θα δούμε το κόστος και θα δούμε τις αποδόσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Νομίζετε ότι αυτή η αναλογία, εάν κοιτάξει κανείς τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για το αν ή όχι η παρέμβασή σας στην Υεμένη είναι επιτυχής – τι σημαίνει επιτυχία στην Υεμένη πραγματικά και πόσο κοντά είσαστε στην επίτευξη αυτού του στόχου;
-Υπάρχουν δύο φάσεις με τη λειτουργία στην Υεμένη. Η πρώτη φάση είχε να κάνει με μια αναδυόμενη απειλή για τα σύνορά μας. Είχαμε μια πολιτοφυλακή που συμμάχησε με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, που κατέλαβε τμήματα της χώρας αυξανόμενα. Πήγε από τη βάση του και πήρε πάνω την πρωτεύουσα, ανέλαβε την κυβέρνηση, κινήθηκε νότια, ανέλαβε το Άντεν, περικύκλωσε το προεδρικό μέγαρο στο Άντεν, και ήταν στα πρόθυρα είτε να απαγάγει είτε να φυλακίσει ή να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Θεός φυλάξοι.
Ο Πρόεδρος της Υεμένης ζήτησε τη στήριξη βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Σαουδική Αραβία και ένας συνασπισμός των 10 χωρών παρείχε αυτή τη στήριξη. Ήμασταν αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου είχαμε μια πολιτοφυλακή που είχε στην κατοχή της βαρέα όπλα, που είχε στη κατοχή της βαλλιστικούς πυραύλους με ένα φάσμα αρκετών εκατοντάδων μιλίων και ήταν πλέον στην κατοχή αεροπορικών δυνάμεων. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλο ένα παράδειγμα στον κόσμο, όπου έχετε μια πολιτοφυλακή έξω από την κυβέρνηση στην κατοχή στρατιωτικών αεροσκαφών. Και αυτό ήταν μια άμεση απειλή για τη Σαουδική Αραβία.
Έτσι, η πρώτη φάση των εργασιών σχεδιάστηκε για να σταματήσει αυτή την απειλή – τα βαρέα όπλα, τους βαλλιστικούς πυραύλους, τις άμυνες του αέρα και τς αεροπορικές δυνάμεις, έτσι ώστε να άρει την απειλή. Το άλλο μέρος της επιχείρησης αυτής ήταν να υπερασπιστεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης, που κανείς στον κόσμο δεν ανέλαβε το θέμα – έχουμε μια νομική βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2216 και έχουμε το άρθρο 51 και έχουμε ζητήσει από τη νόμιμη κυβέρνηση, και πάντα λέγαμε ότι οι εργασίες έχουν ως στόχο να ανοίξουν την πόρτα για μια φυσική διευθέτηση στην Υεμένη.
Η Υεμένη μπορεί να επιλυθεί μόνο πολιτικά μέσα από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας GCC μέσα από τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2216, που είναι αυτό που εργαζόμαστε. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σημειώσει σταδιακή πρόοδο στην Υεμένη. Η νόμιμη κυβέρνηση είναι πλέον υπεύθυνη για σχεδόν το 80% του εδάφους της Υεμένης, πριν από έξι μήνες δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Λοιπόν, πόσο περισσότερο μιλάμε;
– Και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να προβλέψει πολέμους είναι σαν να προσπαθεί να προβλέψει το χρηματιστήριο μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι η πρόοδος και η πρόοδος ολοένα αυξάνεται και έτσι βλέπουμε τις συνομιλίες στη Γενεύη, μεταξύ της κυβέρνησης και της συμμαχίας και ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να σημειώσουν πρόοδο. Αλλά αν δεν κάνουν πρόοδο εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, η νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης θα επιλυθεί – είναι θέμα χρόνου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και φυσικά θα είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, καθώς και – πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για όχι μόνο τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή φυσικά, αλλά την επίδραση που έχει στη Δύση. Αυτό που συμβαίνει εδώ έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες αγορές – έχει η Σαουδική Αραβία κάποιο σχέδιο;
– Ένα σχέδιο για;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Ένα σχέδιο για το μέλλον όσον αφορά το οικονομικό όραμα, όσον αφορά την αντιμετώπιση όχι μόνο τις προκλήσεις εδώ στο σπίτι, αλλά και τις προκλήσεις στην περιοχή;
– Απολύτως. Απολύτως. Έχουμε ήδη εδώ και δεκαετίες επινοήσει σχέδια 5 χρόνων για να επιτύχουμε ορισμένους στόχους ανάπτυξης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε σχολεία να δημιουργήσουμε υποδομές, να χτίσουμε νοσοκομεία, να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας, να παρέχουμε θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη διαφοροποίηση της οικονομίας μας και το έχουμε ήδη κάνει αυτό. Εργαζόμαστε τώρα για μια άλλη πτυχή της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα αλλάξει ριζικά την οικονομία μας και – να είναι σε θέση να έχει ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός και να εξετάσουμε κάθε πτυχή της Σαουδικής οικονομίας και κάθε πτυχή των Σαουδικών ιδρυμάτων, να δούμε πώς θα μπορούσαμε να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερη αξία, πώς μπορούμε να παράγουμε περισσότερο εισόδημα από πηγές εκτός του πετρελαίου και έχουμε, αυτό θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είμαστε πολύ διαφανείς γι ‘αυτό.
Αυτή η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες και τεράστιες ευκαιρίες, έχουμε πολιτική σταθερότητα, έχουμε ένα νεαρό πληθυσμό, έχουμε ένα δυναμικό πληθυσμό, έχουμε ένα μορφωμένο πληθυσμό, έχουμε σχεδόν το 70% του πληθυσμού μας κάτω από την ηλικία των 30 ετών, είμαστε οι πιο δικτυωμένοι άνθρωποι στον κόσμο όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook και τα παρόμοια, και έτσι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες – και έχουμε μεγάλη επιχειρηματική εγκατάσταση ορισμένες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στον κόσμο βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, εταιρείες όπως η Saudi Aramco, STC όλες λειτουργούν εδώ.
Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνδρες και γυναίκες που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό ή επί του παρόντος σπουδάζουν στο εξωτερικό, παντού από την Ιαπωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα έρθουν πίσω ευγνώμονες και γνώστες των διαφόρων πολιτισμών και θα είναι σε θέση να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, θα είναι ακόμη πιο συνδεδεμένοι με τον κόσμο και όλη αυτή η ενέργεια θα έρθει μαζί σε μια χώρα που έχει ως είπατε μια τεράστια ορυκτή βάση, μια τεράστια βάση φυσικών πόρων, μια τεράστια βάση εξοικονόμησης, έναν πρώτο βαθμό υποδομής, σταθερό πολιτικό περιβάλλον σε μια γεωγραφικά στρατηγική θέση και έχεις όλα τα συστατικά για μια τεράστια επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Σαουδική Αραβία και αυτό είναι ό, τι ελπίζουμε να επιτύχουμε …
Ακριβώς για να σας δώσω μια αίσθηση για το πού είμαστε κατά το παρελθόν έτος, το 2015 ήταν η χρονιά για τον προγραμματισμό και το 2016 πρόκειται να είναι το έτος κατά το οποίο θα αρχίσει η εκτέλεση των σχεδίων αυτών. Πέρυσι ήμασταν σε θέση να αυξήσουμε το μη πετρελαϊκό μερίδιο των εσόδων του προϋπολογισμού μας στο 29% ανήκουστο, οι περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου είναι κάπου γύρω στο 90-95% με τα έσοδά τους να προέρχονται από το πετρέλαιο – ήμασταν σε θέση να διαφοροποιηθούμε και δεν ξύσαμε ακόμη την επιφάνεια. Τα πράγματα που θα δείτε μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά φιλόδοξα και πολύ ρεαλιστικά και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα αυξήσουν την ήδη ισχυρή εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Σαουδική Αραβία, θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών μας, η οποία είναι ήδη πολύ ισχυρή και θα μεταμορφώσουν τη Σαουδική Αραβία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -Και, τέλος, εξοχότατε, μια ακόμη ερώτηση μπορείτε να συνεχίσετε να ακολουθείτε μια επεκτατική εξωτερική πολιτική, δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος των τιμών με τις τιμές του πετρελαίου όπου βρίσκονται και, επίσης, από την άποψη του τι συμβαίνει εδώ στο σπίτι, όσον αφορά την κοπή των θυγατρικών, από άποψη της παρούσας βασικά λιτότητας που είναι πολύ νέα για τη Σαουδική Αραβία – είναι αυτό κάτι που είναι εφικτό;
– Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας δεν είναι μια πολυτέλεια δεν είναι σαν ένα χόμπι που θα ακολουθείς και θα αποφασίσεις σε ένα σημείο ότι είναι πάρα πολύ ακριβό και δεν θα πρέπει να το κάνουμε – είναι μια αναγκαιότητα πρέπει να εργαστούμε για να θέσουμε την περιοχή μας σε τάξη και πρέπει να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και τη χώρα μας – δεν μπορεί να υπάρξει κανένα κόστος που να συνδέεται με αυτό το οποίο θα συνεχίσει – αυτό είναι σταθερό. Όσον αφορά την εγχώρια μας κατάσταση νομίζω ότι ένα από τα σημεία που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι οι χώρες των G20 είμαστε σχεδόν χωρίς χρέος.
Το χρέος μας σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι 5 ή 6 ή 7 τοις εκατό είναι πολύ πολύ χαμηλό. Στις περισσότερες χώρες, το 50-60% θα ήταν ένα αξιοζήλευτο ποσοστό. Σε ορισμένες χώρες της G20 το χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ υπερβαίνει το 200%. Άρα δεν είμαστε εκεί … έχουμε μια τεράστια χωρητικότητα δανεισμού έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό παραγωγής εισοδήματος εκτός του πετρελαίου, που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε με τα σχέδιά μας για την ανάπτυξη χωρίς λιτότητα – αυτός είναι ένας όρος που δεν είναι στο λεξιλόγιο μας, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε κανένα είδους λιτότητα ή να επηρεάσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.
Όταν οι άνθρωποι μιλούν για τις θυγατρικές έχουμε τις τιμές της ενέργειας που είναι πάρα πολύ χαμηλές και οι άνθρωποι που επωφελούνται από αυτές είναι κατά πάσα πιθανότητα το 20% και έτσι αυτό που κάναμε είναι να αλλάξουμε τον τύπο, έτσι ώστε η μεσαία τάξη και οι χαμηλότερες τιμές της μεσαίας τάξης για αυτούς δεν αλλάζουν, άρα η ζωή τους δεν θα επηρεαστεί και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερο θα πρέπει να είναι σε θέση να ξοδέψουν ότι κοστίζει για την παραγωγή αυτής της ενέργειας και έτσι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μικρές. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους που θα αισθάνονταν τον αντίκτυπο ο αντίκτυπος θα είναι σχεδόν μηδενικός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Έτσι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί για τη Σαουδική Αραβία;
– Απολύτως όχι. Η Σαουδική Αραβία έχει περίπου 300 χρόνια – αυτό είναι το 3ο Σαουδικό κράτος, οι αρχές είναι οι ίδιες, η ηγεσία είναι η ίδια, η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που είναι χωρίς αποκλεισμούς, δεν είμαστε ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Πολλοί θα μπορούσαν να το αμφισβητήσουν αυτό …
– Χωρίς αποκλεισμούς με τον δικό μας τρόπο εννοώ εμείς συνδεόμαστε με τους ανθρώπους, συζητάμε σχετικά με τις διαβουλεύσεις, προχωράμε, έχουμε έναν πολύ ισχυρό δεσμό μεταξύ της χώρας και των ανθρώπων στην ηγεσία. Δεν είναι μια ασταθής χώρα, έχουμε μια σαφή κατεύθυνση και το επιδιώκουμε αυτό. Οι πολιτικές μας υπήρξαν συνεπείς για τα τελευταία 70 χρόνια – δεν μπορείτε να δείτε τη Σαουδική Αραβία να πηγαίνει από το δυτικό κόσμο στο σοβιετικό κόσμο και πίσω στο δυτικό κόσμο δεν το κάνουμε αυτό, δεν σας έχουμε – οι στροφές είναι πάντα πολύ συνεπής. Μερικές φορές οι άνθρωποι μας κατηγόρησαν ότι κινούμαστε, σκέφτονται ότι κινούμαστε πολύ αργά και μερικές φορές οι ίδιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα και έτσι υποθέτω ότι αν οι άνθρωποι λένε και τα δύο πράγματα για σένα αυτό σημαίνει ότι μάλλον το κάνεις με το σωστό ρυθμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Εξοχότατε σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας.
– Στη διάθεσή σας, σας ευχαριστώ.
Πηγή: CNBC
Μετάφραση: Σαφίγια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis